WaterConnecting

Zeg je Fryslân, dan zeg je water. Zo Is Leeuwarden dé Europese koploper op het gebied van duurzame watertechnologie en staat Fryslân bekend om haar merengebied. WaterConnecting 2018, het waterprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018, laat je dankzij unieke beleefroutes kennismaken met de schoonheid van het Friese water.

In het voorjaar van 2018 trapt WaterConnecting 2018 af met een spetterende parade: op het water natuurlijk! Scholieren en studenten creëren samen met kunstenaars en de mienskip de parade waarin de plastic soup, een internationaal waterthema waar we lokaal verschil in kunnen maken, centraal staat. Naast de aftrap van Water Connecting 2018 is de parade bovendien de opening van de landelijke Week van Ons Water.

Waterbar
Het hart van Water Connecting 2018 is de Waterbar in de watercampus. De Waterbar is het ontmoetingscentrum van waaruit verschillende initiatieven worden georganiseerd. Denk aan het project ‘DNA van de Friese vlag’ dat een onderzoek naar het Friese pompeblêd laat zien in film en muziek. Of aan Kunstroute Salix Fragilis Leovardia, met kunst gemaakt van wilgentenen, of het graffiti water art project in het Potmargegebied, de directe omgeving van de Waterbar.

Beleefroutes
Verschillende beleefroutes leiden bezoekers per auto, fiets of boot langs de bijzonderste waterplekken van Fryslân. Routes onder de noemer ‘Fryske Waterspots’ leiden bijvoorbeeld langs het Woudagemaal, de Afsluitdijk en de terp Hegebeintum. De route ‘Liwadder water’, voert langs waterhotspots en kunst- en cultuurprojecten in de gehele gemeente Leeuwarden. Eén van de hotspots is de expositie ‘Friesland onder water’ in Natuurmuseum Fryslân.

Educatie
Tot slot besteedt WaterConnecting 2018 aandacht aan educatie. Het programma omarmt initiatieven die vanuit de Friese samenwerking in de Waterketen worden ontplooid, om kinderen van jongs af aan water te laten ontdekken en beleven. In de Waterbar kan iedereen bovendien terecht met zijn of haar watervragen en kan iedereen zich volledig onderdompelen in de interessantste waterverhalen.

Bekijk hier de subprojecten

Eerdere projecten

Waterlicht

Waterfestival

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators