De opening

Het grote moment: nu gaat het écht beginnen. Alle ogen zijn op 26 en 27 januari 2018 gericht op Leeuwarden tijdens de officiële opening van het Culturele Hoofdstadjaar. 

Sense of Place

Landschapskunst, met en in het wad.

WaterConnecting 2018

Een waterambassade midden in de stad.

Celebrating Diversity

Biodiversiteit is een feestje!

The Sea! The Sea!

Een internationaal literatuurfestival over de rol van de zee op onze manier van leven.

Explore the North

Het stadsfestival waar de innerlijke mens zich aan kan warmen. Explore the North wordt hét brede kunstenfestival van Leeuwarden.

Farm of the World

We laten zien hoe creativiteit en samenwerking leven kunnen brengen in vergane glorie. En hoe een klein land groot kan zijn in de productie van biologische boeketten, keramiek, voedsel en meer.

11Fountains

Elf van ’s werelds meest toonaangevende kunstenaars werden gekoppeld aan elf Friese steden.

Under de Toer

Elke kerk kent een verhaal dat de gemeenschap onder haar toren kent. Die verhalen verdienen het om gehoord en gezien te worden door een groter publiek!

Potatoes Go Wild

Potatoes Go Wild is een kunstproject dat laat zien hoe boeren op moderne wijze fundamentele levensmiddelen produceren en hoe die dan weer bij ons op tafel belanden.

Strangers on Stage

Strangers on Stage brengt internationale podiumkunsten en rode-loperpremières naar ons Friesland.

At The Watergate

Duizenden muzikanten uit heel Europa treden gedurende drie dagen op.

De Reuzen | Royal de Luxe

Marionetten zo groot dat ze met kop en schouders boven de kantoorgebouwen uitsteken.

Sailing on the Grass

Een bijzonder stukje wereld: het terpenlandschap.

Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival is altijd al genieten geblazen, maar in 2018 nog een beetje extra.

Yiddish Waves

Arabische muzikanten en Friese dichters ontmoeten elkaar en er komt een dance-event met internationale DJ’s: Klezmer meets Chaabi.

Mata Hari Expo

Laat je meeslepen in zowel de mythe als haar werkelijke leven en vergaap je aan haar persoonlijke spullen en brieven.

Dada in Dr8888

Van De Stijl is Mondriaan het bekendste lid, die ken je vast. Er is een Mondriaan-Dutch Designroute, maar ook een tentoonstelling en een openluchtprogramma.

Lân fan Taal

Lân fan Taal is een groot programma waarin die meertaligheid het thema is.

Lost in the Greenhouse

Lost in the Greenhouse is van muziektheatergezelschap Orkater, theater De Lawei en Bureau Klaas Toering, in nauwe samenwerking met Poolse theatermakers.

Welcome to the Village

‘Een wereld die werkt’: dat is het streven van de grote groep vrienden achter Welcome to The Village.

Look@Me

Iedereen kan het en iedereen doet het: vloggen is helemaal hot. Maar de kids in Leeuwarden pakken het net even wat doortastender aan. Door middel van een professionele documentaire laten zij zien wat zich allemaal afspeelt achter hun voordeur.

De Reis

De Reis stelt onderwerpen aan de orde die in de Friese samenleving spelen en laat kunstenaars een artistiek antwoord geven op die maatschappelijke vragen.

8ste Dag

De 8ste Dag is een community-art-werk waarbij mensen uit verschillende kunstdisciplines - technologie, educatie, ambacht, volksvermaak - elkaar ontmoeten en samenwerken.

Fossylfrij Fryslân

Een Fossielvrij Friesland in 2025. Kan dat? Heus!

Escher

Als je de populairste kunstenaar van de 20ste eeuw bent, dan verdien je een uitgebreide tentoonstelling.  Zogezegd, zo gedaan: tussen 28 april 2018 en 28 oktober 2018 staat het ganse Fries Museum in het teken van de Friese graficus.

Migrating Ceramics

Als het op keramiek aankomt, zijn wij de spil in een wereldwijd web. Keramiek verspreidt zich al eeuwenlang over de hele wereld – vaak vanuit Nederland.

De Stormruiter

De Stormruiter is een totaalbelevenis met paardenacts, muziek en theater. De hoofdrollen zijn weggelegd voor 120 Friese paarden die een verhaal vertellen over de eeuwige strijd tegen het water.

Oranjewoud Festival

In het lommerrijke parklandschap Oranjewoud, vlakbij Heerenveen, kun je tijdens Royal Woods intens genieten van een hoogwaardig, internationaal klassiek muziekprogramma.

Adje Lambertz

In september 2017 begint een multidisciplinair project op alle Leeuwarder basisscholen. Het ontwikkelen van een nieuw zelfbewustzijn en het aanwakkeren van kracht en creativiteit staan centraal.

Reopening

In november barst de stad haast uit haar voegen van de talloze events waarin we de allermooiste momenten van 2018 nog een keer opnieuw beleven.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators