Ga naar inhoud
MAP

1,7 miljoen voor internationale samenwerking toerisme Waddengebied

Tijdens het 9e Wereldnatuurerfgoedforum en de slotbijeenkomst van het INTERREG project ‘Wadden-Agenda’ in Leer is bekend gemaakt, dat de financiering voor de projectaanvraag Wadden Agenda 2.0 is toegekend. Birgit Honé, minister voor ‘Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung’ overhandigde tijdens de bijeenkomst een cheque hiervoor ter waarde van 1.697.502,45 aan o.a. gedeputeerde Klaas Kielstra van de Provincie Fryslân en Martin Cnossen, directeur Merk Fryslân.

Het streven van de Wadden Agenda 2.0 is om de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van toerisme in het Waddenzeegebied naar een kwalitatief hoger plan te tillen. Het gaat hier om duurzaam toerisme met waardering voor het behoud en de bescherming van het Wereldnatuurerfgoed.

De uitvoering is in handen van de projectpartners Merk Fryslân, Marketing Groningen, Ostfriesland Tourismus GmbH, Die Nordsee GmbH, Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer en de Internationale Dollard Route e.V. Merk Fryslân ziet de internationale samenwerking als een kans. ‘De internationale samenwerking versterkt de mogelijkheden om het toerisme zorgvuldig en duurzaam te ontwikkelen in het internationale Waddengebied in Nederland en Duitsland’, aldus Cnossen.

Met de Wadden Agenda 2.0 worden ondernemers uit het projectgebied gestimuleerd om samen te werken en om grensoverschrijdende aanbiedingen, arrangementen en routes te ontwikkelen, die via de afzonderlijke websites van de marketing organisaties – maar ook via het online platform van Waddenzee Werelderfgoed worden aangeboden. Het project loopt van januari 2019 tot juni 2022.

De Wadden-Agenda wordt sinds 2015 in het kader van het INTERREG V A programma Duitsland-Nederland gefinancierd met geld van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Nedersaksische Ministerie voor Federale en Europese Zaken en van de provincies Fryslân en Groningen en wordt begeleid door het programma-management van de Eems-Dollard-Regio (EDR). Het INTERREG is in het leven geroepen door de Europese Unie met het doel grensoverschrijdende samenwerkingen te ondersteunen.