Ga naar inhoud
MAP

Toolkit voor pers

Arcadia | Leeuwarden-Fryslân 2028

100 dagen voorstellingen, exposities en mienskip

Arcadia barst dit jaar honderd zomerdagen lang uit zijn voegen met lokaal en internationaal moois rondom de vraag ‘In wat voor wereld wil jij wonen?’. In Arcadia zetten we iedere drie jaar voorstellingen, exposities en mienskip in om een stukje van het antwoord te vinden. Met een wandelend bos in stadse straten, drama’s op Friese kliffen, kunstwerken in het park, dansers in verlaten loodsen, muziek tegen eenzaamheid of discussies op eigen bodem. Al die belevingen dragen bij aan nieuwe ideeën. Ze helpen om op een andere manier naar de wereld te kijken. Arcadia verwacht deze editie zeker 750.000 bezoeken. Kom jij ook?

  Hoofdprogrammering van Arcadia

  Bosk

  Honderd dagen lang kleurt steeds opnieuw een ander deel van de binnenstad van Leeuwarden groen. Er lopen namelijk meer dan duizend grote en kleine bomen door de stad. Dit ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? In het wandelende bos gebeurt van alles, het is altijd in beweging. Bewoners, bedrijven en (inter)nationale kunstenaars dragen daaraan bij. Het bos speelt zo met je zintuigen en zorgt dankzij de inzet van honderden vrijwilligers voor een nieuw wortelnetwerk van verbinding.

  Lees meer over Bosk

  Paradys

  Honderd dagen lang zijn de bossen van Oranjewoud het decor van een bijzondere kunsttentoonstelling: Paradys. In en rondom voormalige landgoederen, vorstelijke tuinen en natuurschoon ontdek je het werk van gerenommeerde kunstenaars. Waar anders is beeldende kunst zo op haar plek dan in deze bijzondere, maar ook historisch beladen omgeving?

  Lees meer over Paradys

  IIS

  IIS gaat over ijs als verbinder want zodra het vriest, komen we massaal in actie om er samen voor te zorgen dat iedereen het ijs op kan. Maar tegelijkertijd zijn de ijsbanen een symbool geworden voor de klimaatcrisis. De ijsbaan als metafoor en soms ook de plek waar de projecten van IIS plaatsvinden. Alle IIS projecten zijn gemaakt vanuit de mienskip, bijvoorbeeld door een dorp, wijk, stad of vereniging in combinatie met één of meerdere kunstenaar.

  Lees meer over IIS