Ga naar inhoud
MAP

11 Andere Oorden

December is altijd een donkere maand, maar in 2020 was hij nog iets donkerder dan normaal. Voor velen van ons was deze maand somberder en ingetogener dan we gewend zijn. Daarom zorgde LUNA Collective samen met Lichtendonker en Merk Fryslân in opdracht van de provincie Fryslân, voor een culturele belevenis en een lichtje aan het einde van de tunnel. Gedurende elf avonden werd er van 14 t/m 24 december de aandacht gevestigd op bijzondere en onbekende plekken in Fryslân.

Let op: de lichtprojecten zijn niet meer op locatie te zien en alleen via de video’s hieronder te bekijken.

Met artistieke belichting en versterkt door geluidscollages, werd de kerstgedachte verspreid met een verhaal dat paste bij 2020 en de provincie. LUNA Collective en Lichtendonker zochten fysieke plekken op die anders weinig of zelfs negatieve aandacht krijgen: afgelegen schuren, dichtgetimmerde panden, verlaten velden. Plekken die niet goed passen in een anders homogeen dorpsgezicht. Deze locaties staan symbool voor degenen die aan de randen van onze samenleving staan: de bonte vogels en grijze muizen, die niet passen in onze geijkte verwachtingspatronen. Daarom stonden niet de iconische Friese plekken centraal, maar juist 11 Andere Oorden. Positieve aandacht maakt immers alles mooier.

Wie nieuwsgierig is naar de lichtprojecties kan ze hieronder per project bekijken. In samenwerking met Omrop Fryslân maakten we 11 video’s zodat een ieder, ook van een afstand, kon genieten van 11 Andere Oorden.

Bekijk hieronder de compilatie video i.s.m. Omrop Fryslân - (klik op de afbeelding om de video te starten)