Ga naar inhoud
Favorieten 0

Cycli - Pieter Bijwaard

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

leeuwarden

Cycli - Pieter Bijwaard tentoonstelling van 20 okt 2023 tot 16 maart 2024

Tentoonstelling in De Utrecht
Cycli - Pieter Bijwaard van 20 oktober 2023 - 16 maart 2024

U-vormige composities duiken al jaren op in het werk van Pieter Bijwaard. Samengesteld uit geometrische vormen, getiteld Cycli. Het was misschien een opmaat voor de uitnodiging om iets toe te voegen aan de gevel van het rijksmonument De Utrecht in Leeuwarden, oftewel De U. 

Kirsten van Santen schreef het boek Cycli, dat bij de tentoonstelling verscheen. Daarin vertelt Pieter Bijwaard over deze synchroniciteit: 'Gaandeweg ben ik in mijn atelier aan de randen van het papier gaan werken en heb ik het midden leeg gelaten. Het was een nieuwe aanpak, iets wat ik nog niet eerder had gedaan. Ik hield de bovenkant van het papier vrij van vorm. Het zou anders te hermetisch worden en bovendien vond ik die U-vorm in al zijn eenvoud erg sterk. De afgelopen jaren heeft deze vorm nadrukkelijk de composities in zowel kleur als zwart-wit bepaald. Ik zie er nog steeds veel mogelijkheden in.'

In de nissen in de gevel van De Utrecht zijn vier nieuwe tableaus geplaatst. Het materiaal dat Pieter Bijwaard hiervoor koos is een zacht groengrijs graniet met de naam Verde Lapland. De ontwerpen zijn opgebouwd uit de zeshoek, de regelmatige zeshoek.

Videografen Tom van Huisstede & Jonathan Sipkema maakten een korte documentaire bij de tentoonstelling. Een luxe vormgegeven boek over het werk, handgenummerd en gesigneerd door de kunstenaar is verkrijgbaar aan de U of online, in de ticketshop.

Tekst Kunstcriticus Kirsten van Santen  
Beeld Tom van Huisstede & Jonathan Sipkema 
Ontwerp BW H ontwerpers - Dennis de Vries & Esther Jansma 

In het rijke oeuvre van beeldend kunstenaar Pieter Bijwaard (1955) zie je dat hij telkens nieuwe wegen inslaat. Toch is zijn signatuur altijd herkenbaar. Bijwaard studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werk is vertegenwoordigd in museale en particuliere collecties, waaronder Teylers Museum in Haarlem en Stedelijk Museum Amsterdam.

Wanneer:
t/m 16 maart
Prijsinformatie:
Vanaf € 3,50
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Cycli - Pieter Bijwaard

De Utrecht
tweebaksmarkt 48
8911 KX leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten