Ga naar inhoud
MAP

Watersportstad Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Logisch, als je het Centraal Station bent voor al het Friese waterverkeer. Dat middelpunt is Sneek nog steeds en daar herinnert de jaarlijkse Sneekweek ons volop aan. Rondom de Waterpoort vindt dan de grootste poolparty van Friesland plaats. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven. Ontdek zelf hoe leuk Snits is.

Negen keer genieten in Sneek

Hard gaan

Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer, Dit is het credo van de Sneekweek. Zeven dagen gevuld met hardzeilwedstrijden waarbij de boten vanaf de wal worden aangemoedigd, maar de stuurlui fanatiek aan dek staan. Een vlootschouw langs de waterpoort opent de sportieve week en dit is dé poolparty van Friesland. Wanneer het startschot klinkt voor de zeilers is het starteiland de place to be. Het eiland is een groene tribune voor de toeschouwers die hun kelen gesmeerd houden om de zeilers toe te juichen. 

Meer informatie over De Sneekweek

Wereldberoemd icoon

Met vier waterpoorten en twee landpoorten kwam je Sneek in vroegere tijden niet zomaar binnen. Potdicht gingen ze bij het luidden van de klok en was je te laat, dan moest je betalen. Toen de poorten niet meer nodig waren werden ze met de grond gelijk gemaakt. Behalve één waterpoort. Dat hebben we aan de inwoners te danken, die de mooie poort wel kon waarderen en vochten voor haar bestaansrecht. In China, Den Haag, Legoland, en Japan bouwden ze haar vormen na, al dan niet op ware grootte. Als wereldberoemde poort zijnde zou je sterallures verwachten, maar daar merk je niets van als je onder de poortwachterswoning staat te genieten van het uitzicht.

Lees meer over de Waterpoort van Sneek
De waterpoort van Sneek is een van de historische kenmerken die de elf Friese steden zo bijzonder maken.

De gracht wacht

We hebben een uitdaging voor je. Spreek het woord stadsgraf maar eens uit in het Fries. Het is een echte tongbreker: Stêdsgrêft. Rondom de oude binnenstad van Sneek loopt de stadgracht die bestaat uit de Koopmansgracht, Prinsengracht, Waterpoortsgracht, Kerkgracht, Prins Hendrikkade en de Jousterkade. Namen die de geschiedenis van Sneek bevatten. Door van wal te steken en een rondvaart over deze grachten te maken, lees je de stad als een open boek. Je waant je misschien af en toe even in een kleine versie van Amsterdam. Maar dan rustiger, gemoedelijker en stiller.

Alles over rondvaarten in Sneek

Evenementen in Sneek

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum

Maak kennis met alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens