Ga naar inhoud
MAP

Watersportstad Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Logisch, als je het Centraal Station bent voor al het Friese waterverkeer. Dat middelpunt is Sneek nog steeds en daar herinnert de jaarlijkse Sneekweek ons volop aan. Rondom de Waterpoort vindt dan de grootste poolparty van Friesland plaats. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven. Ontdek zelf hoe leuk Snits is.

Negen keer genieten in Sneek

Hard gaan

Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer, Dit is het credo van de Sneekweek. Zeven dagen gevuld met hardzeilwedstrijden waarbij de boten vanaf de wal worden aangemoedigd, maar de stuurlui fanatiek aan dek staan. Een vlootschouw langs de waterpoort opent de sportieve week en dit is dé poolparty van Friesland. Wanneer het startschot klinkt voor de zeilers is het starteiland de place to be. Het eiland is een groene tribune voor de toeschouwers die hun kelen gesmeerd houden om de zeilers toe te juichen. 

Wereldberoemd icoon

Met vier waterpoorten en twee landpoorten kwam je Sneek in vroegere tijden niet zomaar binnen. Potdicht gingen ze bij het luidden van de klok en was je te laat, dan moest je betalen. Toen de poorten niet meer nodig waren werden ze met de grond gelijk gemaakt. Behalve één waterpoort. Dat hebben we aan de inwoners te danken, die de mooie poort wel kon waarderen en vochten voor haar bestaansrecht. In China, Den Haag, Legoland, en Japan bouwden ze haar vormen na, al dan niet op ware grootte. Als wereldberoemde poort zijnde zou je sterallures verwachten, maar daar merk je niets van als je onder de poortwachterswoning staat te genieten van het uitzicht.

De waterpoort van Sneek is een van de historische kenmerken die de elf Friese steden zo bijzonder maken.

De gracht wacht

We hebben een uitdaging voor je. Spreek het woord stadsgraf maar eens uit in het Fries. Het is een echte tongbreker: Stêdsgrêft. Rondom de oude binnenstad van Sneek loopt de stadgracht die bestaat uit de Koopmansgracht, Prinsengracht, Waterpoortsgracht, Kerkgracht, Prins Hendrikkade en de Jousterkade. Namen die de geschiedenis van Sneek bevatten. Door van wal te steken en een rondvaart over deze grachten te maken, lees je de stad als een open boek. Je waant je misschien af en toe even in een kleine versie van Amsterdam. Maar dan rustiger, gemoedelijker en stiller.

Evenementen in Sneek

Maak kennis met alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens