Ga naar inhoud
Favorieten 0

Lezing ‘De Afsluitdijk - aanleiding en gevolgen'

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Oudemirdum

Lezing van historicus Alice Booij over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk.

Zondag 11 december om 14:00 uur geeft historicus Alice Booij in Bezoekerscentrum Mar en Klif te Oudemirdum een interessante lezing over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk.

Het eerste plan om de Zuiderzee in te dammen ontstond al in 1667, maar de techniek om dijken te bouwen was toen niet ver genoeg gevorderd om het uit te voeren. Er zouden nog vele andere plannen volgen, maar pas nadat een grote stormvloed in 1916 een groot deel van de Zuiderzeekust onder water zette, werd besloten het plan uit te voeren waarvoor ir. Cornelis Lely al in 1891 een eerste concept had ontworpen. De aanleg van de Afsluitdijk had voor- en nadelen. Het was afgelopen met het gevaar van grote overstromingen, maar de natuur en de economie van de vissersdorpen betaalden de prijs van het project.

Aansluitend op tentoonstelling
De lezing wordt gehouden in de Bedsteezaal van het bezoekerscentrum. Daar is momenteel de tentoonstelling ‘Leven met een verdwenen zee’ te zien, met onder andere historisch beeldmateriaal van de Friese Zuiderzeekust en haar bewoners.

Aanmelden
De entree is 5 euro en inclusief kop koffie/thee en toegang tot de tentoonstelling(en). Aanmelden is gewenst (vol=vol) en kan via www.nationaallandschap.frl/lezing-afsluitdijk. Bezoekerscentrum Mar & Klif is momenteel geopend op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 13:00 – 16:00 uur.

Wanneer:
t/m 11 december 2022

Hier vind je Lezing ‘De Afsluitdijk - aanleiding en gevolgen'

Adres:
Bezoekerscentrum Mar & Klif
De Brink 4
8567 JD Oudemirdum
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten