Ga naar inhoud
Favorieten 0

Harpiste Miriam Overlach: Landschap en Windstreken

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Stiens

Op vrijdagavond 16 februari verlegt harpiste Miriam Overlach de grenzen in haar soloprogramma Landschap en Windstreken. Een programma vol verschillende muzikale landschappen: wijds en melancholisch, bruut en industrieel, vol regendruppels, zacht, verwarrend...

Op vrijdagavond 16 februari verlegt harpiste Miriam Overlach de grenzen in haar soloprogramma Landschap en Windstreken. Een programma vol verschillende muzikale landschappen: wijds en melancholisch, bruut en industrieel, vol regendruppels, zacht, verwarrend en grappig. Met verschillende harpen, plastic bekers, sponzen, glazen knikkers, cassettetapes en live camera gaat er een nieuwe wereld open.

Overlach speelt een aantal van haar favoriete hedendaagse stukken voor harp en neemt ons mee naar uiteenlopende geluidswerelden. De harp bracht de van oorsprong Duitse harpiste naar Nederland, later naar België en recentelijk ook naar Oostenrijk. Meestal was de nieuwe muziek hierin leidend. Overlach raakt gefascineerd door componisten of stukken met een onmiskenbaar geluid of uitgesproken idee. Overal waar zij componisten ontmoet, moedigt zij hen aan om voor de harp te schrijven. Een deel van het programma is speciaal voor haar gecomponeerd.

De inspiratie komt onder weer uit oostelijke, westelijke en noordelijke windrichtingen. In a Landscape van John Cage laat je met rustige, herhalende noten naar een reusachtig panorama kijken. Vallende kersenbloesem van de Japanse componist Hosokawa en de herfst van de Finse componiste Kaija Saariaho: de muzieknoten verbeelden de vallende bladeren.

In Michael Maierhofs Splitting 9 ontstaat een grillige en grappige omgeving van treingetoeter tot vogelgeluid. Er wordt gebruik gemaakt van plastic bekers, sponzen en glazen knikkers op de snaren. De compositie …plik.plok……. is voor harp en cassettetapes en is het resultaat van een samenwerking in 2023. De muziek heeft iets weg van regendruppels, net als het stuk Voordat van Wilbert Bulsink dat uit heel zachte boventonen bestaat.

Johannes Kreidlers schreef een kijk-stuk voor harp en live-camera. Berio’s Sequenza II is een divers landschap op zich: een nooit verouderend meesterwerk dat je meevoert in de meest afwisselende en fantastische klanken voor de harp.

Miriam Overlach treedt op als soliste en kamermusicus en is internationaal bekend om haar uitvoeringen van hedendaagse muziek. Naast uitvoerder is zij vaak ook actief als initiator en artistiek leider, zoals bij Ensemble Lumaka en Composing for Harp Overlach won de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw en het 5e Nederlands Harp Concours. Sinds mei 2023 is zij lid van ensemble Klangforum Wien, ze speelde met Ensemble Modern, ASKO|Schönberg en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ook is zij docent aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam.

Het concert duurt een uur en heeft geen pauze.

Wanneer:
t/m 16 februari
Prijsinformatie:
Vanaf € 19,50
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Harpiste Miriam Overlach: Landschap en Windstreken

Pakhûs SOLO
Smelbrêge 9
9051BH Stiens
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten