Ga naar inhoud
Favorieten 0

Nieuwsgierige geluksvogels

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Oosthem

Twee vrouwen op zoek naar vrijheid. In Galerie Oosthem exposeren Josephine Verbist en Saskia Zuiderduin met gelaagde schilderijen en unieke sieraden. Opening 16 april 15:00 uur door Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland.

Een schilder en een goud- en zilversmid, beiden met een lange staat van dienst. Josephine Verbist en Saskia Zuiderduin, twee vrouwen die steeds nieuwe mogelijkheden onderzoeken. Met als resultaat een verrassende combinatie van gelaagde schilderijen en unieke sieraden. Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland, opent op 16 april deze bijzondere tentoonstelling in Galerie Oosthem.

Josephine Verbist uit Leiden schildert al haar hele leven. Elke ochtend is zij te vinden in haar atelier, alleen, met op de achtergrond harde moderne muziek. Ze laat zich daarbij niet storen. ‘Voor mij begint werken – vaak op de grond – altijd met spelen. Nu met herinneringen aan Marokko, waar ik onlangs verbleef, in een hoofdrol. Ik maak verfjes van de kleurrijke en geurige poeders van de markt daar en kijk wat ze doen. Ik schilder op papier en verscheur het, hoe mooi het ook is. Later verwerk ik die stroken weer. Want het gaat altijd over schoonheid en verval, in mijn werk liggen die net als in het leven zelf naast elkaar.’ Josephine is een reiziger in hart en nieren. Nieuwsgierig, altijd verlangend naar andere horizonten. Nooit iets reserveren, maar onderweg zien wat er gebeurt. Voor haar is dat ultieme vrijheid. Vrijheid die ze ook zoekt in haar werk. ‘Door de weg die je aflegt als schilder kom je steeds dichter bij het autonome in jezelf en durf je steeds meer te vertrouwen op je eigen intuïtie, op een pad waar hoofd en hart verbonden zijn.’ In Oosthem laat Josephine een aantal nieuwe schilderijen zien en een serie kleinere werken, een soort gedichten op papier. De vitaliteit spat eraf.

Saskia Zuiderduin uit Ruigahuizen is meteen na haar gedegen opleiding in Schoonhoven aan de slag gegaan als zelfstandig goud- en zilversmid. Ze houdt van het ambacht dat ze daar leerde, het vormt nog steeds de basis van haar dagelijks werk, bij zowel opdrachten als vrij werk. Al doende en (onder)zoekend heeft zij zich ontwikkeld tot de kunstenaar die ze is. ‘Ik begin zonder vaststaand plan. Mijn nieuwsgierigheid spoort me aan om oplossingen te vinden, die anders zijn dan de traditionele. En om steeds andere mogelijkheden van materialen te ontdekken. Zoeken, afstand nemen, de drive en de voldoening om iets te vinden en te maken.’ Saskia werkt graag in opdracht. ‘Het is fantastisch en inspirerend om een vraag te vertalen naar een door mij gemaakt sieraad voor een specifieke persoon.’ Saskia reist en wandelt ieder jaar een maand in Italië, ze is bovendien een liefhebber van Italiaanse cultuur. ‘De inspiratie ligt daar op straat.’ Ook thuis in Gaasterland vindt ze in het buitenleven voeding voor haar kunstenaarschap. In Oosthem exposeert Saskia werk van de afgelopen jaren. Halssieraden, ringen en broches, naast goud, zilver en titanium maakt ze ook gebruik van organisch materiaal, zoals hout, mammoetivoor en fossiele walrustand. Ieder sieraad getuigt van creatief vakmanschap.

Galerie Oosthem. Een prima idee van galeriehouder Betske Salverda om deze schilderijen en sieraden samen te brengen.
Een verrassende combinatie. En er zijn meer overeenkomsten tussen de makers dan je op het eerste gezicht zou denken …
Beide vrouwen zijn steeds op zoek naar nieuwe wegen in hun werk, voor allebei is vrijheid daarbij een belangrijke voorwaarde en bepaalt intuïtie de koers. En allebei noemen ze zich een geluksvogel. Deze kunstenaars zijn geen onbekenden voor Oosthem, zij komen graag terug omdat de omgeving, de sfeer, de zorgvuldigheid hun aanspreekt. Ze hebben er zin in. En ze hopen u te ontmoeten. Bijvoorbeeld tijdens de feestelijke opening door CdK Arno Brok op zondagmiddag 16 april om 15:00 uur. Mart Salverda (trompet) en Wouter Offringa (gitaar) zorgen dan voor een jazzy muzikale omlijsting. Ook op andere momenten kunt u de kunstenaars ontmoeten, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een workshop van Josephine of door met Saskia te kijken naar de mogelijkheden van uw oude of vergeten sieraden. (Voor data en details: www.galerieoosthem.nl.) Van harte welkom!


Praktische informatie

Nieuwsgierige geluksvogels
schilderijen van Josephine Verbist en sieraden van Saskia Zuiderduin

tentoonstelling én activiteiten
van 16 april tot en met 27 mei
open: vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 13:00  - 17:00 uur, én volgens afspraak

opening: zondag 16 april om 15.00 uur
laatste nieuws en details: www.galerieoosthem.nl
laat het even weten als u komt: via het bezoekersformulier                                                                                               Vragen? Meer weten? Neem contact op met galeriehouder Betske Salverda
Galerie Oosthem – Hernepaed 4 – 8618 NN Oosthem – www.galerieoosthem.nl                    

Wanneer:
t/m 27 mei

Hier vind je Nieuwsgierige geluksvogels

Galerie Oosthem
Hernepaed 4
8618 NN Oosthem
Plan je route

Toon resultaten