Ga naar inhoud
MAP

Tentoonstelling: Jeanne Bieruma Oosting en Beetsterzwaag VERLENGD

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Overtuin Lycklamahuis, Beetsterzwaag

Buitententoonstelling over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting in relatie tot Beetsterzwaag.

Buitententoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting - verlengd t/m 23 oktober

Beetsterzwaag doet mee aan De zomer van Jeanne, een serie tentoonstellingen door het hele land over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). De aanleiding voor deze tentoonstellingen is het verschijnen van Geen tijd verliezen, de  biografie van Jolande Withuis over het veel bewogen leven van deze kunstenares.

De adellijke roots van Jeanne Bieruma Oosting liggen in Friesland. Grootvader Rijnhard van Harinxma thoe Slooten woonde op landgoed Lauswolt aan de rand van Beetsterzwaag. De jonge Jeanne kwam in de zomermaanden veel op Lauswolt. Ze maakte etsen en aquarellen in de omgeving van Beetsterzwaag, die in de collecties van diverse musea terecht zijn gekomen. Tegen de wil van haar vader in was dit het begin van een lange carrière als kunstenares waarbij ze heel veelsoortig werk heeft gemaakt. Ze beheerste een groot aantal grafische technieken en maakte daarnaast ook olieverfschilderrijen, aquarellen en tekeningen. Voor de oorlog woonde ze ruim tien jaar in Parijs, waar ze zich heeft bekwaamd in grafische technieken.

De locatie is de openbaar toegankelijke overtuin van het Lycklamahûs (Hoofdstraat 80) in Beetsterzwaag.

Deze tentoonstelling is alle dagen van de week van 8 tot 20 uur gratis te bezoeken. Bezoekers wandelen langs een serie speciaal gebouwde prieeltjes waarin doeken hangen die samen de tentoonstelling vormen. Op deze doeken zijn op ware grootte afbeeldingen van haar werk te zien en wordt haar levensverhaal verteld. Waar mogelijk leggen we een verbinding met de lokale geschiedenis van Beetsterzwaag. Hieronder valt ook de geschiedenis van het tegenwoordige hotel Lauswolt, dat is gebouwd in 1867 en sinds 1955 een hotel is. Ten tijde van de verkoop van Lauswolt en ook nog daarna was Jeanne regelmatig in Beetsterzwaag te vinden en heeft ze Lauswolt een aantal keer geschilderd. Eén van die schilderijen hangt nog steeds in het huidige hotel.

Vanaf het tentoonstellingsterrein kunt u ook met een gids naar Lauswolt wandelen. Klik hier voor meer informatie. 

Wanneer:
t/m 23 oktober

Hier vind je Tentoonstelling: Jeanne Bieruma Oosting en Beetsterzwaag VERLENGD
Overtuin Lycklamahuis

Adres:
Overtuin Lycklamahuis
Hoofdstraat 80
Beetsterzwaag
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten