Ga naar inhoud
Favorieten 0

mijn miNiATUUR museum

Leeuwarden

Tentoonstellen in het klein

In de voorjaarsvakantie gaan kinderen aan de slag met “mijn miNiATUUR museum”. Van het monumentale Nieuwe Stadsweeshuis waarin het museum gevestigd is, hebben we een bouwplaat gemaakt. Op deze bouwplaat kunnen kinderen thuis hun eigen verzameling tentoonstellen. Maar voor het zover is, gaan ze in de voorjaarsvakantie ontdekken hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Kinderen verzamelen vaak van alles, zoals schelpen, stenen en dino’s. Ook in het verleden werd verzameld. Uit die verzamelingen ontstonden musea. De collectie van het Natuurmuseum Fryslân begon bijvoorbeeld met de privé verzameling van Gerrit Fûgeltsje Bosch, die bestond uit 150 opgezette vogels, 100 vogelhuiden, een verzameling eieren en enkele zoogdieren. Honderd jaar later telt de collectie zo’n 350.000 natuurhistorische objecten.

Bij binnenkomst in het museum krijgen kinderen een bouwplaat. De eerste stap is om deze uit te knippen en in te kleuren. Vervolgens komen ze via een route langs allerlei activiteiten die te maken hebben met de inrichting van en presentatie in hun museum. Ze gaan bijvoorbeeld een mini-ei maken van klei of een ladekastje van een blokje hout. Aan het eind van deze route kunnen ze “mijn miNiATUUR museum” in elkaar zetten.

Het is de bedoeling dat kinderen er thuis verder mee aan de slag gaan. Via internet en sociale media krijgen ze tips en trucs om nog meer leuke onderdelen te maken. Het belangrijkste is natuurlijk dat hun eigen collectie schelpen, stenen of dino’s een mooie plek krijgt in hun mini-museum. Ze kunnen een foto opsturen van het eindresultaat, die geplaatst wordt in de inspiratiezone op de website.

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen kinderen in workshops nog meer met hun mini-museum doen. De conservator vertelt bijvoorbeeld hoe een collectie tot stand komt en hoe je die moet beheren. Ze leren hoe je een tentoonstelling maakt en hoe je deze bekend maakt middels een mooie poster. Door deze workshops leren kinderen wat er allemaal komt kijken bij het verzamelen, beheren en tentoonstellen van een collectie en op wat voor manier je het verhaal van een verzameling vertelt.

De voorjaarsvakantie duurt van 17 t/m 25 februari. In deze periode is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandag. Van dinsdag 20 februari t/m vrijdag 23 februari geldt de actie ‘Help pake en beppe de vakantie door’. Kinderen krijgen die dagen op vertoon van pake of beppe (of andere volwassene) gratis entree. Kijk voor data en tijden van de workshops op de website.

Na de voorjaarsvakantie zal “mijn miNiATUUR museum” te koop zijn in de museumwinkel voor een klein bedrag.

Wanneer:
t/m 25 februari
Prijsinformatie:
Vanaf € 6,50 (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je mijn miNiATUUR museum

Schoenmakersperk 2
8911EM Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten