Ga naar inhoud
Favorieten 0

125 jaar Escher: 3D-kunstroute

Leeuwarden

125 jaar geleden werd M.C. Escher in Leeuwarden geboren. De iconische graficus groeide op in het stadspaleis waar nu Keramiekmuseum Princessehof is gevestigd. Om zijn leven en werk te vieren, is er nu een speciale 3D-kunstroute aan hem gewijd.

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste inwoners van Leeuwarden werd geboren: Maurits Cornelis Escher. De iconische graficus bracht zijn eerste levensjaren door in het stadspaleis waar nu Keramiekmuseum Princessehof is gevestigd. In de stad wordt op verschillende manieren stilgestaan bij dit jubileum, onder meer met een route langs zeven 3D-kunstwerken van Leon Keer, Massina, Remco van Schaik en Ruben Poncias. De kunstwerken zijn te zien van juni tot en met oktober.

Volg de route langs de werken. Je kunt beginnen of eindigen (óf de route gewoon kris-kras door elkaar lopen) bij Keramiekmuseum Princessehof. Het Princessehof heeft namelijk een prachtige expositie gewijd aan M.C. Escher. Op 17 juni, Eschers verjaardag, wordt de route feestelijk geopend en is het Princessehof gratis te bezoeken! (Pssst: vóór de 17e kun je de route al gewoon bewandelen, hoor.)

Locaties
Keramiekmuseum Princessehof
2 Raadhuisplein
3 Blokhuispoort
4 LOVE-fontein
5 Prins Hendrikbrug
6 Haniasteeg
7 Leeuwarden Visitor Center

Leon Keer
Voor Leeuwarden is Leon Keer een oude bekende. In 2018 maakte Keer vier Escheriaanse straattekeningen als onderdeel van het project Planeet Escher, bij de grote tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum. Twee jaar later keerde hij terug naar Leeuwarden om het Keramiekmuseum Princessehof, het geboortehuis van Escher, te verrijken met een prachtige muurschildering. Hierbij liet hij zich inspireren door het bekende werk Hol en Bol. De muurschildering is tegenwoordig nog steeds te zien als onderdeel van de expositie Thuis bij M.C. Escher.

Leon Keers wereld is echter veel groter dan Leeuwarden alleen. Als toonaangevende kunstenaar in de anamorfose kunst, voert hij opdrachten uit over de hele wereld: hij laat geen enkel continent onbedekt. In zijn werk snijdt hij niet zelden maatschappelijke kwesties aan, zoals klimaat en leefbaarheid. Zo is zijn werk niet alleen estetisch mooi en aantrekkelijk maar daagt hij de toeschouwer uit om tot nadenken over te gaan. 

Massina
Massina (Marije Spelbos) heeft de afgelopen twintig jaar als grafisch ontwerper gewerkt bij een reclame- en ontwerpbureau in Nederland. Momenteel is haar portfolio voornamelijk gevuld met 3D-straatkunst die ze samen met Leon Keer over de hele wereld maakt. Voor haar eigen werk haalt ze inspiratie uit diverse culturen (met liefde voor de Japanse cultuur), architectonische landschappen, typografie en street-art met grafische uitstraling. Naast de openbare kunst, werkt Massina vanuit haar atelier in Utrecht aan abstracte kunst waarin het gebruikte contrast een bepaald spanningsveld creëert,  maar door de juiste compositie ook rust uitstraalt.  

Remco van Schaik
Na het succesvol afronden van 'De School voor Decoratie', gevolgd door een baan in Stand-Design, begon Remco van Schaik met het maken van muurschilderingen, illustraties en 3D-objecten. Eerst waren het nog gerichte opdrachten, maar toen de kunstenaar in 2007 getuige was van een groep streetpainters in Utrecht, werd hij meteen enthousiast over deze kunstvorm. Zijn eerste tekening maakte hij 2008, waarna streetpainting een belangrijk onderdeel van zijn werk en leven werd. Hij specialiseerde zich in 3D-streetpaintings en anamorfe schilderijen en vindt dit het allermooist: "3D streetpainting is een grote uitdaging voor je creativiteit en vaardigheden. Daarnaast is het ook een heel sociaal gebeuren met het publiek."

Ruben Poncias
Deze ervaren kunstenaar is al sinds 1996 actief. De eerste jaren van zijn creatieve carrière werkte hij vooral voor bioscopen en theaters, waar hij grote reclameborden schilderde voor nieuwe films en theaterproducties. Daarna volgden muurschilderingen, belettering en uithangborden voor winkels, illustraties en cartoons voor tijdschriften. Poncias maakt acryl- en olieverfschilderijen in een realistische of surrealistische stijl. Daarbij maakt hij graag gebruik van perspectieftrucs. Toen hij in aanraking kwam met streetpainting kon hij dit mooi gebruiken voor anamorfe (3D-)straatkunst. Zo zie je dit duidelijk terug in zijn werk voor deze 3D-kunstroute.

---

125 jaar Escher is een productie van Visit Leeuwarden, in samenwerking met Merk Fryslân en Keramiekmuseum Princessehof. 

Wanneer:
17 juni t/m 29 oktober

Hier vind je 125 jaar Escher: 3D-kunstroute

Binnenstad Leeuwarden
Leeuwarden
Plan je route

Toon resultaten