Ga naar inhoud
Favorieten 0

Meri Khojayan – viool & Robert Poortinga – piano - 'de betovering van water in de muziek'

Leeuwarden

‘De betovering van water in de muziek’ Meri Khojayan – viool Robert Poortinga – piano Programma: Franz Schubert – Grand Duo D.574 Camille Saint-Saens – sonate no.1 Edward Elgar – viool sonate Béla Bartók – Rhapsodie no.1

‘De betovering van water in de muziek’

Meri Khojayan – viool

Robert Poortinga – piano

Programma:

Franz Schubert – Grand Duo D.574

Camille Saint-Saens – sonate no.1

Edward Elgar – viool sonate

Béla Bartók – Rhapsodie no.1

Muziek en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want niet alleen is muziek een ‘natuurlijke trilling’, het is ook een belangrijke inspiratiebron voor componisten. In de muziek komt water ook in alle vormen voor. Debussy schreef een stormachtig stuk over de zee met de titel ‘La Mer’, terwijl andere componisten, zoals Ravel, de hele subtiele schakeringen van water auditief probeerden te imiteren.

Hoeveel liederen heeft Franz Schubert wel niet over kabbelende beekjes geschreven? Naast de teksten beeldt de piano die hele waterpartijen uit. Deze typische ‘Schubertiaanse’ begeleidingen zitten ook in de prachtige sonate voor viool en piano. Bijna alle componisten hebben van de natuur gehouden.

Edward Elgar was een echte levensgenieter die tijdens het componeren van deze sonate meer viste dan componeerde. Zelf omschreef hij het proces van de viool sonate als: ‘Fiddled, Fished, Fooled’.

De Franse componist Camille Saint-Saëns is vooral bekend voor zijn ‘Carnaval des Animaux’ waarin vissen en zelfs een geheel aquarium voorkomen. De sonate no. 1 werd, na het schrijven, meteen opgenomen door het repertoire van beroemde violisten. Deze sonate inspireerde Marcel Proust tot het opnemen in zijn roman ‘A la recherche du temps perdu’.

De Rhapsodie is een werk waar Bélá Bartok, op een hele virtuose manier, volksmelodieën presenteert. Het brengt het publiek in een hele andere wereld dan de rest van het programma, en de wereld van Bartók is ongelooflijk mooi.

Wanneer:
25 augustus
Prijsinformatie:
Vanaf € 25,- (voor volwassenen)

Hier vind je Meri Khojayan – viool & Robert Poortinga – piano - 'de betovering van water in de muziek'

Adres:
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18 10
8911 CD Leeuwarden
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten