Ga naar inhoud
MAP
Overtuin Lyndenstein

Lezing: Roodbaards rondwandelingen, een nieuwe kijk op het landschapspark Lyndenstein


Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Contact

Adres:
Zalencentrum De Buorskip
Zalencentrum De Buorskip
Vlaslaan 24
9244 CH Beetsterzwaag
Plan je route
Afstand:

Dit is een lezing bij de buitententoonstelling Van Lyndens Erfenis in Beetsterzwaag.

Spreker is Els van der Laan-Meijer, landschapsarchitect en groen erfgoedspecialist NOORDPEIL landschap.erfgoed, auteur van diverse publicaties over de 19e-eeuwse landschapsparken -en tuinen van Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851)

We maken een virtuele wandeling door het park van Lyndenstein in de tijd dat dit werd aangelegd. Vier …

Dit is een lezing bij de buitententoonstelling Van Lyndens Erfenis in Beetsterzwaag.

Spreker is Els van der Laan-Meijer, landschapsarchitect en groen erfgoedspecialist NOORDPEIL landschap.erfgoed, auteur van diverse publicaties over de 19e-eeuwse landschapsparken -en tuinen van Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851)

We maken een virtuele wandeling door het park van Lyndenstein in de tijd dat dit werd aangelegd. Vier prachtige ontwerptekeningen, die Roodbaard in opdracht van Frans Godard baron van Lynden (1781-1828) en zijn echtgenoot en later weduwe Cornelia Johanna Maria Borcharen (1789-1864) heeft gemaakt, vertellen het verhaal van een bijzondere aanleg. Wat waren Roodbaards ontwerpideeën en wat zien we daar vandaag de dag nog van terug? Bijzonder is de combinatie van tuinen voor ‘lust en nut’, het genieten van de wandeling met panoramische effecten en verrassende taferelen, zowel langs de slingerende vijverpartij als door de moestuinen en langs aspergebedden. Roodbaard was daarmee zijn tijd ver vooruit, de eetbare tuin was ook in zijn tijd een plek om ‘aangenaam te verpozen’.

Reserveren aanbevolen!

Voor deze lezing zijn een geldig coronabewijs en een ID-bewijs nodig. U kunt de QR code tonen in de corona-app op uw smartphone, of als u die niet hebt, een afdruk van de QR code op papier meenemen.

Uitleg hoe de QR code te printen staat op https://coronacheck.nl/nl/print

Dit is de laatste lezing van de lezingenserie door prominente sprekers bij de Van Lynden Buiten-tentoonstelling “Van Lyndens Erfenis”, die tot 24 oktober in Beetsterzwaag te zien is. In de tuinen van Huize Lyndenstein wordt het bijzondere verhaal verteld van de adellijke familie Van Lynden. Al wandelend door het mooie park loopt u langs tien speciaal gebouwde prieeltjes die samen de tentoonstelling vormen.  Er komen drie onderwerpen aan bod.

-             de familiegeschiedenis van het adellijke geslacht Van Lynden en Huize Lyndenstein. Die gaat terug tot in de veertiende eeuw.

-             de imposante schilderijencollectie die door het echtpaar Van Lynden - van Pallandt in 1899/1900 is geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Veertig schilderijen uit de schenking zijn op ware grootte afgedrukt op doeken die in de prieeltjes hangen.

-             door de bekende tuinarchitect Roodbaard in Engelse landschapsstijl aangelegde overtuin, met daarbij ook de rijke geschiedenis van de ‘Turkse tent’ die indertijd achterin de tuin stond.

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee . Kijk voor meer informatie en het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen .

Neem alvast een kijkje

Prijzen

  • Volwassenen€ 10,00
  • Online via https://elsvanderlaan.eventbrite.nl of op de avond zelf vanaf 19:30 uur aan de zaal.
  • Betaalmogelijkheden: Contant, PIN, Online

In de buurt

Toon resultaten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens