Ga naar inhoud
Favorieten 0

Met half open sloep langs de Friese Elfsteden

Met stoere sloep langs Friese Elf Steden

In het spoor van Evert van Benthem en Henk Angenent

WOLVEGA (NL) – Het spoor volgen van beroemde Elfstedenschaatsers en Friesland beleven als een waterland met romantische stadjes en dorpjes? Overdag varen — en stempelen! — en ’s avonds logeren en dineren in de gezelligste hotels van Friesland. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van een Elfsteden sloepvakantie van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

Een sloep is een klassiek gestileerde, handige en stabiele luxe open motorboot, met een cabriokap, naar het model van een authentiek reddingsvaartuig. Iedereen kan en mag met een sloep varen, want hij is vaarbewijsvrij, net als motor- en zeiljachten tot 15 m die niet sneller kunnen dan 20 km per uur. En 20 km per uur is snel! De gemiddelde — en vaak geboden — vaarsnelheid van een sloep ligt tussen de 7 en 9 km per uur. Het is dus een heus pleziervaartuig, met de nadruk op plezier!

De sloep
Een Elfstedensloep is een luxe open sloep met stuurstand, buiskap (cabriokap over de voorste zitplaatsen) en bergvakken. Koffers zijn niet handig aan boord van een sloep; neem liever tassen mee, die passen beter in de bergvakken. Een sloep is minimaal 5 m en maximaal 7,25 m lang. De breedte ligt tussen de 2,30 en 2,66 m. De diepgang bedraagt 50 tot 70 cm en de doorvaarthoogte is 90 tot maximaal 1,65 cm.
De sloep met binnenkussens, is voorzien van een boegschroef, waardoor het varen moeiteloos gaat.

Aantal opvarenden
In de meeste sloepen is plaats voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van de lengte, variërend van 5,40 m tot 7,25.
De breedte ligt tussen de 2,10 m en 2,65.

Doorvaarthoogte
De meeste sloepen hebben een doorvaarthoogte van 90 cm tot 165 cm en kunnen daarom onder heel veel vaste en beweegbare bruggen door. De Elfstedenroute bevat veel vaste bruggen met een doorvaarthoogte van 2,50 m en enkele waterpoorten, zoals in Sloten en Sneek. Met een sloep kun je dus alle elf steden in Friesland aandoen.

Diepgang
Sloepen steken niet diep: rond de 60 cm. Dus kun je bijna alle waterrijke natuurgebieden, zoals de Nationale Parken De Alde Feanen en De Weerribben, doorkruisen en talrijke lage-boten-routes varen. Er zijn ook speciale vaarroutes voor elektrische sloepen, trajecten in natuurgebieden die je niet met een dieselsloep mag afleggen.

Bagageservice
Als men de reiskoffers liever niet aan boord heeft, kan de reisorganisatie Friesland Holland Travel de bagage van logeeradres naar logeeradres brengen. Bij Elfsteden fietsarrangementen zit het koffervervoer meestal bij de arrangementsprijs in; bij sloeparrangementen is het een optie. Sloepen beschikken over veel bergruimte, maar voor meerdere kleinere tassen. Koffers zijn niet handig op een sloep.

Startdag
Naar wens

Startplaats
Heeg

Finish place
Als startplaats

Route
Heeg - Sloten - Stavoren - Koudum - Hindeloopen - Workum - Bolsward - Harlingen - Franeker - Burdaard - Dokkum - Leeuwarden - Sneek - IJlst - Heeg

Met half open sloep langs de Friese Elfsteden. 7-Daags Elfsteden-vaararrangement hotel + sloep. (Originele Elfstedenroute)

€ 655.00