Tour de Frise: Top Culinair niveau: 5-sterren

Auto arrangement Tour de Frise

Culinaire 5-sterren beleving! Genieten van de provincie in deze 3-daagse tocht per auto of motor langs verschillende streekproduct producenten en/of verkopers. Inclusief twee overnachtingen met ontbijt en diner.

• twee bijzondere hotels met de gezellige sfeer van weleer
• 'Proef Friesland': vorstelijk logeren en dineren
• logies + ontbijt + diner
• 3 rijdagen

Le Tour de Frise Culinaire: de ultieme Friesland-beleving
Genieten van de verfijnde Friese keuken, cultuur-historie én streekproducten

Tour de Frise Culinaire is een zeer gevarieerde ontdekkingsreis, een route langs de heerlijkheden van Friesland: topkoks, streekproducten, natuur, cultuur en historie. Een totaalbeleving, verpakt in zorgvuldig samengestelde arrangementen waarin de nadruk ligt op afwisseling. Verrassend qua overnachtings- en dinerlocaties, maar ook wat betreft de koks en hun favoriete kook- en presentatiestijlen.

De beste koks van Friesland zijn zeer eigenzinnig — als de meeste Friezen — maar niet stoïcijns als ze in het kader van internationale kookwedstrijden en culinaire events zelf verrast worden. Zo heeft zich in Friesland een bijzondere kookstijl ontwikkeld, een wijze van eten en drinken bereiden en serveren waarin de eigen regio de hoofdrol speelt.

Het bureau voor toerisme Friesland Holland verhoogt die Friesland-beleving met ‘Fan Fryske Grûn’ (Fries voor ‘van Friese bodem’), een schitterend 272 pagina’s tellend Nederlandstalig boek over de Friese eetcultuur, wetenswaardigheden over de streekproducten, relevante geschiedenis en recepten en voorstellen van 30 chef-koks. U ontvangt dit zorgvuldig geschreven en geïllustreerde naslagwerk met een harde kaft bij aankomst in het eerste hotel.

225 producenten van streekproducten
Friesland in Nederland telt 225 producenten die honderden streekproducten maken: food, dranken en non-food. Veel regionale producten zijn historisch en typisch Fries, zoals ‘sûkerbôle’ (suikerbrood), ‘bearenburch’ (berenburg) en ‘learkeklompen’ (lage klompen met leertjes). Er zijn ook makers van ‘nieuwe’ streekproducten, zoals fietsbier (de tegenhanger van Radler), Frysling (Friese druivenwijn) en Fryskes, modieuze sandaalklompjes.

Het grote aantal streekproducten laat zich verklaren door het zeer gevarieerde landschap (bossen, weiden, moerassen en duinen) met verschillende grondsoorten, de visrijke meren, de ligging aan zee en de schone lucht. Maar ook groot historisch besef van de Friezen en dientengevolge de sterke eigen identiteit hebben bijgedragen aan het behoud van de  traditionele maak- en teeltcultuur en kookkunst. Die vormde weer een bron van inspiratie voor innovatie, zodat ‘lekker lokaal’ ook goed bij hedendaagse leefstijlen past, in het binnen- en buitenland.

Extra dimensie
Streekproducten geven een extra dimensie aan een culinair uitstapje in Friesland. Ze zijn de smakelijke rustpunten op een boeiende ontdekkingsreis. Andere aroma’s en kleuren, een andere wijze van serveren dan thuis of in de welbekende restaurants. Wie in het kader van dit arrangement in een Fries restaurant iets bijzonders proeft, aangenaam verrast wordt, zal kennis willen maken met de producenten van de ingrediënten die de kok gebruikte. Het bureau voor toerisme wijst u de weg naar de makers van typisch Friese streekproducten door middel van het mini-pocket ‘Proef Friesland’.   

Frysk Landbier met bierpul en zakboekje ‘Proef Friesland’
Voor de bevordering van het culinair toerisme in het vele landschappen omvattende Friesland heeft het toeristenbureau bij de Friesche Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward een speciaalbier laten brouwen: ‘Frysk Landbier’. Het is een traditioneel uit Fries water, graan, hop en biergist gebrouwen zwaar bovengistend bier met nagisting in fles. Het zou een tripel zijn als de brouwer alleen gerstemout had gebruikt, maar dit volmoutbier bevat voor een derde ook tarwemout. Het is niet in de eerste plaats een dorstlesser, maar een genotsbier met een volle smaak voor bij het diner. Door het gebruik van hop met een hogere aromatische intensiteit is het finale alcoholpercentage 8%.

Om het eigenzinnige karakter te benadrukken zit Frysk Landbier in een ‘champagnefles’ van 75 cl met een de hele fles omvattend papieren wikkel: een grote foto van een graanveld aan de Friese waddenkust. De bekroning is een afsluiter van kurk, verankerd met ijzerdraad (het muselet), en een capsule van goudfolie. Aan de hals hangt een full-colour boekje met alle makers van Friese regionale producten en beknopte informatie over vakantiebestemming Friesland. Een stoere Frysk Landbierpul van glas completeert het geheel.

U ontvangt van ons een luxe fles Frysk Landbier en een exclusieve bierpul bij aankomst in het eerste hotel, samen met het eerdergenoemde kook- en geschiedenisboek ‘Fan Fryske Grûn’. 

Romantisch tafelen
Wandelend of fietsend een frisse neus halen in de bossen, lekker uitwaaien aan de kust en in alle rust genieten van een romantische ambiance. Dit alles heeft Friesland in huis. Met dank aan de vele parkbossen, grote meren en uitgestrekte weidegebieden en de ligging aan de Wadden- en Noordzee.

Typisch Friese gerechten, samengesteld met lokale ingrediënten, versterken dat genot.

Dit ga je doen

Auto arrangement Tour de Frise: Top Culinair niveau: 5-sterren

Friesland Holland

Inclusief
• Reserveringskosten
• 2 x overnachting in een luxe comfort kamers met royaal ontbijt
• 2 x 's avonds een top *****culinair diner
• Toeristenbelasting
• Route-informatiemap (ontvangt u na boeking)
• Oorkonde
• Gratis Friesland Vakantiepaspoort (uniek vijftalig informatieboekje over Friesland t.w.v. € 4,95)
• Nederlandstaling kook- en geschiedenisboek 'Fan Fryske Grûn'
• Frys Landbier met bijpassende bierpul inclusief zakboekje 'Proef Friesland'

 

Exclusief
• Reis- en annuleringsverzekering
• Lunches en drankjes

 

Kwalificatie: 5-sterren.