Ga naar inhoud
MAP

Lekker lange afstandswandelingen

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen zijn er de lekker lange afstandswandelingen. De routes die alsmaar doorgaan, waar de vierdaagse van Nijmegen bij verbleekt en die dus op je bucketlist moeten staan.

Elfstedenpad (283 km)

De wandelvariant van de beroemde Elfstedentocht loopt zoveel mogelijk over mooie paadjes zoals oude kerkepaden. Dat maakt de route wat langer dan de schaatstocht, maar zo ontdek je een hele andere kant van de Friesland. Het Elfstedenpad biedt je het beste van Friesland: van interessante cultuurhistorie in de steden tot prachtige natuur in de vorm van meren, kliffen, dijken, polders, bossen en houtwallen. Trakteer jezelf op een Elfstedenspeldje wanneer je de route volbracht hebt en bestel de gids met stempelkaart en draag bij aan het behoud van de route.

Bekijk deze route

Koningspad XL (120 km)

De rivier met vele namen, het Koningsdiep, Ouddiep (Alddjip) of Boarn met zijn beekdal is misschien wel dé onontdekte parel als het op wandelen aankomt. Je denkt bij dit landschap namelijk niet meteen aan Friesland, sfeervolle, mysterieuze bospaden, gemoedelijke en sfeervolle cultuurhistorie, maar dan ineens de bekende weidsheid over de graslanden en de waterrijke omgeving die je van ons gewend bent. Laat je verrassen en breng ook zeker een bezoek aan de landgoederen van Lyndenstein of Lycklama en vergeet dan ook niet de tropische kassen mee te nemen indien die open zijn. 

Bekijk de route

Bonifatius Kloosterpad (220 km)

Op pelgrimstocht in Friesland? Kom tot bezinning tijdens het wandelen van het Bonifatius Kloosterpad. Deze pelgrimage bestaat uit 12 etappes van elk 15 tot 25 kilometer. Je begint in een oude stad aan het Wad: Dokkum. Bonifatius werd hier in het jaar 754 om het leven gebracht. Je wandelt verticaal door Friesland langs allerlei voormalige kloosters, uithoven en mooie natuurgebieden tot aan Wolvega, waar je eindigt bij een bijzondere kapel op het Rooms Katholieke kerkhof.

Bekijk de route

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden (165 km)

In Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden wandel je door een coulisselandschap. Duizenden kilometers elzensingels en houtwallen omzomen de weilanden. En het podium tussen die coulissen? De prachtige groene akkers waar de Friese koeien, paarden en schapen wonen. Boeren zijn hier ‘liever kleine baas dan grote knecht,’ en streekproducten worden vanaf het erf van de vele kleinschalige percelen verkocht.

Bekijk de route

Friese Woudenpad (147 km)

Loopt van het uiterste puntje in het Noorden bij Lauweroog door de hele provincie om te eindigen in Steenwijk. Van Noord naar Zuid of andersom loop je door de verschillende landschappen die het stempel Wouden dragen. Voorheen stond deze route dan ook bekend als het Zevenwoudenpad.

Tip: Neem een bomen en planten boekje mee om de diverse flora te ontdekken.

Bekijk de route

Jabikspaad (150 km)

Het Jabikspaad is een prachtige aanlooproute voor de reis naar Santiago de Compostella. Deze pelgrimsroute kun je in 2 richtingen volgen: de oostelijke variant via de Friese hoofdstad Leeuwarden of de westelijke route langs universiteitsstad Franeker. Beide routes komen samen in het dorpje Jirnsum, om vanaf daar door te trekken naar het Overijsselse Hasselt. Deze pelgrimsroute kun je ook fietsen!

Bekijk de route

St. Oldulphuspad (260 km)

De thema`s van deze route zijn het landschap, de cultuurhistorie van het gebied en bezinning. Wandelen geeft je de tijd om het alledaagse achter je te laten en de rust en ruimte te vinden die we allemaal zo hard nodig hebben. De trajecten dragen een latijnse naam en hebben hun eigen thema waar je je middels de gids in kan verdiepen.

Tip: De extra St Odulphusrondjes beiden een wandeling van 13 km met eenzelfde start-en eindpunt en in 2019 komen daar nog twee bij.

Bekijk deze route
Wandeling door de mistige natuur in Friesland

Groot Frieslandpad (362 km)

Wandelroute van het jaar in 2017 blijft deze tocht een juweeltje. Geïnspireerd op de Zeven zeelanden van Friesland loop je van de Noordzeekust ( West Friesland) tot over de Duitse grens ( Ost Friesland). Ontdek de verschillen én overeenkomsten van de landschappen die dit deel van Nederland rijk is.

Tip: Het kan lekker zijn om een deel van de route te fietsen waar deze uit verharde paden bestaat, lekkere afwisseling voor de spieren.

Bekijk deze route

  

Nog meer routes in Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens