Ga naar inhoud
Favorieten 0

Mountainbiken in Friesland

Crossen door de bossen en stuiven door de duinen. Tot aan je helm onder de modder. Zit daar de Friese zand, klei en veen grond al tussen? Mountainbiken doe je hier niet op een berg maar wel op All Terrain: zand, strand, bossen, keien en weiland. Een snelle afdaling naar de volgende klim of ploeteren door het zand. Of je nu geen genoeg krijgt van uitdagende singletracks of voor de omgeving komt op je ATB, Friesland is een uitstekende provincie voor de wielersport.

MTB-routes

Mountainbiken over de grote groene vlakte die we Friesland noemen klinkt niet spannend. Wie dacht dat Friesland alleen weiland is heeft het dan ook mis. Vier van de 21 nationale parken in Nederland liggen in Friesland. Genoeg ruimte voor je outdoor activiteiten dus. Mountainbikers moeten in de Friese Wouden zijn: met de Beetsterzwaagse bossen en het grote Drents-Friese Wold, leer je Friesland op een andere manier kennen.

Crossen op je mountainbike doe je hier

Ontdek deze MTB-routes in Friesland

MTB-route appelscha

MTB-route appelscha
Blauw; 17.1 km

Een afwisselende route door de bossen, heidevelden en stuifduinen van het Drents-Friese Wold. Leuke stukken singletracks en genoeg bredere paden om te genieten van de indrukwekkende omgeving. Complementair aan de rode Appelscha route, en wie nog een vol pijpje heeft pakt de verbindingsroute naar Diever/Hoogersmilde. 

MTB-route diever hoogersmilde

MTB-route diever hoogersmilde
Groen; 23 km

Een uitdagende route met kort klimwerk dat onverwacht in het landschap blijkt te zitten, manoeuvreert hoofdzakelijk over singletracks met lange technische stukken. Gevorderden die vanuit Appelscha vertrekken voor een flinke intensieve test, pakken alle drie routes mee. 

MTB-route lauwersoog

MTB-route lauwersoog
Blauw; 19.3 km

De noordelijkste mountainbikeroute van Nederland leidt je over de bodem van de voormalige Lauwerzee door bos en over defensie terrein. Een aantal zandbulten zorgen voor leuke hoogteverschillen, en er zit een goed ritme in de track.

MTB-route drachten

MTB-route drachten
Blauw; 17.1 km

Een relatief eenvoudige route door de velden buiten drachten. Leuk voor de beginnende mountainbiker die kan oefenen met een aantal technische stukjes singletrack. Hou het weer goed in de gaten: in natte perioden kan de route over de velden flink drassig zijn. Op de helft van de route is er de optie om een uitstapje te maken naar de MTB-route van Beetsterzwaag. 

MTB-route appelscha

MTB-route appelscha
Rood; 4,3 km

Een korte route met veel hoogte verschil en uitdagende singletracks. In dit begroeide duingebied vind je het hoogste punt op het Friese vaste land. Te herkennen aan de 33 meter hoge Bosbergtoren. Via de zwarte verbindingsroute, pak je de blauwe Appelscha route mee. 

MTB-route beetsterzwaag

MTB-route beetsterzwaag
Groen; 31.7 km

Een bosrijke route rond Beetsterzwaag die af en toe behendig stuurwerk vereist, over de landgoederen waar vroeger de Friese adel hun ‘vakantiehuisjes’ stalden. Het statige bos verschuilt een technische en verassende route, en de open velden en heide doen een indrukwekkend plaatje cadeau. 

Fietsverhuur: huur een racefiets, MTB of e-bike

Benodigdheden voor een dagje mountainbiken

  • Bidon 
  • Helm 
  • Bandenplakset 
  • Handschoenen 
  • GSM of smartphone 
  • Sportkleding

Comfortabel overnachten aan de track

Je hebt een flinke prestatie geleverd en een beetje comfort en luxe heb je wel verdiend. Laat je inspireren door een overnachting in één van de gastvrije Friese hotels vlak bij de MTB-tracks.

Natuurlijk overnachten aan de track

Blijf lekker hangen in de outdoor sferen tijdens een overnachting in de Friese natuur. Laat je inspireren door deze bijzondere locaties op steenworp afstand van de MTB-tracks.