Ga naar inhoud
MAP

Highlights 2021

Ode aan het Friese Landschap

Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau

Keramiekmuseum Princessehof
Vanaf 20 juni 2021

Een intieme expositie in het stadspaleis geeft een blik achter de schermen van het veelbewogen leven van Maria Louise van Hessen-Kassel. Aan de hand van portretten, prenten, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. De expositie is een vast onderdeel van het museum, samen met de stijlkamer, dat met de Maria Louise- en de vernieuwde Escherexpositie ruchtbaarheid geeft aan zijn boeiende geschiedenis.

Son et Lumière

Keramiekmuseum Princessehof
Vanaf 9 juli 2021

Het Keramiekmuseum Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau.In de zomer van 2021 presenteert het Princessehof Maria Louise was here. Gedurende de zomermaanden schuiven bezoekers acht weekenden lang, drie keer per week, ’s avonds laat aan in de paleistuin voor een poëtische Son et lumière waarin video, muziek en licht samenkomen. Een coronaproof openluchtevenement midden in de historische binnenstad van Leeuwarden.Het zomeravondspektakel omvat videoprojecties op de gevels van het Princessehof, een speciaal gecomponeerd muziekstuk, bijzondere belichting van de tuin en een prikkelend randprogramma.

Icons

Fries Museum
Vanaf 11 september 2021

In het najaar van 2021 komt de uitmuntende collectie (zelf)portretten van de National Portrait Gallery van Londen naar Leeuwarden. Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van bijna honderd meesterwerken onderzoekt Icons het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. Dankzij een grote renovatie van het Engelse museum is de topcollectie voor een keer in Nederland te zien.

Wadopera Peter Grimes

Paesens-Moddergat
Vanaf september 2021

Een unieke locatie voor een verpletterende opera: achter de dijk bij Paesens-Moddergat wordt het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes vertolkt. Het operaspektakel toont het benauwde en soms benepen leven in een kleine vissersgemeenschap. Met prachtige beeldende muziek van componist Benjamin Britten nemen dirigent Arnaud Oosterbaan en regisseur Paul Carr u mee naar een kleine, met zichzelf worstelende gemeenschap. Opera met 150 figuranten, acteurs, musici en zangers op het podium met als achtergrond het Wad.

Download factsheet

Download factsheet

Download hier het factsheet met alle praktische informatie over de belevenissen, accommodaties en highlights van 2021 & 2022.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens