Smaakvolle ideeën van de horeca in Friesland tijdens de coronacrisis

Kook mee met het kookatelier

Kook mee met het kookatelier

© Margo Brodowicz via Pixabay

Bestel een 'Breek de week', een 3 gangen kookpakket of een heerlijke 'Don Giacobbes Borreltas'! Haal je kooktas met alle benodigde ingrediënten af, bij Kookatelier De Kleyne Sint Jacob! 

simple, joure

simple, joure

Eethuis Simple in Joure heeft een tijdelijke afhaal- en bezorgdservice opgezet. Je kunt er terecht voor een lunch of diner, maar ook voor een (iced) koffie to go!

De Watersport, Woudsend

De Watersport, Woudsend

De Watersport in Woudsend komt iedere week met een nieuw bezorgmenu. Van vrijdag tot en met zondag kun je tussen 17:00 en 20:00 uur bestellen. De Watersport komt het vervolgens gratis bij je thuis bezorgen. Bestellen kan via 0514-591270 of via Whatsapp 0618200836.

E&D, Bolsward

E&D, Bolsward

Brasserie E&D in Bolsward is dagelijks geopend voor bezorging van 17:00 tot 20:00 uur. Ze hebben een speciaal bezorgmenu, maar bestellen van de gewone menukaart kan ook: even bellen met Edwin, want alles is mogelijk! Bestellen kan via 0515-576406 of 06-23443869. E&D bezorgt gratis in en rondom Bolsward.

gerookte zalm van foodvans

gerookte zalm van foodvans

Foodvans, dé foodtruck uit Dokkum, rookt zalm op bestelling! In hun eigen roker roken ze volgens eigen recept heerlijke zalm. Na het rookproces wordt de zalm vacuüm verpakt en is het ongeopend in vacuüm 2 tot 3 weken houdbaar in de koelkast. Bestellen kan via 06 -51504956. Je kunt de zalm afhalen, maar ze bezorgen ook. In Dokkum gratis en buiten Dokkum (afhankelijk van de afstand) vragen ze een vergoeding van €2,50. 

homemade friet

homemade friet

Foodtruck VET...Homemade Friet maakt de heerlijkste patat. Wat dacht je van een frietje runderstoof of een oosters frietje met gemarineerde kippendij? Het water loopt ons in de mond! Ze hebben een kleine webshop geopend, zodat jij deze heerlijke friet kan bestellen. Vrijdag t/m maandag bezorgen ze in Harlingen, Midlum, Wijnaldum en Kimswerd.

De Borrelbox

De Borrelbox

Studenten van NHL Stenden International Hospitality Management bedachten De Borrelbox. Door De Borrelbox te bestellen zorg je ervoor dat mooie en nog bruikbare producten een bestemming krijgen én je helpt lokale Friese ondernemers die het zwaar hebben tijdens deze coronacrisis. Win-win! De Box is geschikt voor 2 personen en bevat telkens wisselende producten van lokale ondernemers.

stek, leeuwarden

stek, leeuwarden

Beeldbank 5035.

© Theo de Witte

Stek is dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur geopend voor afhaal en bezorging. Bel 058 2037 337 om je bestelling door te geven. Deze wordt binnen Leeuwarden bezorgd, maar je kunt ook afhalen aan het luik. American pancakes, acaï bowls, wraps, koffies to go; Stek heeft het allemaal!

de mallemok, sloten eo

de mallemok, sloten eo

Bij De Mallemok kun je van vrijdag t/m zondag eten afhalen of laten bezorgen. Wat een lekkers hebben ze! Een pizza met Gaasterlandse witte en groene asperges, ham, ei en hollandaise saus, een biologische runderhamburger van de Graasboerderij uit Sondel of malse spareribs van hun eigen BBQ smoker bijvoorbeeld. Bestellen kan via hun webshop tot 20:00 uur, bezorging/afhaal tot 21:00 uur. De Mallemok bezorgt in Sloten, Wijckel, Balk, Tjerkgaast, Sondel en Harich.

gerookte paling van badmeester keimpe

gerookte paling van badmeester keimpe

Badmeester Keimpe bezorgt heerlijke ambachtelijk gerookte paling zolang ze dicht zijn! Ze bezorgen alle dagen in de regio Balk t/m Tjerkgaast, Balk t/m Woudsend en Balk t/m Koudum. Afhalen kan ook. Bestellen kan via 0514-601418 of door een appje naar 06-55950978.

de fryske

de fryske

Friese lokale producten vinden nauwelijks afzet in deze tijd. Tijd om de handen ineen te slaan, dacht De Fryske. Een samenwerking tussen De Fryske, Tusken Bosk en Mar, Kempenaer, Sweachster Aengus en Kâld Kletske is geboren. Bestel een heerlijk borrelpakket of een worst- en kaaspakket en steun deze lokale ondernemers. Voor een ander bestellen kan natuurlijk ook!

tapas voor thuis

tapas voor thuis

Tapas voor thuis! Pata Negra Tapas heeft een afhaalsysteem opgezet, zodat je thuis kan genieten van hun heerlijke tapas. Bestel en betaal online via de menukaart van jouw vestiging naar keuze, dan kun je woensdag t/m zondag tussen 17:00 en 20:00 uur jouw bestelling afhalen of laten bezorgen. Pata Negra heeft vestigingen in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen.

Markt 23

Markt 23

In verband met de sluiting van Markt 23 tijdens de coronacrisis hebben ze speciaal voor jou een afhaalsysteem opgezet zodat je alsnog de overheerlijke gerechten online kunt bestellen. Bestel en betaal online via de menukaart, van woensdag t/m zondag tussen 17.00 en 20.00 kun je jouw bestelling afhalen. 

het raadsel van de wadden

het raadsel van de wadden

Het Raadsel van de Wadden komt met een Drive-in afhaalmenu! Nood breekt wet! Hoe werkt dit? Je geeft je bestelling bij voorkeur door via WhatsApp of telefonisch (+31 (0)6 12 06 93 80) en vermeldt het kenteken van de auto. Je wacht in de auto bij het restaurant op de aangewezen parkeerplek en zij brengen de bestelling bij de auto. Betalen kan met pin of ze sturen een Tikkie.

take away tapas

take away tapas

Vanaf vrijdag 10 april kun je bij Zelle terecht voor afhaal. Heerlijke warme tapas in een tas! Reserveer een tas voor 16.00 uur en je kunt hem ophalen tussen 17.00 en 19.00 uur. Reserveren kan via reserveren@barzelle.nl of via 06-28083634.

Steenovenpizza's

Steenovenpizza's

Pitch en Putt Leeuwarden bakt pizza’s  in hun eigen gemaakte steenoven. De ingedriënten komen deels uit hun eigen tuin, De Friese Tuin. De pizza’s kosten €9 per stuk, waarvan €1 wordt gedoneerd aan de Voedselbank. Donderdag, vrijdag en zaterdag te bestellen via 058-2889666. Afhalen kan tussen 17:00 en 20:00 op de Noarder Stienplaat 3.

een ijsje met dit mooie weer

een ijsje met dit mooie weer

Foto door Theo de Witte (4862 beeldbank).

© Theo de Witte

IJsboerderij Margje24 in Workum heeft een heuse DRIVE THRU op het erf van de boerderij gecreëerd! Bij de eerste stop kun je bestellen en afrekenen en bij de tweede stop haal je je lekkere ijsje of milkshake op. Vanuit je auto kijk je zo de koeienstal in! De drive thru is open van vrijdag t/m zondag van 14:00 tot 20:00 uur. 

de bionier, terschelling

de bionier, terschelling

De haven van Terschelling

© Hans Jellema

Even bellen om je biologische boodschappen door te geven en vervolgens komt De Bionier deze gratis aan huis brengen, hoe handig! Omdat de aanloop in de winkel wat minder is, hebben ze geen maaltijden liggen, maar koken ze op bestelling. De Bionier draagt graag een steentje bij aan je weerstand en daarom gebruiken ze lekker veelgroente en volkoren producten. En alles is biologisch!

3-gangenservice

3-gangenservice

't Schippershuis gaat de komende weken maaltijden bezorgen op vrijdag, zaterdag en zondag (afhalen is ook mogelijk). Bestel een heerlijk 3-gangenmenu of stel zelf je menu samen. Bestellen doe je via Whatsapp: 0611113810. Betalen gaat gemakkelijk en contactloos met een Tikkie.

lokaal 55

lokaal 55

Lokaal 55 heeft niet stilgezeten! Ze hebben hard gewerkt aan een webshop, zodat je vanuit je luie stoel kunt bestellen en tóch kan genieten van het lekkere eten van Lokaal 55. Heerlijke patisserie voor bij de koffie, pizza, goede wijnen en meer!

pizza in workum

pizza in workum

Normaal gesproken bakken ze, vanuit hun foodtruck, pizza's op locatie, maar nu bezorgt Pizza met Pazzi op donderdagen en vrijdagen in Workum ook aan huis! Bestel voor 17:00 uur via Whatsapp op 06-10549765, betaal met een Tikkie en zij zorgen ervoor dat de pizza op de afgesproken tijd geleverd wordt. Afhalen kan ook.

vitamientjes!

vitamientjes!

Vitamine Bo bezorgde al smoothies op de werkvloer, maar sinds kort ook bij jou thuis!  Bestel deze heerlijke 'flessenpost' in hun webshop!

Bekijk hier nóg meer originele horeca initiatieven in Friesland

fine (home) dining

fine (home) dining

© Margo Brodowicz via Pixabay

Restaurant Smink in Wolvega is gestart met een @HOME menu. Topkwaliteit eten, maar dan thuis! Alles wordt veilig verpakt, koud geleverd en hoeft thuis alleen opgewarmd te worden. Bestellen kan via hun eigen @HOME webshop:

de voedseldoos

de voedseldoos

© Damien Kuhn via Pixabay

Een aan huis bezorgde doos met lokaal voedsel. In De Voedseldoos zitten producten van boeren uit Noord-Nederland.

drijf-thru

drijf-thru

Ben je aan het varen en heb je trek? Haal dan bij de Pollepleats een lunch of borrel pakket aan de waterkant. 

de handen ineen

de handen ineen

© Fabrizio Magoni via Pixabay

Restaurant Lyf's & Restaurant Fidèle slaan de handen in één! Vanaf vrijdag 20 maart: afhaal- en bezorgdienst. Verschillende lunchopties vanaf 7,50. Daarnaast kun je voor het diner kiezen voor een 3 of 4 gangenmenu, desgewenst met een lekkere fles wijn.

3 gangenmenu 37,50,
4 gangenmenu 41,50
Fles wijn (rood/wit) 24,50.

Je kunt het menu bij Restaurant Lyf's afhalen van 16.00 tot 20.00 uur, ook bezorgen ze, dit kan tot 21.30 uur. De lunch kun je afhalen van 12.00 tot 14.00 uur en de lunchbestellingen kunnen ze ook bezorgen. In de gemeenten Opsterland en Smallingerland is bezorging gratis, hierbuiten zijn bezorgkosten in overleg.

menu aan de kade

menu aan de kade

Omke Jan komt met een "menu aan de kade". Kom met boot, fiets of te voet naar de kade en haal wat lekkers to go. Een broodje pulled pork, een broodje beenham, een aspergesoepje, roomijs, koffie en meer. De ingrediënten komen zo veel mogelijk van de boeren uit hun omgeving. Vanaf 12:00 uur geopend.

heerlijke pakketten

heerlijke pakketten

Strandhuys Makkum komt naar je toe! Toch nog een online vrijdagmiddagborrel? Een jarige collega verrassen? Of gewoon lekker voor jezelf? Strandhuys Makkum heeft allerlei pakketten samengesteld, zoals een vitaminepakket, een borrelpakket of een verjaardagspakket, om thuis van te genieten. Ze hebben zelfs een Koningsbox met lekkere oranjesoezen! De pakketten zijn te bestellen via 0515 - 238 222.

la fontaine, heerenveen

la fontaine, heerenveen

Lunchroom La Fontaine heeft een speciaal afhaal- en bezorgmenu ontwikkeld zodat iedereen alsnog van hun gerechten kunt genieten. Donderdag t/m zondag tussen 12:00 en 20:00 uur kun je van deze menukaart bestellen. Bestellen kan telefonisch (0513-683950) of via whatsapp (06-83566903) tot 16:00 uur. Betalingen gaan via een tikkie of pin en bezorgen kan in overleg.

koffiebar knus in dokkum

koffiebar knus in dokkum

Bij koffiebar Knus kun je normaalgesproken koffie drinken, lekker eten, borrelen of een feestje geven. Dat kan nu niet meer, maar wat nog wel kan zijn de heerlijke koffie en taartjes to go afhalen. Dit kan elke dag tussen 12:00 en 17:00. Ook kun je een ontbijtje laten bezorgen op vrijdag, zaterdag en zondag.

drijvend proefverlof

drijvend proefverlof

Kom in je bootje langs drijven bij de Drijf Thru van Proefverlof en pak een lekker bitterballetje of koffietje mee! Elke donderdag t/m zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur en betalen kan alleen met pin. No worries, je kunt ook gewoon langswandelen voor iets lekkers to go als je geen bootje hebt.

It Polderhûs

It Polderhûs

Bonnie en Herma Sikkes van restaurant it Polderhûs op de Veenhoop gaan vanaf 10 april o.a. de gebakken paling van Ale de Jager, van Iel en mear uit Reduzum verkopen. Op de website lees je hoe het werkt en vind je de menukaart.  

hello oostergoo box

hello oostergoo box

Hotel Oostergoo heeft in samenwerking met chefkok Albert Kooy de Hello Oostergoo Box in het leven geroepen. Om de tijd hebben ze een nieuwe box, dus houd hun Instagrampagina in de gaten voor het aanbod. Bestellen kan via Whatsapp 06-52300219 en betalen via een Tikkie. Bezorging in Grou is gratis, Jirnsum en Akkrum kost 2,50.

HET PAVILJOEN, DOKKUM

HET PAVILJOEN, DOKKUM

Zin in sushi? Bestel sushi online of via Whatsapp bij Het Paviljoen. Bezorgen in Dokkum is gratis, maar je mag ook afhalen. Bezorging in omliggende dorpen in overleg.

restaurant zuiver

restaurant zuiver

Zuiver-Vlieland en Zuiver-Joure hebben de handen in een geslagen met vleesatelier uit Grou en Veltman Vis uit Harlingen. Samen hebben ze een wekelijks wisselende “Zuiver Kookbox” samengesteld. Met een instructie op papier én een instructievideo is het super makkelijk om een heerlijk feestmaal op tafel te zetten. De box wordt ook nog eens in heel Nederland bezorgd!

aspergetijd

aspergetijd

Het is weer aspergetijd en daar moeten we van genieten, of we nou thuis zitten of niet! Onder de Linden in Sneek maakt er heerlijke soep van, maar heeft ook de klassieke asperges met beenham, ei, krieltjes en een botersausje. Mocht je geen aspergeliefhebber zijn: er staan ook andere dingen op het menu. Bestellen kan via hun website.

by-kees, heerenveen

by-kees, heerenveen

BY-KEES blijft bezorgen van 12:00 tot 19:00 uur van dinsdag tot en met zaterdag. Wel met een aangepaste kaart. Graag even bellen of kom langs om af te halen.

roast-box

roast-box

Thuis genieten van een ROAST-diner? Bestel de ROAST-box. Kies voor de ‘do it yourself ROAST-box’ of de ‘ready to eat ROAST-box’.

waar kan ik afhalen?

waar kan ik afhalen?

Dat lees je gemakkelijk op waarkanikafhalen.nl!

biertje?

biertje?

Het Brouwdok in Harlingen bezorgt nu bier aan huis, alvorens jij hebt besteld via Whatsapp. Uiteraard contactloos. Hoe handig?

lekker bakkie koffie

lekker bakkie koffie

Thuiskomen met een lekker kopje koffie van het Douwe Egberts café in Leeuwarden. Plaats je bestelling via de bestelzuil en je koffie, thee of lekkers wordt binnen enkele minuten contactloos buiten bezorgd! (Hoef je de deur niet uit? Dan kun je in Leeuwarden natuurlijk ook gewoon gebruikmaken van Thuisbezorgd!

foodbrothers

foodbrothers

Foodbrothers maakt in hun foodtruck de lekkerste hotdogs op evenementen en festivals. Nu dat niet meer gaat hebben de brothers een webshop geopend. Hier bestel je een heerlijk vleespakket van hun slager Dantuma of een zelfgemaakte droge worst: de Sterke Jerke. En psst, deze is ook verkrijgbaar in het "lockdown-formaat" van 150 cm. Hoef je de deur niet meer uit!

Nóg meer initiatieven

virtuele museumtours

overige acties