Ga naar inhoud
MAP

Fryslân yn ferbining: Initiatieven in Friesland

Ook in Fryslân merken we de gevolgen van de coronacrisis. Wellicht heb je behoefte aan contact of kun je praktische zaken zoals boodschappen of de hond uitlaten niet meer doen. Gelukkig zet de Fryske mienskip zich ook in deze onzekere tijd voor elkaar in!

Heb je hulp nodig? Er zijn veel organisaties die je met allerhande zaken kunnen helpen, je vindt ze op deze pagina.

Fryslân yn Ferbining is een initiatief van de provincie Fryslân en biedt een podium aan initiatieven die een bijdragen leveren aan de leefbaarheid in Fryslân in tijden van Corona. Met de campagne willen we aandacht geven aan alle mooie initiatieven, regelingen en activiteiten die op dit moment worden ontwikkeld in Fryslan.

Streetart in Friesland: Ik tink oan dy

Streetart in Friesland: Ik tink oan dy

Writersblock en de provincie Fryslân werken samen om dit jaar een positieve en ondersteunende kerstgedachte de Friese samenleving in te sturen. Een kunstproject met 11 levensgrote muurschilderijen in 11 Friese steden en plaatsen. 

Ik zoek hulp

Ik zoek hulp

Fryslân yn ferbining helpt je bij het vinden van de juiste organisaties. Op deze pagina staat een aantal organisaties per gemeente op een rij.

Neem gerust contact met ze op.
Gewoon via de telefoon.
Zij helpen u graag!

Lok op ien

Lok op ien

Vanaf 1 mei 2020 kunnen maatschappelijke organisaties een bijdrage aanvragen van maximaal € 20.000,- bij het ‘Fûns Lok op ien’. Kansfonds en de provincie Fryslân werken hierin nauw samen om projecten mogelijk te maken die discriminatie tegengaan, eenzaamheid bestrijden en de situatie verbeteren van mensen die zorg nodig hebben. Vanuit het ‘Fûns Lok op ien’ willen Kansfonds en de provincie Fryslân mensen in staat stellen om op een inclusieve manier deel te nemen aan de samenleving en de sociale verbinding tussen mensen bevorderen.

Dans op recept

Dans op recept

Dans op Recept is onbeperkt dansplezier, voor iédereen. De professionele dansdocenten van Dans op Recept bieden wekelijks danslessen speciaal voor mensen met parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of chronische pijn. Want samen dansen ontspant, verbindt en laat zien wat je lichaam allemaal kan. Om je te kunnen laten ervaren of de lessen bij je passen, bieden we voor NAH en chronische pijn eerst gratis proeflessen aan in week 20 (19 t/m 21 mei). Heb je vragen over de (proef)lessen?

Hoi, ik zie je!

Hoi, ik zie je!

Laten we wat vaker “hallo” zeggen tegen elkaar! Met een groet zeg je eigenlijk: hé, ik zie jou! In deze onzekere tijd waarin we steeds minder echt contact hebben is de honger daarnaar des te groter. Een simpel “hallo”, “hoi”, “goeie” of “moi” kan iemands dag misschien nét iets beter maken. Dat is het doel van het initiatief #GROETJEMEE.

heel friesland belt

heel friesland belt

Als stichting strijden we tegen eenzaamheid onder onze ouderen, en hopen dat heel Friesland met ons meestrijdt door simpelweg een telefoontje te plegen!

Ben jij of ken jij iemand die behoefte heeft aan contact in deze turbulente tijden of wil je meedoel met #heelfrieslandbelt? Vul het contactformulier in, dan koppelt Kearn de telefoonnummers. Want: digitaal bezoek is beter dan geen bezoek, toch?

Leeuwarden Helpt

Leeuwarden Helpt

‘Leeuwarden Helpt’ bundelt alle hulpvragen. Laat ons weten waar we jou mee kunnen helpen. We bekijken alle vragen en nemen contact met je op wanneer we een geschikte vrijwilliger gevonden hebben. We behandelen alle hulpvragen strikt vertrouwelijk.

Ik bied hulp

Ik bied hulp

Wil je zelf een initiatief aanmelden? Tof!

Dat kan heel gemakkelijk via dit online formulier.

De B&B Bus

De B&B Bus

De Buurvrouw&BuurvrouwBus is een burgerinitiatief dat mensen met elkaar wil verbinden. De mensen die dakloos en kwetsbaar zijn in onze samenleving hebben het moeilijk. Er zijn buurvrouwen en buurmannen die zich graag willen inzetten voor deze groep mensen. Er wordt in samenwerking met Zienn 2 keer in de week gekookt. Wil jij helpen om dit mogelijk te maken? Dat kan!!

Fietselfstedentocht

Fietselfstedentocht

Voor Fryslân yn ferbining legden Syb van der Ploeg en Henk Angenent de Fietselfstedentocht af, om ouderen een hart onder de riem te steken. Bij 11 vepleeg-en verzorgingstehuizen zaten bewoners achter de stempelposten en werden zij verblijd door live muziek van Syb!

Zelf ook even een lekker stukje fietsen in Friesland? Bekijk hier de fietsroutes.

Over de drempel

Over de drempel

In Leeuwarden en omliggende dorpen zetten we cultuur in om eenzaamheid aan te pakken. Over de drempel is vooral gericht op samen dingen doen. Met een positieve insteek kijkt het programa naar oplossingen, in plaats van naar de problemen die met eenzaamheid gepaard gaan. Dit doen we aan de hand van cultuur, maatschappij en onderzoek.

thuisbibliotheken

thuisbibliotheken

Op dit moment zitten veel mensen thuis en is er behoefte aan leesmateriaal, spelletjes of puzzels. Helaas zijn bibliotheken dicht en gaan we het liefst zo min mogelijk naar de winkel om nieuwe spullen te kopen. Gelukkig schieten in gemeente Heerenveen de ‘tuinbibliotheken’ als paddenstoelen uit de grond! Je mag gratis wat meenemen en, waar mogelijk, ook wat van jezelf terug plaatsen.

Art connection

Art connection

Art Connection heeft een groot aantal exposities tijdelijk moeten bevriezen, Kanselarijconcerten voortijdig moeten beëindigen en de activiteiten in zorgcentra moeten minimaliseren. Zeker voor ouderen is het moeilijk om geen familie en vrienden meer te ontvangen. Een isolement dreigt. Vanuit de artiestenwereld – die het zelf al moeilijk heeft – ontstonden allerlei initiatieven om het leed in de zorgcentra enigszins de verlichten door middel van o.a. muziek.

Stichting Present

Stichting Present

Sluit aan bij de actie ‘nietalleen’. Vrijwilligers kunnen een groepje opstarten en zich aanmelden bij de lokale Stichting Present. Aanmelden kan hier. Vervolgens maak je met jouw groepje een digitale omgeving aan in bijvoorbeeld Whatsapp. Present koppelt je dan aan een kwetsbaar persoon in de buurt. De kick-off van de campagne ‘nietalleen’ is net gestart. Deze week wordt de campagne verder opgezet.

jouw dagelijkse kost: boodschappen voor een ander

jouw dagelijkse kost: boodschappen voor een ander

Doe "uitgestelde boodschappen" bij Jouw Dagelijkse Kost: boodschappen die gedaan zijn door iemand die iets extra’s kan missen zodat ze meegenomen kunnen worden voor iemand die krap bij kas zit. Het zijn boodschappen die al wel betaald zijn maar nog niet zijn meegenomen. Bestel jij uitgestelde boodschappen in de webshop van Jouw Dagelijkse Kost? Dan maken zij maaltijden van de restanten van hun verse voorraad of geven losse boodschappen weg aan mensen die het nu goed kunnen gebruiken.

signaalpunt heerenveen

signaalpunt heerenveen

Kom jij in de problemen door de maatregelen rond Corona? Is de zorg weggevallen en kun je bij niemand terecht? Wordt de druk op jou als mantelzorger te groot? Ben je wanhopig, omdat je jouw kind vanuit een instelling naar huis hebt gehaald en nu te hoge kosten hebt? Of zit je in over iemand die nu geen zorg of hulp krijgt?

Jouw belang is onze zorg, juist tijdens deze intense periode. Als gezondheid en kwaliteit van leven ernstig in de knel komt door ontbrekende hulp, moet er iets gebeuren.

Betrokken consulenten van Zorgbelang Fryslân verzamelen signalen van mensen die in hun dagelijks leven ernstige gevolgen ondervinden van de Corona-maatregelen. Met deze signalen informeert Zorgbelangde Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over ongewenste of zorgelijke effecten van de maatregelen. Met elkaar –als overheden en zorgpartijen– kunnen maatregelen aangepast of regelingen aangevuld worden.

‘We doen het samen’ is de nationale slogan, Zorgbelang Fryslân zorgt ervoor dat dat echt voor iedereen geldt. Deel je zorg of melding bij ons via onderstaande website, onze mensen zitten voor je klaar.

Red je pakketje

Red je pakketje

Online bestellen is leuk en makkelijk. Maar de consument is er dan nog niet. Ook de aflevering van de bestelling moet een goed gevoel geven. Daar geloven wij van Red je Pakketje in. Een glimlach aan de deur is een kleine moeite, maar het maakt een groot verschil. Red je Pakketje is gespecialiseerd in Same Day delivery en Next Day Evening. Wij leveren onze pakketten af tussen 18:00 en 22:00 uur.

de verhalenverbinding

de verhalenverbinding

Zit je alleen thuis of heb je gewoon behoefte aan een beetje vermaak? Tryater vertelt verhalen aan de telefoon. Denk je eens in: de telefoon gaat… en ineens word je meegenomen naar het verre oosten, de wereld van prinsen, koningen en hofdames… Een intiem moment van tussen de 5 en 10 minuten, even wegdromen en door-fantaseren op de rijkdom die de verhalen ons geven. Iedereen kan zich gratis aanmelden. 

Tresoar Treast Telefyzje

Tresoar Treast Telefyzje

Veel mensen komen de deur nauwelijks meer uit tijdens deze ongewone tijden. Met 'Tresoar Treast Telefyzje' bieden we een stukje troost, door Fryslân weer een beetje dichter bij de mensen te brengen. Elke week op maandag- en vrijdagavond om 20.00 uur worden er video's online geplaatst, waarin o.a. informatie wordt gegeven over onderwerpen zoals Friese literatuur en kunst, bijzondere archiefstukken en word je virtueel rondgeleid door Tresoar, Obe (het podium voor literatuur, kunst en taal) en langs de lopende tentoonstellingen.

Muziek in de zorg

Muziek in de zorg

Samen muziek maken voor een glimlach. Sander Metz en mede muzikanten gaan langs verpleegtehuizen om mensen een hart onder de riem te steken. Ze kunnen erbij wegdromen en even het piekeren vergeten. Zo biedt de muziek troost en vreugde in deze lange dagen.

Bekijk andere corona initiatieven uit Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens