Unlock Friesland

Unlock Friesland was actief tijdens de lockdown met onderstaande speciale adventskalender. Tot en met 19 januari trakteerden we je dagelijks op een verhaal, kunstwerk, gedicht, concert, virtueel museumbezoek, voorstelling of spel. Stuk voor stuk bijgedragen door makers en organisaties uit het rijke Friese cultuurlandschap.

19 januari

Video Hoor Vlieland

Wytse is voor Unlock Friesland naar Vlieland afgereisd, om het geluid van de natuur tijdens lockdown op te nemen. Hiermee maakte hij betoverende een soundscape, die het geluid van de natuur in lockdown laat horen. Oordopjes in en genieten!

18 januari

Video Arnold Nouta

Arnold maakte een videoproductie die past binnen deze tijd. Een korte video van een paar minuten, speciaal voor Unlock Friesland. Arnold is filmmaker van New Noardic Wave.

17 januari

Nicky

Dromerig mooi… Abel maakte voor Unlock Friesland een eindproduct waarin hij zijn connectie met Friesland als Friese maker en als muzikant in deze tijd uiteenzet. 

16 januari

16 januari

Luister dit weekend naar de verhalen van de Akkrumer Doarpskeamer, met podcasts over vroeger en nu. Mensen uit Akkrum en omgeving vertellen waargebeurde of bedachte verhalen. Verhalen om even bij elkaar te zijn, zoals de initiatiefnemers het omschrijven.

15 januari

15 januari

Beeldbank 2490.

© Theo de Witte

Het festivalseizoen viel vorig jaar in het water, Pijnlijk, want Friesland barst van de festivals. Haal daarom nu nog even je gram bij Village FM, een podcast-collectie van Welcome to the Village. Hopelijk kunnen we er dit jaar weer met de voetjes van de vloer. 

14 januari

14 januari

We hebben allemaal zin om eruit te gaan. Een museumpje kunnen pakken, dat lijkt wel een eeuwigheid geleden. Gelukkig is er online ook veel te zien. Bijvoorbeeld in de virtuele tour van het Fries Landbouwmuseum.

13 januari

Troostprijs

Sannemaj Betten liet voor Unlock Friesland haar creativiteit erop los in een literair/theatraal eindproduct. Sannemaj is dichter (won meerdere nationale slams en wedstrijden) (bijna) afgestudeerd docent theater, en richt zich veel op taalbeleid in Friesland tijdens haar stage bij Keunstwurk.

12 januari

12 januari

Voor alle foto's in deze map is toestemming van Janke Vlas. Mail is terug te vinden in de mailbox van Wouter Hoekman.

© Ruben van Vliet

Kanonskogels, kliffen en verraderlijke stromingen: volg de laatste momenten van acht scheepswrakken. Het Princessehof stelt ze beschikbaar als souvenir aan hun expositie Gezonken Schatten. De verhalen zijn ingesproken door onderwaterarcheoloog Martijn Manders.

11 januari

11 januari

Kunst in openbare ruimte, wat is dat eigenlijk? Keramiekmuseum Princessehof zocht het voor je uit in deze web-app, waarmee je kennis kunt maken met kunst rondom de Leeuwarder wegen.

10 januari

10 januari

Foto's ontvangen van Janke Vlas n.a.v. de museumpagina onder 'Cultuur'. Akkoord in de mailbox van Wouter Hoekman.

© Ruben van Vliet

Regelmatig schrijven de conservatoren van het Fries Museum achtergrondartikelen over lopende tentoonstellingen, collectiestukken of historische zaken. Lees mee voor een kijkje achter de schermen of een verdiepende duik in de geschiedenis.

9 januari

Hoe maak ik video's vanuit huis?

Het eind is nog niet in zicht, maar gelukkig steken creatievelingen de kop op om ons door de lockdown te slepen. Vandaag een videoreeks van filmer Jeroen van de Bovenkamp. Hij deelt zijn tips om het beste je online meetings in te gaan. Beschikbaar gesteld door New Noardic Wave.

8 januari

8 januari

© allefriezen.nl

Altijd al benieuwd geweest naar jouw Friese voorouderen? Dat treft, want dankzij Tresoar kun je achterhalen of je afstamt van Grutte Pier, of gewoon een oprjochte Fries bent. Check het in de Unlock-kalender van vandaag.

7 januari

7 januari

© Kink

We missen allemaal die warme avonden in de kroeg, met goeie muziek en gesprekken. Leeuwarder poppodium Asteriks mocht een uur lang radio maken voor KINK en het klonk precies als een bierstinkende popzaal. Enjoy!

6 januari

Video Arnold Nouta

Natuurgebied De Grote Wielen ten noordoosten van Leeuwarden herbergt heel veel schoonheid en magie. 
Jurjen Jellema en Arnold Nouta hebben op een middag deze schoonheid op zich af laten komen, en de beelden voor Unlock Friesland vastgelegd. Veel kijk en luister plezier.

5 januari

5 januari

In de concertreeks Miniaturen van muziek en beeldende kunst worden kunstwerken aan muzikale thema’s verbonden. Het Princessehof deelt vier video's, waarin musici intieme concertstukken maken, met Escher en zijn geboortehuis als inspiratiebron. 

4 januari

Inspiratie: Verliefd worden in corona tijd

Een nieuw jaar begin je goed, met een goed verhaal. Zoals dit verhaal, bijgedragen door de Verhalejûn, over verliefd worden in tijden van corona. Want hoe combineer je social distancing en vlinders in je buik? 

3 januari

3 januari

© www.hetoldtimersmysterie.nl

Op deze laatste dag van de vakantie heb je alle tijd voor een ouderwets spelletje. Pak er dit weekend een goeie stoel bij en los het Oldtimermysterie van De Douwenga's op. Je maakt ook nog eens kans op een uitje naar Harlingen, Eernewoude of Hindeloopen.

2 januari

Tristan Visser

Hebben de geluiden die wij als mensen de zee in sturen effect op de dieren? Met deze vraag trok Tristan Visser naar Groenland, Disko Baai. "Als een walvis reageert op mijn gitaar, zouden andere geluiden van industrie op zee dan ook effect hebben op het leven in zee?" Check zijn film hier.

1 januari

1 januari

Foto's ontvangen van Janke Vlas n.a.v. de museumpagina onder 'Cultuur'. Akkoord in de mailbox van Wouter Hoekman.

© Ruben van Vliet

Fan van Dr Denker, maar heb je hem na Kerst al uit? Het Fries Museum helpt je uit de brand met hun eigen versie. 

31 december

31 december

© Dankjewelvoor

Het jaar is voorbij. Tijd om vooruit te kijken en te popelen om dat moment waarop we weer buiten de deur kunnen borrelen en eten. Suksawat, Neushoorn en Mooie Dingenmakers maakten speciaal daarvoor dit bonnenboekje, om uit te geven in de Leeuwarder horeca. Veel plezier ermee!

30 december

FRYSLÂN DOK: Bûter, brea en swarte bledsiden - De skaadkant fan Grutte Pier

Neem vandaag lekker de tijd om de docu Bûter, brea en zwarte bladzijden te kijken. In deze documentaire, beschikbaar gesteld door Omrop Fryslan, leer je alles over Grutte Pier en zijn verhaal. En dat zit toch even anders dan je waarschijnlijk dacht!

29 december

29 december

© Stiekm

Je hebt nog de hele kerstvakantie om gratis (!) Opera Spanga te luisteren vanuit je eigen kuil in de bank. Gemeente Weststellingwerf en Stichting Spanga het Verona van Weststellingwerf hebben samen de bijzondere film The Other geproduceerd. Extra mooi: het is Nederlands en Engels ondertiteld. Kan iedereen ervan genieten.

28 december

28 december

Beeldbank 4904.

© Theo de Witte

Het Woudagemaal vierde dit jaar dat het al honderd jaar zorgt voor droge voeten in Friesland, maar door corona viel het verjaarsfeest in het water. Als alternatief organiseerden ze met Omrop Fryslân de Anderhalvemetersessies. Muziek van Friese artiesten, met een extra galm van het gemaal. Check hier It paad werom, van Piter Wilkens.

27 december

27 december

© Fries Museum

Het Fries Museum stelt voor Unlock Friesland deze high-res afbeeldingen beschikbaar uit hun collectie. Print ze uit en maak een museum van je woonkamer.

26 december

26 december

© Merk Fryslan

LUNA Collective, Lichtendonker en Merk Fryslân trakteerden op een culturele belevenis en een lichtje aan het einde van de tunnel. Met fantastische lichtkunst werd de aandacht gevestigd op bijzondere en onbekende plekken in heel Fryslân. Bekijk al het moois hier terug.

25 december

25 december

Een lockdown tijdens Kerst is nogal een uitdaging. Want een lekkere wandeling hoort er toch een beetje bij. Daarom hebben wij de rustigste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet, met hulp van Staatsbosbeheer. Zo kun jij in alle rust de benen strekken.

24 december

24 december

© Niemand is hier eenzaam

Het zal je maar gebeuren: net een hele voorstelling ontwikkeld, mag je niet optreden. Het overkwam flink wat makers, maar gelukkig bedachten ze ook flink wat nieuwe initiatieven. Zo zette PeerGroup de voorstelling Niemand is hier Eenzaam om naar een podcast. Enjoy!

23 december

23 december

© Post-Plaza

Heel Nederland kookt thuis met Kerst. Maar daarom kunnen we de horeca wel een handje helpen, toch? We hebben initiatieven uit de hele provincie voor je verzameld op onze Thús út iten pagina.

22 december

22 december

© Princessehof

Human After All in het keramiekmuseum moest op je lijstje staan als je van 'een beetje vreemd, maar wel lekker' houdt. Maar omdat het museum dicht is, delen ze de expo in een aflevering van Nu te Zien

21 december

21 december

© Winterslaapwandeling

Explore the North laat je deze kerstvakantie op winterslaapwandeling gaan. Koptelefoon op, jas aan en laat schrijvers Marie Borremans en Raymond Muller je meevoeren door de wondere wereld van een winterse nacht.