Friesland. De wereld aan je voeten.

Friezen zijn grutsk [trots] op hun provincie. Misschien ook wel terecht, want je vindt hier niet alleen de gelukkigste mensen van Nederland, de Friezen mogen zich ook nog eens tot de gezondste inwoners van Europa rekenen. Zou er soms wat in het water zitten? Of ligt het aan hun werelds mooie omgeving, die in iedere hoek weer wat anders te ontdekken heeft? Een zonsondergang zo mooi als op de Malediven, een Canadese Indian Summer om de hoek, Route 66 met de boot en de ruimte van de Outback binnen fietsbereik. Voor een wereldreis hoef je helemaal het land niet uit. Je vindt al het moois gewoon in Friesland. Ook in het najaar! 

Dus ga op Wereldreis. Friesland Style.

#wereldreisfriesland #hiermoetjezijn

Laat je inspireren door Friesland

Kopenhagen

Kopenhagen

© Marcel van Kammen

Ja dat lijkt toch echt op Kopenhagen, maar het is het prachtige Friese Stavoren. Zo herbergen al onze elf steden geweldige schatten. Kom ze ontdekken!

11fountains

11fountains

Leer de 11 fonteinen kennen aan de hand van deze prachtige nieuwe stadswandelingen.

Atlantis

Atlantis

Welkom in de verzonken stad... Ergens in zuidwest Friesland ligt een kerk onder de waterspiegel... hoor jij de klokken nog luiden? Volg de stroom en ga op zoek met onze vriend en vijand: het water!

Venetië

Venetië

Hoe leuk is dat! Jezelf even in Venetië wanen, door mee te varen met een echte Gondelier door de grachten van Leeuwarden. 

Burj Khalifa

Burj Khalifa

Deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland. Ok, niet helemaal vergelijkbaar met de Burj, maar goed daar vandaan kun je dan weer niet Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien. 

Louvre

Louvre

© Hannemahuis

Van 5 juli 2020 tot 25 oktober 2020 presenteert gemeentemuseum het Hannemahuis in samenwerking met het Rijksmuseum de tentoonstelling Koele Wateren - Schatten uit het Rijks. De expositie is een oogstrelende selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand.

Canada

Canada

Indian Summer; dé reden voor veel mensen om in het najaar naar Canada te reizen. Maar wist je dat we in het zuidoosten van Friesland ook enorm veel bossen hebben die minstens net zo mooi verkleuren? Hier vind je inspiratie om 24 uur te nazomeren in dit Andere Friesland!

Winnen!

Winnen!

 

Ga jij op Wereldreis door Friesland, deel dan jouw ontdekking op Instagram met #wereldreisfriesland én #hiermoetjezijn en maak kans op een mooie prijs. 

Outback

Outback

© Hans Menninga Fotografie

Uitgestrekte vlaktes en een eindeloze horizon. De Australische Outback ervaar je dicht bij huis, gewoon aan de Waddenkust.

stonehenge

stonehenge

Een écht onontdekt plekje, want zelfs de lokale bevolking kent dit niet altijd. Dit geologische monument rijd je zo voorbij als je niet oplet. Voor de echte ontdekkingsreiziger dus.

 

 

Weet jij het Friese woord voor Wereldreis?

Onderaan deze pagina vind je het antwoord

 

 

Start je ekspedysje [expeditie] in Friesland

Onontdekt oh zo mooi

Fryslân is prachtig. Meren, bossen, heidevelden, je bent van harte welkom in de Friese natuur. Maar op sommige plekken kan het best druk zijn. Daarom hebben we een lijstje met tips voor je gemaakt van minder bekende gebieden. Verborgen pareltjes waar je rust en ruimte vindt.

Chinese muur

Niet zichtbaar vanuit de ruimte, maar wel altijd glooiend aan de horizon. De groene streep die langs de kust ligt te wachten op hoog water.

Route 66

Trek er op uit in Friesland en geniet van al het mooist dat onze provincie te bieden heeft. Of je nou liever fietst, wandelt of vaart, je vindt altijd wel een route die bij je past. 

Kent

Je ziet ze nog zo slenteren door de tuinen van prachtige staten; de vroegere adel. Met hun indrukwekkende jurken, omgeven door prachtige bloemen en tropische volieres. Voor een regio als Kent is het een bekend plaatje, dankzij de kastelen en landhuizen.

Nachtwacht Friesland Style

Nachtwacht Friesland Style

© Lizzy Nachtwacht 360

Het beroemde Nachtwacht 360°-project is in oktober en november te zien in Theaterkerk Nes. Op deze levensechte foto is de Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. 

Get your motor running...

Get your motor running...

© Solex Sloten

Maar don't head out on the highway. Blijf maar gewoon op de gebaande paden met deze e-choppers. Super leuk om je wereldreis voort te zetten in Zuid-West Friesland. 

Holland

Holland

Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

© Tryntsje Nauta & Heleen Haijtema

Ok, Hollandser dan dit kan het niet! In deze tijden kan iedereen wel eens een extra knuffel gebruiken. Best lastig op 1,5 meter. Gelukkig hoef je die afstand bij deze knuffeldieren niet in acht te nemen. 

Mini mensjes op ontdekking

Mini mensjes op ontdekking

© Miniature People Leeuwarden

Als je in Leeuwarden een paar mensen naar een piepklein richeltje in de muur ziet staren, heb je grote kans dat daar wat Miniature People verstopt zitten. Wat begon als een kunstzinnige uiting, is onderdeel geworden van de leukste route om te wandelen met de kids: de Miniature People Route. 

Expeditie

Expeditie

© Ruben Smit

Je waant je haast op de Galapagos eilanden, zoveel vogels kun je hier ontdekken, maar eigenlijk ben je op de Dodemansbol op Vlieland. Dit is een van de hotspots die door documentairemaker Ruben Smit is aangewezen in het Waddengebied. Ontdek er hier nog veel meer. 

Amazone

Amazone

Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

© Tryntsje Nauta & Heleen Haijtema

Wil je Friesland eens op een andere manier ontdekken? Ga dan eens 's nachts met een boot de natuur van de Alde Feanen in. De gids laat je de nachtbewoners zien en verteld je ook spannende verhalen. 

Hawaii

Hawaii

De elfstedentocht wordt aangeboden in vele varianten, maar heb jij hem al eens suppend gedaan? Ook dit jaar vind de 11CitySupTour in september, voor de gelegenheid omgedoopt tot SUPtember, plaats. Leuk om mee te doen, leuk om te gaan kijken en aanmoedigen. 

*Het Friese woord voor wereldreis is wrâldreis.