Ga naar inhoud
MAP

Natuur & Parken

Vermijd de drukte en bezoek eens een van onze kleinere natuurgebieden

Geef jezelf de ruimte en wandel in de onondekte natuur van Friesland. In de bekende natuurgebieden kan het best druk zijn. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van minder bekende gebieden. Verborgen pareltjes waar je rust en ruimte vindt. De Boswachter heeft de mooiste voor je uitgezocht.

Verborgen pareltjes waar het niet zo druk is

Het Diepsterbos bij Kollumerpomp

Wandel over de bodem van de voormalige Lauwerszee. Nu een prachtig bos langs het Dokkumer Diep. Parkeren kan bij Natuurlijk Kollumeroord in de buurt van Kollumerpomp. Meer weten? Lees hier het verhaal van boswachter Jaap Kloosterhuis. Grote kans trouwens dat je Jaap tegenkomt; hij is gek op deze plek.

Harsta State en Hegebeintum

Midden in het Friese terpenland ligt deze romantische buitenplaats met een state en een landschapstuin. Delen van het complex zijn een rijksmonument. De tuin is aangelegd door de beroemde Friese landschapsarchitect Roodbaard. Breng meteen een bezoek aan het naastgelegen Hogebeintum: de hoogste terp van Friesland.  

Kwelder Holwerd

Zet al je zintuigen op scherp op de kwelder bij Holwerd:  snuif de zilte waddenlucht, zie de eilanden in de verte en geniet van het geluid van de vogels. Loop naar de vogelkijkhut of maak een wandeling vanaf de kwelder, over de dijk naar Holwerd. Parkeren kun je halverwege de weg naar de veerboot.

Speelbos Sparjebird bij Hemrik

Klimmen en klauteren en lekker kliederen met water? Of ontdek je liever het dierenpad? Het Speelbos Sparjebird bij Hemrik is een fijn dagje uit voor de kleintjes. Met een prima terras voor papa’s  en mama’s. 

De Mieden bij Buitenpost

Ontdek op de fiets of te voet dit schilderachtige gebied dat werd gevormd in de ijstijd. Geniet van de rijkdom aan planten en vogels en van de kleinschaligheid van het landschap. Buitenpost, met de botanische tuin de Kruidhof, is de perfecte startplek. Tijd voor een omweg op je weg terug? Neem in Oenkerk een kijkje in het lommerrijke park van Staniastate

Ontdek onze tips voor Kids

Ontdek onze tips voor Kids

Ben je op zoek naar leuke uitstapjes voor de kinderen in Friesland? Er is genoeg te doen! We hebben dierentuinen, speeltuinen en leuke musea. Jong en oud, iedereen kan zich vermaken in Friesland. Talloze uitjes voor kinderen voor een lekker dagje weg. Ook in de natuur kan iedereen zich vermaken, en met maar liefst 4 nationale parken in Friesland komt dat wel goed!

Het Koepelbos bij Oldeberkoop

Een monumentaal parkbos waar je heerlijk kunt wandelen. Samen met de bewoners van Oldeberkoop is dit bos recent opgeknapt. Een staaltje ‘mienskip’ (gemeenschapszin) in de praktijk. Je vindt er overigens ook speeltoestellen, een hertenkamp en horecagelegenheden 

Het Oudemirdumerklif

Zo'n anderhalve kilometer buiten het centrum van het dorpje Oudemirdum ligt een uniek natuurverschijnsel: het Oudemirdumerklif. Tot 1932 sloeg de Zuiderzee hier tegen de hoog opgestuwde kustlijn, waardoor er kliffen ontstonden. Wandel naar het uitkijkpunt en bewonder het IJsselmeer vanaf zo'n zes meter hoogte. Het pad is rolstoelvriendelijk. 

Het Starnumanbos bij Ruigahuizen

Dit is een echt natuurbos, hier mag de natuur z’n gang gaan! Het ven in het bos is de perfecte plek voor een pauze. Geniet van de kikkers en libellen. Een mooie startplek voor je wandel- of fietstocht is de klokkenstoel van Ruigahuizen, Tsjerkhofleane 2.

De Greidhoeke

Pak de fiets en beleef het weidse Friese landschap van de Greidhoeke. Doorspekt met prachtige dorpjes, ten zuidwesten van Leeuwarden. Onderweg passeer je drie weidevogelgebieden waar je het oude, reliëfrijke boerenland volop bloemen en met de natte greppels nog terug ziet. Langs de route passeer je diverse horecagelegenheden. 

IJsselmeerkust

Wandel 6,5 kilometer van Hindeloopen over de IJsselmeerdijk naar Workum. Kies wandelnetnummers 23-21-20-22-91-92-63. Links van je ligt het buitendijks natuurgebied Stoenckherne en rechts het Workumer Nieuwland. Geniet van de vogels en de orchideeën en van het weidse uitzicht over het IJsselmeer bij het oude vuurtorentje op de dijk. Fryslân op z’n best! En, ook makkelijk, zowel Hindeloopen als Workum zijn prima bereikbaar met OV.   

Het Hegewiersterfjild

Ten zuiden van Harlingen ligt dit bijzondere natuurgebied waar wad- en weidevogels elkaar ontmoeten. Vanuit de vogelkijkhut heb je ruim zicht op de plas met de verschillende schelpeneilanden waar vooral met vloed duizenden vogels neerstrijken. Neem wel je verrekijker mee! Combineer je bezoek met het prachtige stadje Harlingen en een wandeling over de Waddenzeedijk.