Ga naar inhoud
Favorieten 0

Digitale expositie: 'Wy kinne der noch wol ien by ha'

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Leeuwarden

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden...

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de digitale tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha', die vanaf 15 april te zien is op de website van Tresoar, worden de verhalen van achttien van deze kinderen en hun Friese helpers verteld. Bovendien vertelt smokkelkind Fred van Vliet in een nieuwe podcast zijn indrukwekkende verhaal.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, een jubileumjaar dat groots gevierd zou worden. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Ook Tresoar moest eerder de deuren sluiten, waardoor de fysieke tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha' maar kort te zien is geweest. Vanaf 15 april 2021, 75+1 jaar na de bevrijding van Fryslân, wil Tresoar met de digitale tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha' mensen alsnog de kans bieden om de tentoonstelling te bezoeken. In deze tentoonstelling loop je door een virtuele ruimte waarin je op de portretfoto’s van de smokkelkinderen kunt klikken om hun verhalen te lezen en je kunt een bijzondere podcast beluisteren.

In de podcast, een nieuw onderdeel van de tentoonstelling, vertelt Fred van Vliet zijn verhaal. Fred van Vliet werd in 1942 in Amsterdam geboren. Zijn moeder nam het hartverscheurende maar levensreddende besluit om Fred te laten onderduiken. Als baby werd hij door de dappere verzetsheldin Iet van Dijk naar Fryslân gesmokkeld en ondergebracht bij Marten en Helene van Vliet, in Sneek. In de podcast, gemaakt door Mijn Oerverhaal, vertelt Fred van Vliet meer over de reis die hij maakte en de impact ervan op zijn latere leven.

De digitale tentoonstelling is te bekijken op: http://virtueletour.tresoar.nl/

Wanneer:
t/m 16 april 2023
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Digitale expositie: 'Wy kinne der noch wol ien by ha'

Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten