Een culinaire winter in Friesland

Die stamppot thuis is wel lekker, maar heb je eens aan gedacht aan een hoogstaand diner met ster of  bourgondisch onderuitzakken in een designer boerderij?  Er is niks fijners dan na je wandeling in de Friese buitenlucht met een knorrende maag aan tafel te schuiven. In ons winterse landschap vind je smaakvolle tafels waar je de nuchtere gezelligheid van de Friezen proeft. Ontdek en verwen jezelf met een winters hapje.

1. Omke Jan, Woudsend
Onze Omke Jan, nou die kan er wat van! Schuif aan tafel in deze bourgondische ontmoetingsplek. Hier eet je zoals de Friezen dat graag doen, lekker en zonder fratsen. Gerechten van eigen oerdegelijke streekproducten die omgetoverd zijn in een culinaire smaakbeleving. Omke Jan is dé plek waar je na een slaapmutsje met een volle buik onder de wol kruipt onder de houten gebinten van de boerderij.
 
2. Schots restaurant en Whisky-bar de Koebrug, Stavoren
Een stukje Friesland geannexeerd door de Schotten! Zak onderuit in de knusse woonkamer, hier geen pompeblêden maar stoere Schotse ruiten. Bij je maaltijd hoort een goede Whisky, restaurant de Koebrug weet dat als geen ander. Gerechten met een Schotse twist en keuze uit 400 verschillende soorten Whisky.  Als dit je wintertenen niet opwarmt weten wij het ook niet meer.

3. By-Kees, Heerenveen
In dit koffiehuis staat de klant centraal, en dat merk je! By-Kees pak je een tijdschrift, zoek je een lekker plekje uit en sluit je je even af van de wereld. Ze begrijpen ze dat een kop koffie je passie is en voegen de nodige liefde en aandacht toe zodat dit kopje je dag compleet maakt. Als liefhebber van biologisch, eerlijk en duurzaam trek je je graag terug in de hippe lunchroom op een koude dag.

4. Herberg de Waard van Ternaard, Ternaard
Designerhotel de Waard van Ternaard is de onontdekte parel onder de restaurants. Je hebt het gevoel dat je naar het einde van de wereld reist, maar dat is meer dan de moeite waard.  Er wordt gekookt met seizoensgebonden en dus winterse ingrediënten die eerlijk en lokaal zijn. Het eerste gecertificeerde Fairtrade restaurant, al sinds 2013, biedt onvoorstelbaar mooie gerechten die ook je smaakpapillen verwonderen. Er is een wijnkaart waar je u tegen zegt, maar de bediening mag je om hun voornaam vragen.

5. Elevé, Leeuwarden
Het hoogste restaurant van Friesland heeft een adembenemend uitzicht over de stad. En of het eten goed is hoef je niet van ons aan te nemen. De Michelin ster zegt voldoende. Je hoeft niet uit de hoogte te doen, ook hier vind je de nuchterheid van Friesland terug, maar je mag jezelf best een keer verwennen! Of je nu komt voor de Michelin ster of de sterrenhemel en lichtjes die het uitzicht vullen, je wordt op je wenken bediend.