Fyftjin en Fierder
Tjerkwerd
Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei!
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Alle 5-Bilder anzeigen
Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei! Fyftjin en Fierder symboliseert ‘verleden én verlangen’. Daarmee is het een prachtige aanvulling op de twee andere iconische werken langs de route, het bruggetje van Bartlehiem en de finishboog over de Bonkevaart. Voor de kunstenaar moet Fyftjin en Fierder dan ook halverwege de route komen te staan. Met als mooiste plaats daar, Tjerkwerd.
Om het geweldige verleden – de 15 tochten uit de vorige eeuw – te verbeelden, heeft de kunstenaar gekozen voor silhouetten in stoer cortenstaal: 1 schaatser en 14 toeschouwers. Voor het silhouet van de schaatser is voor de tocht van 1986 gekozen want dat was een wel héél uitzonderlijk jaar: W.A. van Buren, onze toenmalige kroonprins, schaatste mee! Het verlangen wordt verbeeld door het silhouet van een klein meisje dat op de schouders van haar vader in de richting van Parrega kijkt naar wat komen gaat, de toekomst…
- Afstand tot jouw locatie:
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)Leeuwarden -
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland(48.0 km)Tjerkwerd -
Culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes
Culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes(114.0 km)Bolsward -
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje(31.4 km)Bolsward -
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Bekhofschans
BekhofschansOp een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie.
Oldeberkoop -
Vliegers Monument Bolsward
Vliegers Monument BolswardOp 22 december 1942 steeg de Amerikaanse B-24 bommenwerper B24-445TH BG (Snow Goose) op vanuit Tibenham in het Britse Norfolk om een bombardement uit te voeren op een spoorwegemplacement in Osnabrück.Bezoek het monument ter nagedachtenis aan de bemanning
Bolsward -
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
Wolsum -
Simke Kloostermanhûs
Simke KloostermanhûsHet Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.
Twijzel -
Volksgebouw Aurora
Volksgebouw AuroraDeze bijzondere plek vertelt het verhaal van Domela en zijn leven in het volksgebouw Aurora, de ontmoeting met Yme Kuiper, en de sloop van het gebouw na de dood van Domela.
Heerenveen -
De Waterpoort
De WaterpoortDe Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.
Sneek -
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
Hindeloopen -
Sluiswachtershuis
SluiswachtershuisIn 1630 werd in Gorredijk begonnen met het graven van de Opsterlandse Compagnonsvaart en men heeft er ruim 200 jaar over gedaan om de gehele vaart bij...
Appelscha -
Groot Deersum
Groot DeersumGroot Deersum is een voormalige stins ten oosten van het Friese dorp Achlum. De slotgracht en het poortgebouw zijn er nog steeds.
Achlum -
Slottuin Rijs
Slottuin RijsOp de plek van het afgebroken Huize Rijs, is de voormalige slottuin opnieuw vormgegeven. De contouren van het verdwenen slot zijn in het landschap aangegeven en de vijver, gracht en wandelpaden zijn weer aangelegd.
Rijs