Hunsingosluis
Zoutkamp
Tot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Tot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer. Er was destijds veel tegenstand in Zoutkamp omdat vissers hun brood verdienden met vis en garnalen uit de Lauwerszee. De Hunsingosluis is nu een rijksmonument en is gebouwd in 1859. De Hunsingosluis is voltooid als afronding van de aanleg van het nieuw gegraven Hunsingokanaal. Het was een lang verwacht afwateringskanaal dat de afwatering van het achterland van Zoutkamp moest verbeteren. De aanleg werd mogelijk door de oprichting van het waterschap Hunsingo in 1852, waar de zijlvesten het Houwerzijlvest en het Schouwerzijlvest deel van gingen uitmaken. Door de nieuwe vaarverbinding verbeterde de economische positie dankzij de betere toegang voor het scheepvaartverkeer. In de volksmond wordt de sluis ook wel Hofmanssluis genoemd, naar sluismeester Hofman die daar vele jaren sluismeester was.
- Afstand tot jouw locatie:
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1(13.9 km)Lauwersoog -
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen(43.0 km)Engwierum
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Tall Ships Experience center
Tall Ships Experience centerAan de Nieuwe Willemshaven 5 vinden Harlingers, Friezen, toeristen en andere geïnteresseerden vanaf dat moment heel veel informatie over de geschieden...
Harlingen -
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) OosthemHemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.
Oosthem -
11fountains Sloten
11fountains SlotenKievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Sloten -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
De Koornbeurs
De KoornbeursDe Koornbeurs, ooit was dit een herberg. Later werd dit een station en postkantoor. Vele mensen wisten niet dat de Koornbeurs ooit een decor was van een toespraak van Domela. Dit vond plaats in 1882, namelijk 8 jaar voor de bijeenkomst.
Gorredijk -
De Heeren van het Veen
De Heeren van het VeenHeerenveen is ontstaan op het kruispunt van twee kanalen die werden gegraven op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Door deze veenbazen kreeg de plaats de naam heeren-van het-veen.
Heerenveen -
Luchtwachttoren Oudemirdum
Luchtwachttoren OudemirdumBij Oudemirdum aan het Huningspaed bij het Jolderenbos staat deze luchtwachttoren die herinnert aan de Koude Oorlog periode. Deze luchtwachttorens waren overal in Nederland geïnstalleerd om vijandelijke vliegtuigen op te merken.
Oudemirdum -
Borstbeeld Eise Jeltes Eisinga
Borstbeeld Eise Jeltes EisingaIn Dronrijp, de geboorte stad van Eise Eisinga, staat een borstbeeld tegenover zijn geboortehuis. Hij heeft in Dronrijp op de lagere school gezten en is getrouwd in de Salviuskerk in Dronrijp.
Dronrijp -
Klokkenstoel Ouwster Nijega
Klokkenstoel Ouwster NijegaDe houten klokkenstoel met helmdak in Ouwster-Nijega, die er in elk geval in 1735 al stond, draagt een klok uit 1340.
Ouwster Nijega -
De Winkelhaak
De WinkelhaakHet beeld ‘de Winkelhaak’ van Hein Mader staat in het buurtschap Tronde net ten westen van Elsloo. De locatie maakt onderdeel uit van de vroegere ‘brink’ van het buurtschapje.
Elsloo