Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

Earnewâld

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut is gevestigd in een woning uit 1777, indertijd gebouwd door een veenbaas. De woonkamer is nog geheel ingericht in de stijl van begin vorige eeuw, kompleet met betegelde wanden en 2 bedsteden. Er liggen matten, gevlo...

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut is gevestigd in een woning uit 1777, indertijd gebouwd door een veenbaas. De woonkamer is nog geheel ingericht in de stijl van begin vorige eeuw, kompleet met betegelde wanden en 2 bedsteden. Er liggen matten, gevlochten van kokels, over de vloer. U treedt het museum binnen via het oude kruidenierswinkeltje. In een zijkamer is turfsnijwerk uitgestald, gemaakt door de in 1943 overleden potschipper Jan Wijma uit Oudega (Sm.). In de aangesloten woning, die bij het museum is getrokken, woonde voorheen de 'Duvel fan Earnewâld'. Hier is nu oud gereedschap uitgestald, dat vroeger door boeren, vissers en rietsnijders werd gebruikt. In de aangrenzende expositieruimte is ieder jaar een wisselende tentoonstelling te zien.

Het kleine, sfeervolle museum bevindt zich midden in het dorp Earnewâld. Het (oorspronkelijke) woonhuis werd in 1777 gebouwd door een veenbaas en is sinds 1957 als oudheidkamer te bezichtigen. Tot 1955 woonden hier Jan en Sjut van den Berg. Zij hadden een kruidenierswinkeltje en waren o.a. melkventers. Jan was daarnaast ook wel rietsnijder, scheerbaas, boerenarbeider. Ze hebben ook veel Earnewâldster vloermatten gevlochten van biezen (kokels in het Fries). Daarmee is de naam van dit museum “It Kokelhûs fan Jan en Sjut” verklaard.

JanJan van den Berg stierf in 1952. Sjut bleef toen alleen achter. In haar testament schreef zij op 14 april 1955 het volgende:

“Het is haar wil en begeerte dat haar huis en de goederen die zij daartoe wil aanwijzen blijven en in stand gehouden worden in de toekomst in de toestand waarin zij zich thans bevinden.
De bedoeling van deze beschikking is de blijvende instandhouding van huis en inhoud tot een eenvoudig museum. Daartoe zullen ook eventuele huurders of bewaarders verplicht gesteld worden om steeds de bezichtiging van het pand toe te staan”.

Openingstijden:
Nu geopend
Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

It Fliet 14
9264 TD Earnewâld
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse