Stokersverlaat
Appelscha
De Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg de “Compagnons” geheten. Deze betrof feitelijk de Friese familie Lycklama à Nijeholt. Opeenvolgende...
Das könnte dich auch interessieren
-
Sluiswachterswoning
SluiswachterswoningToen in 1819 de aanleg van de Opsterlandse Compagnonsvaart was gevorderd tot Appelscha en de sluis bij café Hulst voor de sluiswachter. De eerste pach...
AppelschaRoute POI
De Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg de “Compagnons” geheten. Deze betrof feitelijk de Friese familie Lycklama à Nijeholt. Opeenvolgende generaties daarvan werden rijk door deelname aan grote veenontginningen. Familieleden vormden, samen met andere particuliere veenbezitters, een Compagnie of vennootschap.
In de 18e en 19e eeuw was groot transport over water de meest gebruikte vorm. Voor het handig afvoeren van de turf was dus een vaarwater nodig. Daarom werd in de 19e eeuw de reeds tot Donkerbroek doorlopende vaart in etappes verlengd, eerst tot Oosterwolde-Venekoten. Pas toen de veenontginning een grote vlucht nam in Appelscha en Fochteloo werd de vaart doorgetrokken naar Appelscha en verder tot aan de Fries-Drentse grens. Rond 1817-1819 werd Appelscha bereikt. Daar werd, vanwege het verval van bijna 2 meter, deze houten sluis gebouwd. Die is in 1890 vervangen door een stenen versie. De officiële naam is thans “Stokersverlaat’’.
Naast de in 2020 volledig gerestaureerde en nog altijd handbediende sluis ligt nu een elektrisch bediende brug die bij deze gelegenheid eveneens in zijn geheel werd vernieuwd.
- Afstand tot jouw locatie:
In der Nachbarschaft
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Jacobahoeve
JacobahoeveRond 1900 kende het dorp Fochteloo nog een vijftal boerderijen van het zgn. type Hallehuis (vroeger vaak aangeduid als Saksisch), de meeste toen nog i...
Fochteloo -
Maallust, Kaaslust en Piepers & Paupers
Maallust, Kaaslust en Piepers & PaupersRustpunt in de Historische wandel- en fietsroute met mogelijkheid te genieten van op oude en oorspronkelijke leest geschoeide nering van bierbrouwen,...
Veenhuizen -
Langweer (Langwar)
Langweer (Langwar)Langweer is een echte watersport bestemming. Vanuit dit centraal gelegen dorp in het Friese merengebied, kun je in alle richtingen varen.
Langweer -
Zuivelfabriek De Landman
Zuivelfabriek De LandmanVan turf naar boter<br /> De toepassing op grotere schaal van kunstmest in de loop van de 19e eeuw werd mogelijk via de nieuwe vaarwegen. Het bracht d...
Appelscha -
Liuwedaem
LiuwedaemVanuit de Liuwedaem werd vanaf begin 1900 paling verhandeld. Wijk bij Klein Gaastmeer iets van de palingroute af en loop langs het water waar de handel plaatsvond.
Gaastmeer -
Herbaijum (Hjerbeam)
Herbaijum (Hjerbeam)Herbaijum is een terpdorp in de gemeente Waadhoeke, gelegen tussen elfstedenstad Franeker en Harlingen. Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de bewaard gebleven toegangspoort van de voormalige Sickema State, deze stins bestond al in 15e eeuw.
Herbaijum -
Beetgum (Bitgum)
Beetgum (Bitgum)Bitgum is een terpdorp dat is ontstaan op een kwelderwal, onmiddellijk ten zuidwesten van de voormalige Middelzee. Bitgum is een tamelijk 'deftig' dorp, met prachtige statige woningen.
Beetgum -
Makkum
MakkumMakkum is een badplaats aan de IJsselmeerkust in Zuidwest Friesland, even ten zuiden van de Afsluitdijk.
Makkum -
Us Mem
Us MemHet beeld van ‘Us Mem’ (Onze Moeder), in 1954 gemaakt door Gerhardus Jan Adema, is misschien wel hét symbool van Fryslân geworden. Us Mem is nu onderdeel van het Fries Landbouwmuseum.
Leeuwarden -
Oostmahorn (De Skâns)
Oostmahorn (De Skâns)Oostmahorn is pas sinds 2006 een dorp. Daarvoor was het een buurtschap onder Anjum, maar de plaats werd steeds omvangrijker door de komst van een aantal recreatieparken. Het inwoneraantal bleef echter rond de 80 steken.
Oostmahorn