Opsterlandse Compagnonsvaart
Donkerbroek
Voor het vervoer van turf begon men in 1630 bij Gorredijk een kanaal te graven: de Opsterlandse Compagnonsvaart. Tussen Gorredijk en Appelscha liggen negen sluizen in de vaart. Dit komt doordat Appelscha ongeveer 12 meter hoger ligt dan Gorredijk!
Voor het vervoer van turf begon men in 1630 bij Gorredijk een kanaal te graven: de Opsterlandse Compagnonsvaart.
In 1790 werd Donkerbroek bereikt en kwam dit oude dorpje aan het water te liggen; acht jaar lang wordt het dorp in tweeën gedeeld, in 1798 komt er pas een brug. Rond 1830 - na 200 jaar graven - was eindelijk het eindpunt van de Opsterlandse Compagnonsvaart bereikt.
Vanuit Gorredijk loopt het kanaal langs een aantal buurtschappen en dorpen: Haneburen, Vosseburen, Hemrikerverlaat, Wijnjeterpverlaat, Klein Groningen, Moskou, Donkerbroek, Oosterwolde, Appelscha en eindigt in Smilde.
Tussen Gorredijk en Appelscha liggen negen sluizen in de vaart en nog veel meer draaibruggetjes. Dit komt doordat Appelscha ongeveer 12 meter hoger ligt dan Gorredijk. Alle sluizen worden met de hand bediend.
In Gorredijk, Oosterwolde en Appelscha worden de kleine bruggetjes ook met de hand bediend. De meeste grote bruggen zijn elektrisch, hoewel een enkele met de hand gedraaid wordt. In de Opsterlandse Compagnonsvaart zijn geen voorzieningen om het water op te kunnen pompen. Al het water dat door de vaart stroomt is afkomstig uit het gebied zelf. Bij zeer lage waterstanden kan er extra water ingelaten worden vanaf de Drentse Hoofdvaart.
Tussen Donkerbroek en Oosterwolde gaat de Tjonger onder de Opsterlandse Compagnonsvaart door door middel van een duiker. Dit om te voorkomen dat er water van de Opsterlandse Compagnonsvaart in de Tjonger terecht komt.
- Afstand tot jouw locatie:
In der Nachbarschaft
-
Lippenhuizen-Oldeberkoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 8
Lippenhuizen-Oldeberkoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 8(18.7 km)Lippenhuizen -
Oldeberkoop - Donkerbroek | Stellingenpad: etappe 9
Oldeberkoop - Donkerbroek | Stellingenpad: etappe 9(17.5 km)Oldeberkoop
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
De Liefdesbrug Oosterwolde
De Liefdesbrug OosterwoldeDit natuurgebied gelegen in Oosterwolde is de perfecte plek om te komen met jouw geliefde. In dit gebied kan je over de liefdesbrug lopen, en hier onderdoor loopt het water Grootdiep met een vispassage.
Oosterwolde -
Spoorbrug Klifrak
Spoorbrug KlifrakSpoorbrug Klifrak bij Workum is een vrij lage brug, die meestal open staat, zodat watersporters door kunnen varen.
Workum -
Brug Spannenburg
Brug SpannenburgDe brug bij Spannenburg is een hoge brug die automobilisten, vrachtwagenchauffeurs, fietsers en wandelaars over het grote Prinses Margrietkanaal brengt.
Tjerkgaast -
Geau Akwadukt
Geau AkwaduktHet aquaduct over de Geau (Geeuw) bevindt zich aan de zuidzijde van de waterrijke Elfstedenstad Sneek en is onderdeel van de rondweg om Sneek.
Sneek -
Brug Scharsterbrug
Brug ScharsterbrugIn het dorp Scharsterbrug draait alles om de brug! Niet alleen in de dorpsnaam, het dorpje wordt daadwerkelijk in tweeën gedeeld door het water van de Scharster Rien.
Scharsterbrug -
Kontermansbrug
KontermansbrugOm de Noordwoldervaart bevaarbaar te houden moest er in de Linde een sluis worden gemaakt. In 1650 werd de Contermanssluis in gebruik genomen. Jan Har...
De Hoeve -
Tjeukemeerbrug
TjeukemeerbrugDe Tjeukemeerbrug is een hoge brug in de snelweg A6, hij brengt je over het grootste binnenwater Friesland.
Follega -
Brug Uitwellingerga
Brug UitwellingergaAls je door het Prinses Margrietkanaal vaart, kom je deze hoge brug bij Uitwellingerga tegen. Vanwege de hoogte van meer dan 7 meter, kunnen de meeste watersporters er gewoon onderdoor varen.
Uitwellingerga -
Natuurgebied It Bûtefjild
Natuurgebied It BûtefjildWandelen, fietsen en varen in het domein van de otter: It Bûtefjild is een afwisselend landschap van veen, water en riet- en weidelandschap.
Hurdegaryp -
Brug Noorder Oudeweg
Brug Noorder OudewegDe Noorder Oudeweg is geen weg voor automobilisten, maar een waterweg! Deze waterweg verbindt de Langweerder Wielen met het meertje de Alde Wei bij Broek.
Broek