Poldermolen Heechhiem
Deinum
Heechhiem is een poldermolen nabij het Friese dorp Deinum, dat in de Nederlandse gemeente Waadhoeke ligt. Functie is het bemalen van de Heechhiemsterpolder. Op afspraak te bezichtigen.
Een grondige restauratie is in de periode 2002/2004 in eigen beheer uitgevoerd door de eigenaar, de Stichting Molens in Menaldumadeel. De officiële ingebruikname vond plaats 25 september 2004.
Heechhiem, in 1936 gebouwd voor de bemaling van de Heechhiemsterpolder, staat nog geen kilometer ten westen van Deinum aan de Blessumervaart, vlak bij het Van Harinxmakanaal. Het is een maalvaardige Amerikaanse windmotor met achttien bladen van het type Record. Heechhiem werd in 2002-2004 gerestaureerd in opdracht van de Stichting Molens in Menaldumadeel, die de molen in eigendom heeft. De windmotor is op afspraak te bezichtigen.
Molenaars:
P. Heeringa, 058 – 2542 142
M. Baarda, 06-20866491
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Houtzaagmolen De Jager
Houtzaagmolen De JagerHoutzaagmolen De Jager is de ruim 300 jaar oude houtzaagmolen in Woudsend die nog steeds in bedrijf is. Alle zaterdagen is de molen te bezoeken (9:00 tot 17:00 uur).
WoudsendMolen of Gemaal, Bedrijf te bezoeken
Molen of Gemaal
-
De Borgmolen
De BorgmolenDe Borgmolen werd in 1895 gebouwd ter bemaling van de voormalige polder De Nije Borgkrite. Vanaf 1954 was hij niet meer maalvaardig. Als gevolg van he...
GrouMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Zwarte Haan: visvriendelijk malen
Inhalte können nicht angezeigt werden, da die Cookies nicht akzeptiert wurden. Wenn Sie sich dieses Video trotzdem anschauen möchten, akzeptieren Sie bitte die Cookies.
Einstellungen ändern
Zwarte Haan: visvriendelijk malen
(beluister hier het audioverhaal)
Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema. Dit gemaal kan tot 700 kubieke meter per minuut water vanuit de vaart in zee lozen. Als je hier even blijft staan, kun je zomaar het gemaal horen aanslaan, want die schakelt automatisch in.
Een geweldige uitvinding dus, een gemaal, maar er zit ook een nadeel aan. Gemalen zijn namelijk net als dijken en sluizen een grote hindernis voor trekvissen, omdat zij voor hun overleving tussen zoet en zout water moeten kunnen migreren. In 2015 is dit gemaal visvriendelijk gemaakt, door de pompen aan te passen en een vispassage met een lokstroompomp te maken.
Jammer genoeg is het niet te zien, maar in het voor- en najaar is het hier een drukte van belang op vissengebied. Trekvissen als spiering, trekkend driedoornig stekelbaarsje en paling maken dan gebruik van het vismigratiesysteem in het gemaal.
Instinct drijft volwassen palingen hier in de herfst naar het einde van de Kouwe Faart toe, omdat ze naar de zoute Waddenzee willen. Een waaier beschermt ze als ze met het uitstromende water mee de zee in worden gepompt. Eenmaal in zee zit hun reis er nog lang niet op. Ze leggen maar liefst 5000 kilometer af naar hun geboortegrond, de Sargassozee bij Mexico, om te paaien.
De jonge palingen die daar worden geboren, glasaaltjes genoemd omdat ze doorzichtig zijn, drijven vervolgens op de golfstromen mee naar Europa. Zo komen ze in de lente onder andere hier achter de dijk terecht. En dan is het hun beurt om dit gemaal te trotseren, nu landinwaarts. Een lokstroom van zoet water helpt hen door een buis onder de dijk door, waar ze hier in de bak onder je voeten terecht komen. Maximaal twee uur later gaat hier onder water een schuif open. En zo begint de kringloop van het leven opnieuw.
Ingesproken door:
Theun Mosk werkt inmiddels 20 jaar als ontwerper in theater, zowel voor dans, opera, toneel, performance, mime en muziektheater. Daarnaast maakt hij installaties in de openbare ruimte en ontwerpt hij landschapswerken.In 2008 kwam Theun in aanraking met Joop Mulder toen hij samen met Robert Wilson en Boukje Schwiegman ‘Walking’ ontwierp tijdens Oerol. “Joop is voor mij een van de belangrijkste inspiratiebronnen. Een klein duwtje of idee kon uitmonden in een zee van gedachten en inspiratie. Hij was een diesel, met een enorme drive en noodzaak, dat maak je zelden mee. Mensen als Joop zijn nodig om de grenzen te verleggen en nieuw horizonnen te creeëren. Zij doen een leven en samenleven enorm verrijken.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema.
St. JacobiparochieBezienswaardigheid, Molen of Gemaal, Extra info
Bezienswaardigheid
-
Molen Doris Mooltsje
Molen Doris MooltsjeHet gerestaureerde Doris Mooltsje is een pronkstuk in het landschap. De molen is de oudste spinnenkopmolen in Friesland en vanwege de schitterende ligging van deze prachtige molen is het een erg geliefde locatie voor huwelijksreportages.
Oudega SWFMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Houtzaagmolen De Rat
Houtzaagmolen De RatAan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is.
IJlstBezienswaardigheid, Molen of Gemaal, Bedrijf te bezoeken
Bezienswaardigheid
-
Monnikenburenmolen / Nijhuizumermolen
Monnikenburenmolen / NijhuizumermolenSpinnekopmolen vlakbij Nijhuizum en wordt ingezet als poldermolen.
NijhuizumMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Poldermolen De Rentmeester
Poldermolen De RentmeesterDeze in 1833 gebouwde monniksmolen is in 1981/1982 verplaatst uit de voormalige Noorderpolder bij Dronrijp en meteen opgebouwd en gerestaureerd op het erf van de in 1969 afgebrande poldermolen van de Zuidoosterpolder.
MenaamMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Galerie Het Gemaal
Galerie Het GemaalGalerie Het Gemaal biedt verrassende exposities: schilderijen, beelden, installaties enz. - binnen en ook buiten.
EchtenMolen of Gemaal, Kunst en Cultuur
Molen of Gemaal
-
Windmolen de Rietvink
Windmolen de RietvinkIn het Friese dorp Nijetrijne staat een molen met een bijzonder verleden. Windmolen de Rietvink werd in 1855 gebouwd en tot 1964 fungeerde de molen als poldermolen. Deze molen werd gebruikt voor het droogleggen van de veenpolder.
NijetrijneMolen of Gemaal
Molen of Gemaal
-
Schalsumermolen
SchalsumermolenPoldermolen. Vaak op zaterdag middag te bezichtigen en op afspraak. Molenaar Durk Piersma.
SchalsumMolen of Gemaal
Molen of Gemaal