Johanneskerk Tzum
Tzum
Het terpdorp Tzum is van heinde en ver te herkennen aan de hoge kerktoren. De toren is in totaal 72 meter hoog en bezit een opmerkelijk hoge spits, de hoogste van Friesland.
De kerk, oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Doper, heeft een eenbeukig romaans schip uit de 12e eeuw (noordgevel gedeeltelijk tufsteen) en een vijfzijdig gesloten gotisch koor uit de 14e eeuw. De toren uit 1548 is gebouwd onder leiding van Cornelis Claesz. De hoogte van de toren is 72 meter en daarmee de op een na hoogste kerktoren van Friesland na de Bonifatiustoren in Leeuwarden. De schacht van drie geledingen meet 31 meter en de ingesnoerde naaldspits 41 meter. De luidklok uit 1525 is gegoten door Geert van Wou en Johannes Schonenborch. Het orgel uit 1760 van Gerard Stevens werd in 1764 omgebouwd door Albertus Antoni Hinsz. Het interieur werd in 1882 vernieuwd. In 1960-'64, 2000 en 2003 werd de kerk gerestaureerd. De kerk is een rijksmonument
- Afstand tot jouw locatie:
In der Nachbarschaft
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) OosthemHemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.
Oosthem -
Ontmoetingskerk
OntmoetingskerkDe Ontmoetingskerk is ontworpen door architecten G. Groenewold en Sipma en eigendom van de Protestantse gemeente ViaPacis. De eerste steen werd gelegd op 1 oktober 1966 door ds. J.J.R. Baas. De opening vond plaats op woensdag 22 maart 1967.
Beetsterzwaag -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Het Schuilkerkje
Het SchuilkerkjeHet doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum, waarschijnlijk uit de 16e eeuw, is een karakteristiek gebouw. Allen het boogvormige venster boven de deur wijst erop dat achter deze gevel een 'kerkje' schuilgaat.
Pingjum -
Johannes de Doperkerk Exmorra
Johannes de Doperkerk ExmorraDe gele en rode kloostermoppen geven deze kerk een ronduit fleurig aanzicht. In de gevels zijn sporen van verandering te zien: verhoging, verlenging e...
Exmorra -
Redbadtsjerke Jorwert
Redbadtsjerke JorwertDe Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie
Jorwert -
Mariakerk Boer
Mariakerk BoerDe gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
Boer -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Pieltsjerke Gaastmeer
Pieltsjerke GaastmeerDe Pieltsjerke in Gaastmeer ligt aan It Piel, een inham van de Fluessen. Met de kerktoren als markant herkenningspunt, vanaf het meer en vanuit het dorp.
Gaastmeer -
Kloosterkerk en Klokkenstoel Kortehemmen
Kloosterkerk en Klokkenstoel KortehemmenSober 13e eeuws kerkje dat zowat nog in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De Kleastertsjerke is prachtig gelegen in een bosrijke omgeving.
Kortehemmen