Direkt zum Hauptinhalt
MAP
voorkant.JPG

De Spitkeet


Op het terrein van het Themapark stonden tot de jaren '60 verscheidene woningwetwoningen gebouwd in het begin van de twintigste eeuw door de S…

Op het terrein van het Themapark stonden tot de jaren '60 verscheidene woningwetwoningen gebouwd in het begin van de twintigste eeuw door de Stichting Woningbouw Achtkarspelen. Omdat deze woningen toen niet meer voldeden aan de eisen van die tijd werden ze stuk voor stuk afgebroken. Toen in 1989 huisnummer 30 leeg kwam zou dat ook worden opgeruimd. Hiertegen kwamen de Stichting Oud Achtkarspelen, de S.W.A. en dorpsbelang Harkema in verzet. Zij wilden deze woning bewaren en dan gebruiken als startpunt voor een op te richten openluchtmuseum. De plaggenhut stond al sinds 1964 op het armenkerkhof. Er werd een plan gemaakt voor de inrichting en in 1990 werd de Stichting Friesch-Groningsche Heide geboren. Enkele jaren later kwam het Jelle Dam huis er bij. Deze woning werd gebruikt als ontvangstruimte. In 1998 werd het woudhuisje, het Jehannes Hinke Hûs, herbouwd, een oorspronkelijke woning zoals die in de Friese Wouden heel veel werden gebouwd in de 18e en 19e eeuw. Toen het Jelle Dam huis te klein werd als ontvangstruimte ( er kwamen steeds meer bezoekers) werd in 2002 het prachtige nieuwe ontvangstgebouw, het Skieppehok, gebouwd. De laatste jaren zijn er diverse bezienswaardigheden bij gekomen, zoals een holwoning, een klokkenstoel, een onderduikershol, een kippenhokwoning en een armenhuis.

Bij De Spitkeet is een rustpunt aanwezig waar wandelaars en fietsers uit kunnen rusten tijdens een wandel- of fietstocht. Gebruik maken van een toilet en het nuttigen van koffie of thee is in het algemeen mogelijk. Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Öffnungszeiten

  • jeden Montagvon 13:00 bis 17:00
  • jeden Dienstagvon 10:00 bis 17:00
  • jeden Mittwochvon 10:00 bis 17:00
  • jeden Donnerstagvon 10:00 bis 17:00
  • jeden Freitagvon 10:00 bis 17:00
  • jeden Samstagvon 10:00 bis 17:00
  • jeden Sonntagvon 13:00 bis 17:00

In der Nähe

Zeige Suchergebnisse

Newsletter

Melden Sie sich für unseren Newsletter an


Menschliche Validierung fehlgeschlagen

Lesen Sie hierzu, wie wir mit Ihren Daten umgehen