Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Wierum (Wierum)

Wierum

Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân waar 'de dyk it lân omklammet', ofwel waar de dijk het land omarmt. 

Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân waar 'de dyk it lân omklammet', ofwel een plek waar de dijk het land omarmt. 

Het dorp ligt pal aan de Waddenkust. De kerk - die oorspronkelijk middenin het dorp stond - lijkt zich tegen de dijk aan te vlijen, alsof de 12e eeuwse toren ondersteuning zoekt bij het waterwerk.

Zoals vele Friese terpdorpen is ook Wierum ontstaan doordat mensen een terp opwierpen om zich te beschermen tegen overstromingen. Je kunt nog goed zien dat de kerk op een verhoging staat. De gevaarlijke ligging van dit terpdorp direct aan de Waddenzee heeft ervoor gezorgd dat het noordoostelijke gedeelte van het dorp in zee verdween. Wat resteert is een fotogeniek plaatje. 

De Wierumers leefden van de visserij: de mannen gingen met hun Wierumer Aeken de zee op, de vrouwen bleven aan wal om pieren te steken en het huishouden draaiende te houden. In het dorp staan nog enkele beelden ter nagedachtenis aan deze tijd. En 100 meter van de kust ligt een oud scheepswrak, dat bij laag water te zien is.

Op het kerkhof van de hervormde kerk van Wierum bevinden zich 3 graven van vliegers uit WO2. In het dorp is ook een Eben-Haëzer kerk te bezichtigen, waar tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden. 

Fiets of wandel tijdens je verblijf in Friesland zeker even langs Wierum, een pittoresk dorpje aan de dijk, waar bovendien de wadlooptocht naar de onbewoonde Engelsmanplaat start.   

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Wierum (Wierum)

9141 TJ Wierum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse