Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Gytsjerk
Over het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Elfstedenmonument 'It Sil Heve' is ontworpen en gerealiseerd door beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het is een populaire locatie om foto's te maken. Er is een kleine parkeerplaats aanwezig.
Laatste brug voor de finish
De Kanterlandse brug over De Murk is de laatste brug op de Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voordat zij aan de finish op de Bonke in Leeuwarden verschijnen. De brug is bedekt met duizenden handgemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. Zij zijn met foto, naam en jaartal vereeuwigd op het Elfstedenmonument.
Heroische namen
In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. Van dichtbij ziet men al die duizenden portretten van schaatsers, van bekenden en onbekenden, van jong en oud, van vroeger en nu. Naast de heroïsche namen uit het verleden staan de helden van nu. Ook koning Willem-Alexander (die in 1986 meedeed onder de schuilnaam W.A. van Buren) heeft een tegeltje op de brug.
Vele namen worden één
De tegels zijn zo geselecteerd en aangebracht dat de duizenden kleine portretten samenvloeien tot één grote voorstelling. Op de zijkant van de brug verschijnt dan vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden. Hoe verder men zich van de brug verwijdert, hoe duidelijker de schaatsers te zien zijn.
It sil heve
Aan de straatkant van de burg zijn de woorden 'It Sil Heve' te lezen. Het waren de legendarische woorden waarmee in 1985 de eerste Elfstedentocht na 22 jaar werd aangekondigd.
Onthulling
In de zomer van 2001 is het eerste gedeelte van het Elfstedenmonument onthuld. Duizenden foto’s van Elfstedenrijders werden hiervoor opgestuurd. Na de onthulling hebben afgelopen jaren vele duizenden mensen uit binnen- en buitenland het monument bezocht, waaronder ook koning Willem-Alexander en Máxima.
Volgende tocht
De zuidzijde van het monument kan pas gerealiseerd worden na de eerst volgende Elfstedentocht. Iedere schaatser die de tocht uitrijdt kan dan weer zijn of haar schaatsfoto opsturen.
Doorvaarhoogte
Voor de watersporters onder ons: de Kanterlandse brug heeft een doorvaarhoogte van 2,5 m. Het is een vaste brug, dus alleen met een sloep, sup, kano of gestreken mast kun je er onder door.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Weg tussen Gytsjerk en MiedumCanterlandswei
Gytsjerk Route planen
vanaf jouw locatie
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Rondje Aldtsjerk - Wyns - Bartlehiem | SUP- en kanoroute
Rondje Aldtsjerk - Wyns - Bartlehiem | SUP- en kanoroute(14.0 km)Aldtsjerk -
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute(50.0 km)Dokkum -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Oenkerk - Leeuwarden | Elfstedenpad: etappe 15
Oenkerk - Leeuwarden | Elfstedenpad: etappe 15(15.3 km)Oenkerk -
Rondje Leeuwarden - Bartlehiem - Gytsjerk | Vaarroute
Rondje Leeuwarden - Bartlehiem - Gytsjerk | Vaarroute(20.0 km)Snakkerburen
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Bonkevaart - finish Elfstedentocht
Bonkevaart - finish ElfstedentochtHistorisch, dus je moet er geweest zijn! Of je nu op het ijs kunt staan of het vanaf de kant - of vanuit het water- moet doen...
Leeuwarden -
Overtuin Lyndenstein
Overtuin LyndensteinDe Overtuin van Lyndenstein ligt tegenover Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Hier is van juni t/m september 2021 de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis' te zien. Dit gratis toegankelijke park in Engelse landschapsstijl is zeker een bezoek waard.
Beetsterzwaag -
It Breahûs
It BreahûsIt Breahûs is een zaalkerk uit 1728 met een geveltoren met ingesnoerde spits. Door de fantastische akoestiek leent de kerk zicht heel goed voor kleinschalige concerten.
Balk -
Sint-Vituskerk Blauwhuis
Sint-Vituskerk BlauwhuisDe Sint-Vituskerk in Blauwhuis is de eerste Friese Cuyperskerk. De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken.
Blauwhuis -
Houkesloot Akwadukt
Houkesloot AkwaduktAls je vanaf het Sneekermeer, Sneek invaart, vaar je op een gegeven moment over het Houkesloot Aquaduct (N354) heen.
Sneek -
It Bûterhûs
It BûterhûsKoffie- en theeschenkerij met gebak en lunch, als werk- en leerlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn we een (FairTrade) kadowinkel met VVV agentschap. We hebben drie sfeervolle appartementen voor recreatieverhuur!
Balk -
Expeditieschip Willem Barentsz
Expeditieschip Willem BarentszOp Willemskade in Harlingen gebeurt iets bijzonders. Hier wordt een replica gebouwd van het expeditieschip van Willem Barentsz. De bouwmethode uit de tijd van Barentsz worden hierbij gebruikt. Bezoek het leuke bezoekerscentrum en klim aan boord!
Harlingen -
Oude stadhuis Dokkum
Oude stadhuis DokkumVanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607. Een plaatje!
Dokkum -
Koloniën van Weldadigheid
Koloniën van WeldadigheidDe Koloniën van Weldadigheid zijn bijzondere systematische zelfvoorzienende agrarische nederzettingen, die naast Veenhuizen ook te vinden zijn in de n...
Frederiksoord