Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Porseleinkoorts

Leeuwarden

Porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken: in de loop van de achttiende eeuw is niets te gek en wordt Europa bevangen door een zeer besmettelijke porseleinkoorts.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Kom naar Keramiekmuseum Princessehof, in de historische binnenstad van Leeuwarden, en ontdek Porseleinkoorts! Het is een zinderend verhaal over het ontstaan van het Europese porselein, verteld door twee iconische personen uit deze tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721- 1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk.

More is more! In weelderige zalen zie je topstukken uit wereldberoemde Europese porseleincollecties, die zelden tot nooit in Nederland te zien zijn. Van een hysterisch versierde, metershoog draakfiguur uit Meissen tot verfijnde, kraakheldere Franse pot-pourri vazen van goud en porselein.

Tijdens Porseleinkoorts staat Leeuwarden bol van de activiteiten. De Kleine Kerkstraat haakt aan met leuke winacties, er opent een miniexpo op station Leeuwarden en het Princessehof organiseert ontzettend veel leuke activiteiten waar je aan kan meedoen! Voor families zijn er elke schoolvakantie gratis creatieve workshops en op zondag 16 juni is het natuurlijk weer tijd voor de jaarlijkse Prinsenen Prinsessendag! Ook lanceert het Princessehof binnenkort een kleicafé, kom in het weekend dus ontspannend je eigen keramiek beschilderen.

Meedoen aan een verdiepende activiteit? Elke zondag zijn er rondleidingen, waardoor je de tentoonstelling nog beter leert kennen. Ook geven de conservatoren colleges en zijn er masterclasses door Lies keramiek in haar keramiekatelier in de Blokhuispoort.

Escher & Nassau
De mooiste voorwerpen en verhalen over keramiek zijn verzameld in het nationale Keramiekmuseum Princessehof. Het museum is gevestigd in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van
Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige Koning. En wist je dat de wereldberoemde graficus M.C. Escher is geboren in hetzelfde pand? De kelder van
het Princessehof is helemaal in stijl gewijd aan Escher, met een gigantische ruimtevullende schildering van de getalenteerde straatkunstenaar Leon Keer. Deze prachtige plek in de historische binnenstad van Leeuwarden moet je gezien hebben.

Wanneer:
t/m 1 september
Afstand tot jouw locatie:
Zeige Suchergebnisse