Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Likeuren brouwerij Puur Sudersee

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Likeuren brouwerij Sudersee - Hindeloopen

Een likeuren brouwerij in Hindeloopen? Wel, het begon eigenlijk in visrestaurant Sudersee met Mede.

Mede is een honingwijn met een rijke geschiedenis. In de mythologie van de Vikingen is Mede de godendrank die bij Odin, de Oppergod van de Vikingen, kennis en wijsheid deed opborrelen en juist deze Vikingen hadden vroeger een sterke band met Hindeloopen. Er was een haat liefde verhouding tussen beide volken. De Vikingen hebben Hindeloopen eerst geplunderd en in brand gestoken maar later kwam er zelfs handel tussen beide volken op gang. We hebben het nu over de periode rond de 9e en 10e eeuw.

De honing als zoete basis (druiven groeiden toen niet in dit deel van Europa, het was te koud) was erg voor de hand liggend en hier werd dan ook hun wijn van gemaakt. Toen al wisten ze door middel van gisting hier Mede van te maken.

Deze Mede kan heel verschillend smaken omdat het een algemene naam is voor wijn op basis van honing maar door meer of minder honing te gebruiken kan er een droge of zoete wijn gebrouwen worden. Tevens kan het gistproces het alcoholpercentage beïnvloeden. En bovendien kan een Mede door toevoeging van fruit of kruiden weer een heel andere smaak hebben.

De historie tussen de Hindelooper bevolking en de Vikingen is de aanleiding geweest dat hier nu weer Mede gebrouwen wordt.

Het proces van Mede maken is echter een langer proces dan wanneer er gebruikt wordt gemaakt van fruit. Voor de gist is het omzetten van fruitsuiker in een lekkere smaak een korter en gemakkelijker proces dan het omzetten van honing. Honing duurt ongeveer een jaar.

Hier is dus aanmerkelijk meer geduld voor nodig want op basis van fruitsuikers duurt het omzetten van een most in een lekker drankje ongeveer 6 tot 8 weken afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Om die reden zie je dan ook in de brouwerij een grote verscheidenheid aan fruitlikeuren op basis van fruitsuikers. Er zijn al vele vaste recepturen waaronder het Voddenwijfje, het Landlopertje, de Stadse Fratsen, Friese Limoncello en Orancello, Prille Liefde en Creatieve Liefde met daarnaast een paar bijzondere Mede likeuren.

In de likeuren winkel en -brouwerij kan iedereen een beetje proeven van alle smaken en de brouwer vertelt graag over het proces van bereiding en de oorsprong van de maken. Het bezoek meer dan waard.

Likeuren gebrouwen in eigen likeur. Je kunt hier vele soorten proeven. Alles gebrouwen met vers fruit en/of verse kruiden.

Zeige Suchergebnisse