Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

GERRIT BENNERprijs 2023: kinke kooi

Leeuwarden

Vanaf 28 oktober 2023 t/m 30 maart 2024 presenteert het Fries Museum een tentoonstelling rondom de winnaar van de GERRIT BENNERprijs 2023.

Vanaf 28 oktober 2023 t/m 30 maart 2024 presenteert het Fries Museum een tentoonstelling rondom de winnaar van de GERRIT BENNERprijs 2023. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan kunstenaar Kinke Kooi (Leeuwarden, 1961), als bijzondere waardering voor haar oeuvre. Al ruim veertig jaar tekent Kooi datgene wat wringt. In weelderige tekeningen en schilderijen onderzoekt ze haar eigen ongemak en duikt ze zowel in ‘beschamende’ zaken als vetkwabben en menstruatie, als in abstractere onderwerpen als ‘het dictaat van de goede smaak’. Samen vormen haar werken een zacht pleidooi voor subtiliteit en acceptatie. Een ode aan wat vaak niet wordt getoond of niet wordt gezien.

kinke kooi

Kinke Kooi studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Haar kunstwerken zijn opgenomen in de permanente collecties van vooraanstaande Nederlandse musea zoals Museum Arnhem, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Rijksmuseum. Daarnaast is haar werk opgenomen in diverse particuliere kunstcollecties in de Verenigde Staten, waar ze sinds 1995 regelmatig exposeert. Kijk voor meer informatie op www.kinkekooi.com.

GERRIT BENNERprijs

De tweejaarlijkse provinciale GERRIT BENNERprijs is vernoemd naar de Friese landschapsschilder Gerrit Benner, uit de 20e eeuw. In 2023 wordt de prijs toegekend aan een beeldend kunstenaar met werk uit een langere periode: een zogenaamde Oeuvreprijs. De kunstprijs werd in 2003 ingesteld door de Provinciale Staten van Fryslân en wordt in opdracht van de provincie Fryslân uitgevoerd door Keunstwurk en het Fries Museum.

Wanneer:
t/m 30 maart
Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie GERRIT BENNERprijs 2023: kinke kooi

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse