Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Sint Franciscusbasiliek Bolsward

Bolsward

De Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933. 

Deze kerk beschikt over een bijzondere architectuur in de expressionistische art-decostijl.

De Sint Franciscuskerk is bekend vanwege de bedevaart van Maria van Sevenwouden en de in 2022 Heiligverklaarde pater Titus Brandsma die werd geboren op het platteland nabij Bolsward.

Hoewel de Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist Titus Brandsma slechts zijn vroege jeugd in deze kerk doorbracht, is hij patroon van de parochie geworden. Als voorvechter van vrede en verzoening, persvrijheid, antifascisme, antidiscriminatie vond hij de dood in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege een aan hem toe te schrijven wonder (na zijn overlijden) werd hij onlangs heilig verklaard door de paus in Rome. Er is links van het hoofdportaal een gedachteniskapel voor hem ingericht,

Daarnaast vind je de kapel van Maria van Sevenwouden met daarin een middeleeuwes houten Mariabeeldje: een zogenaamd Mirakelbeeld van Onze Lieve Vrouwe van Zevenwouden dat stamt uit de 13e eeuw, Er worden allerlei wonderen aan het beeldje toegeschreven: in 1515 wordt Hanzestad Bolsward geplunderd en platgebrand door een Saksische legerbende. Het Mariabeeld van de kerk komt in de stadsgracht terecht en drijft miraculeus ‘opwaarts staande’ ongeschonden in het water. Daarna hebben verschillende gelovigen gunsten en genezingen van haar mogen ontvangen. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Sint Franciscusbasiliek Bolsward

Grote Dijlakker 8
8701 KV Bolsward
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse