Heemstra State
Oentsjerk
Heemstra State was tot 1930 een state in het adellijke dorp Oentsjerk. De state werd begin 16e eeuw gebouwd door Willem Hendrik van Heemstra, commandant in het leger van Napoleon.
Heemstra State was tot 1930 een state in het adellijke dorp Oentsjerk, waar zich ook de Stania State bevindt.
De state werd begin 16e eeuw gebouwd door de familie Heemstra. Willem Hendrik van Heemstra was commandant in het leger van Napoleon. Vanaf 1895 kwam het huis in eigendom van Baron Theo van Welderen-Rengers. In 1930 werd de state afgebroken, toen werd er een rusthuis voor ouderen voor in de plaats gebouwd.
Nu is alleen het oude park rondom de state er nog en de tuinmanswoning, die te zien is vanaf de doorgaande weg in Oentsjerk. De bedrijfswoning is in 1869 gebouwd voor de tuinman van de Heemstrastate. Het park met zijn lange lanen en oude bomen is nog steeds te bezoeken. Inmiddels is het dorp helemaal om het park heen gebouwd.
Links van de ingang van het park zie je een heuvel met daarin een paardengraf. Het betreft het eregraf voor het paard van Willem van Heemstra, dat hem veilig over de rivier Berezina had gebracht tijdens de veldtocht van Napoleon door Rusland in 1812.
- Afstand tot jouw locatie:
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehenStandorte
Alle Standorte anzeigen-
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
’t Gouden Stoepke
’t Gouden StoepkeDit prachtige oude pandje ligt aan de Jan Ruurdstraat 3 in Harlingen. De Zuiderhaven is aangelegd rond 1597. Het eerste (voorste) deel van het pandje is gebouwd tussen 1597 en 1610.
Harlingen -
Zuiderhaven 2-4
Zuiderhaven 2-4Met zicht op de zuiderhaven én de Oude Buitenhaven was dit een ideaal huis voor een havenmeester. Die woonde hier dan ook. De kern van het pand dateert van ca. 1600.
Harlingen -
Spoorhaven van Stavoren
Spoorhaven van StavorenToen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd, was de veerpont tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren een populaire en belangrijke verbinding. Je kwam aan met de trein in Stavoren, stapte op de pont en kon in Enkhuizen weer verder reizen met de trein.
Stavoren -
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
Hindeloopen -
Het Tempelhuys
Het Tempelhuys't Tempelhuys is een prachtig monumentaal herenhuis gelegen aan de gracht van Harlingen.
Harlingen -
Park Vijversburg
Park VijversburgPark Vijversburg is één van de verborgen parels van Fryslân en ligt vlakbij Leeuwarden. Toch waan je je ver van de stad in het park van ruim 30 hectare vol kunst, cultuur en avontuur. Het park is elke dag geopend van 8.00 - 18.00 uur.
Tytsjerk -
Veenkloosterbos
VeenkloosterbosHet mooie bosachtige park rond het buitenhuis Fogelsangh State heet het Veenkloosterbos. Tuinarchitect Roodbaard heeft deze tuin ontworpen.
Veenklooster -
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Beetsterzwaag