Ga naar inhoud
Favorieten 0

Heemstra State

Oentsjerk

Heemstra State was tot 1930 een state in het adellijke dorp Oentsjerk. De state werd begin 16e eeuw gebouwd door Willem Hendrik van Heemstra, commandant in het leger van Napoleon.

Heemstra State was tot 1930 een state in het adellijke dorp Oentsjerk, waar zich ook de Stania State bevindt.

De state werd begin 16e eeuw gebouwd door de familie Heemstra. Willem Hendrik van Heemstra was commandant in het leger van Napoleon. Vanaf 1895 kwam het huis in eigendom van Baron Theo van Welderen-Rengers. In 1930 werd de state afgebroken, toen werd er een rusthuis voor ouderen voor in de plaats gebouwd.

Nu is alleen het oude park rondom de state er nog en de tuinmanswoning, die te zien is vanaf de doorgaande weg in Oentsjerk. De bedrijfswoning is in 1869 gebouwd voor de tuinman van de Heemstrastate. Het park met zijn lange lanen en oude bomen is nog steeds te bezoeken. Inmiddels is het dorp helemaal om het park heen gebouwd.  

Links van de ingang van het park zie je een heuvel met daarin een paardengraf. Het betreft het eregraf voor het paard van Willem van Heemstra, dat hem veilig over de rivier Berezina had gebracht tijdens de veldtocht van Napoleon door Rusland in 1812. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Heemstra State

Frisiastate 23
9062 GX Oentsjerk
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten