Ga naar inhoud
Favorieten 0

De Waddeneilanden en Waddenkust van Friesland

Eb & Overvloed

Het Waddengebied is zoveel meer dan de mooie Waddeneilanden. Het is UNESCO Werelderfgoed. Het is het grootste getijdengebied ter wereld. Het is dé plek waar je kunt ontspannen, van vogelspotten tot feestvieren. En waar je wandelend, fietsend of varend je eigen eten bij elkaar kunt rapen, terwijl je wordt getrakteerd op de mooiste uitzichten. Let op: niet geschikt voor bankzitters, bingewatchers, betonvreters, binnenblijvers of mensen die natuur vies vinden.

Eb

De Waddenzee is het grootste getijdengebied ter wereld. Nergens anders vind je zo'n veelzijdig landschap, dat er met iedere zonsopkomst weer anders uitziet. In de geulen, gleuven, duinen en vlaktes vind je ruim 10.000 soorten planten en dieren, die allemaal hun steentje bijdragen aan een gezond ecosysteem. Bovendien trekt de bijzondere locatie jaarlijks tot 12 miljoen trekvogels aan, die hier hun tocht onderbreken om bij te tanken. Zorg er dus voor dat je de verrekijker bij je hebt, wanneer je hier de natuur ingaat.  

Ga op avontuur in het grootste getijdengebied ter wereld

Blokje om op de zeebodem

Het landschap van het UNESCO Werelderfgoed Waddengebied verandert twee keer per dag. Met eb en vloed vormen geulen, gleuven en vlaktes het landschap terwijl je erbij staat. Bij eb ontstaat er nog iets speciaals: een looproute. Bij laagwater trek je dwars door de drek, met je rugtas achterop, om zonder de boot de overkant van de Waddenzee te bereiken. Onderweg hoor je hoe stil het kan zijn als de zee wegtrekt en je ineens tientallen wormpjes, schelpdieren, vogels en zeehonden spot. Vanuit verschillende kustdorpen kun je onder begeleiding de koele blubber van de zeebodem trotseren, om zo een Waddeneiland te bereiken.

Overvloed: Spotlight op de vogels

De kijker om je nek, je oren gesperd. Vogelspotten in het Waddengebied is thuiskomen met nieuwe vinkjes in je vogelboek. Boompiepers, tjiftjafs, nachtegaaltjes, zomertortels... Maar ook de minder voorkomende bladkoninkjes en vuurgoudhaantjes zijn hier te vinden. Het is een piepkleine greep uit de lijst vogels die in het Waddengebied te spotten zijn. En niet alleen de kleine vliegers vinden hun weg hiernaartoe, ook buizerds, ransuilen of sperwers vinden het hier goed vertoeven. Wil je trouwens écht wat bijzonders zien, kom dan rond augustus naar Zwarte Haan waar ieder jaar een zwerm roze flamingo’s neerstrijkt.  

Kom zelf vogels spotten!

Poort van de provincie

De 32 kilometer lange Afsluitdijk verbindt Friesland met Noord-Holland en houdt het aldoor stijgende Noordzeewater tegen. De dijk is bijna 100 jaar oud en de Friezen zijn trots op deze poort. Over de bouw wordt gekscherend gezegd dat de Friezen harder werkten dan de Hollanders, want ‘ons’ stukje dijk is net wat langer. Ontdek het hele verhaal en beleef het Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de vismigratie en de vernieuwde, toekomstig Afsluitdijk in het Afsluitdijk Wadden Center!

Plan je bezoek!

Maak je beleving compleet en overnacht in één van deze unieke locaties op en aan het wad

Lekker ite

Oerverse oesters, knapperige zeekraal, zilt lamsoor en heerlijke vis… Wie dacht dat het Waddengebied niet álles levert voor culinaire hoogstandjes, heeft het mis. Het zilte gebied inspireert lokale boeren en koks om unieke smaken neer te zetten. Wie goed oplet, ontdekt hier steeds weer nieuwe smaken. Proef het schorrenkruidgras dat smaakt naar uitgewaaide koriander. Of pluk de felrode bitterzoete cranberries van Terschelling, proef potige zilte aardappelen uit de Friese klei en geniet – uiteraard – van de verste vis uit de zee.

Ontdek de smaken van 't Wad

Ga zelf op pad en ontdek de verschillende smaken van 't Wad

Uitgespeeld aan de waddenkust? - Ontdek dan de Waddeneilanden!