Ga naar inhoud
MAP

De Wadden: het waddenlandschap

Eb & Overvloed

Het Waddengebied is zoveel meer dan de mooie Waddeneilanden. Het is UNESCO Werelderfgoed. Het is het grootste getijdengebied ter wereld. Het is dé plek waar je kunt ontspannen, van vogelspotten tot feestvieren. En waar je wandelend, fietsend of varend je eigen eten bij elkaar kunt rapen, terwijl je wordt getrakteerd op de mooiste uitzichten. Let op: niet geschikt voor bankzitters, bingewatchers, betonvreters, binnenblijvers of mensen die natuur vies vinden. 

In verband met corona maatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

Eb

De Waddenzee is het grootste getijdengebied ter wereld. Nergens anders vind je zo'n veelzijdig landschap, dat er met iedere zonsopkomst weer anders uitziet. In de geulen, gleuven, duinen en vlaktes vind je ruim 10.000 soorten planten en dieren, die allemaal hun steentje bijdragen aan een gezond ecosysteem. Bovendien trekt de bijzondere locatie jaarlijks tot 12 miljoen trekvogels aan, die hier hun tocht onderbreken om bij te tanken. Zorg er dus voor dat je de verrekijker bij je hebt, wanneer je hier de natuur ingaat.  

Ga op avontuur in het grootste getijdengebied ter wereld

Tempel Marrum buitendijkslandschap

Tempel Marrum buitendijkslandschap

Jazeker, je ziet het goed als je langs de zeedijk rijdt kom je ter hoogte van Marrum een echte dijktempel tegen. De tempel staat is symbool voor de tussen 1963 en 1993 66km dijk op deltahoogte te brengen. Een uniek monument die zeker het bekijken waard is! 
 

Droogvaltocht Waddenzee

Droogvaltocht Waddenzee

Vaar mee met de Regina Andrea vanuit de haven van Harlingen voor een droogvaltocht op de Waddenzee.

Verhalenexpeditie Friesland

Verhalenexpeditie Friesland

Als je toch in Marrum bent wandel dan direct de Dobbepaarden wandelroute. Tijdens de wandeling is de kans groot dat je langs het Sense Of Place Dobbepaarden fotokunstwerk van Marcel van Luit komt.

Wandelroute Friesland Buitendijks

Wandelroute Friesland Buitendijks

Maak kennis met het typische Bildtse landschap en ontdek het prachtige natuurgebied Noarderleech tijdens deze unieke wandelroute.
 

Wandelroute Elfstedenpad Waddenzeedijk – Herbaijum

Wandelroute Elfstedenpad Waddenzeedijk – Herbaijum

Het Elfsteden wandelpad brengt je langs het parcours van de Elfstedentocht. Deze route begint in Kimswerd en neemt je mee langs de barre tocht door het noorden van Friesland. 

 

Heb jij ze al gespot?

Heb jij ze al gespot?

Twee dames die wachten op hoog water? Kunstenaar Jan Ketelaar ontwikkelde deze immens grote dames vanuit metaal een uniek kunstwerk met een buitendijkse ervaring. Tijdens deze unieke verhalenfietsroute kom je ze tegen.

Archeologisch Wad deel 1

Archeologisch Wad deel 1

Een unieke fietstocht die je meeneemt op reis langs de Waddenkust van rond het jaar 500.  
 

Onbewoonde eilanden in de Waddenzee

Onbewoonde eilanden in de Waddenzee

Woest, leeg en vol leven. In de Nederlandse Waddenzee liggen maar liefst negen onbewoonde zandplaten en eilanden. Dit zijn de parels van de Wadden, het domein van zeehonden en vogels. De natuur heeft er het rijk alleen. Menselijk bezoek is verboden of streng gereguleerd. Door de natuurlijke dynamiek, veranderen de eilanden voortdurend van vorm. 

Holwerterpolder – Noard Fryslan Butendyks

Holwerterpolder – Noard Fryslan Butendyks

Een heel ander stukje Unesco Wereld Erfgoed Waddenzee, die Holwerterpolder. Zeker met je laarzen in het slik, maar ook het wuivend riet en de rijke kwelder. Zout en zoet kust elkaar hier. Vanaf hier boek je een wadlooptocht, maar je kunt ook de wandelroute Holwertwest pakken.
 

Van Ternaard naar Lauwersoog

Van Ternaard naar Lauwersoog

Een unieke route die onderdeel is van het Nederlandse Kunstpad. Ook wel het Pieterpad genoemd. Deze 16 kilometerlange route brengt je van het kleine Friese kustdorpje Ternaard naar het wel bekende Lauwersoog.

Archeologisch Wad deel 2

Archeologisch Wad deel 2

Ontdek hoe de bewoners leefden voordat er zeedijken waren tijdens deze unieke fietsroute langs de waddenkust.

De boorden van de Middelzee

De boorden van de Middelzee

Leeuwarden wordt al eeuwenlang omringd door terpdorpen die nu deel uitmaken van de stad. Een leuke fietsroute langs de terpen geschiedenis van Leeuwarden. 
 

Rondje Holwerd

Rondje Holwerd

Ooit wierpen bewoners in dit gebied kleine en grote terpen op, voor wanneer de zee het land overspoelde. Als je goed kijkt, zie je tijdens de fietstocht de terpen terug in de kleine terpdorpjes Lichtaard, Ginnum en Reitsum

Wadopera

Het wad is niet alleen de achtergrond voor het kunstproject Sense of Place, maar ook het decor voor de Wadopera Peter Grimes. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat zullen ruim 150 zangers, musici en acteurs in september het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes vertellen tegen de achtergrond van het Wad. Indrukwekkend locatietheater in de open lucht omringd door de ruige pracht van het waddengebied.

Bestel kaarten

Blokje om op de zeebodem

Het landschap van het UNESCO Werelderfgoed Waddengebied verandert twee keer per dag. Met eb en vloed vormen geulen, gleuven en vlaktes het landschap terwijl je erbij staat. Bij eb ontstaat er nog iets speciaals: een looproute. Bij laagwater trek je dwars door de drek, met je rugtas achterop, om zonder de boot de overkant van de Waddenzee te bereiken. Onderweg hoor je hoe stil het kan zijn als de zee wegtrekt en je ineens tientallen wormpjes, schelpdieren, vogels en zeehonden spot. Vanuit verschillende kustdorpen kun je onder begeleiding de koele blubber van de zeebodem trotseren, om zo een Waddeneiland te bereiken.

 • Wadlopen

 • Wadloopcentrum Fryslân

 • Fryske Waedrinners

Overvloed: Spotlight op de vogels

De kijker om je nek, je oren gesperd. Vogelspotten in het Waddengebied is thuiskomen met nieuwe vinkjes in je vogelboek. Boompiepers, tjiftjafs, nachtegaaltjes, zomertortels... Maar ook de minder voorkomende bladkoninkjes en vuurgoudhaantjes zijn hier te vinden. Het is een piepkleine greep uit de lijst vogels die in het Waddengebied te spotten zijn. En niet alleen de kleine vliegers vinden hun weg hiernaartoe, ook buizerds, ransuilen of sperwers vinden het hier goed vertoeven. Wil je trouwens écht wat bijzonders zien, kom dan rond augustus naar Zwarte Haan waar ieder jaar een zwerm roze flamingo’s neerstrijkt.  

Kom zelf vogels spotten!

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Het gebied om talloze flora en fauna te spotten. Als je mazzel hebt sta je misschien ook wel oog in oog met één van de Koninkpaarden.

De flying five van de Wadden

De flying five van de Wadden

In het Waddengebied vind je ontelbaar veel vogelsoorten, maar er zijn er vijf wel heel bijzonder. Kun jij ze alle vijf afstrepen? 

Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog

In Friesland tellen we verschillende Nationale Parken waaronder Schiermonnikoog! Een eiland met een verscheidenheid aan landschappen waar jaarlijks meer dan 300 vogelsoorten het eiland bezoeken.

Peazemerlannen

Peazemerlannen

Net buiten Paesens en Moddergat vind je Peazermerlannen. Een 85 hectare groot natuurgebied dat een tophotel voor vogels is.

Hegewiersterfjild – Nabij Kimswerd

Hegewiersterfjild – Nabij Kimswerd

Het Hegewiersterfjild is een belangrijk broedgebied voor wad- en weidevogels. Als vogelliefhebber spot je hier in het voorjaar volop grutto’s, tuereluurs, scholeksters en kieviten.

Boswachterspad Noordsvaarder

Boswachterspad Noordsvaarder

De geur van de zee, een ijskoude windvlaag of een regenbui. Met zijn klimmen is deze wandeling langs de Noordsvaarder er een voor de echte diehards. Een pittige tocht door jong en dynamisch natuurgebied.

Kening fan e greide route

Kening fan e greide route

De fietsroute voor vogelliefhebbers, want tijdens deze route kom je langs maar liefst 4 vogelkijkhutten!

Vogelfotografie tips van Marcel van Kammen

Vogelfotografie tips van Marcel van Kammen

Hoe stel je jouw camera nu zo in dat je de mooiste plaatjes als een professionele natuurfotograaf schiet? Marcel van Kammen zet het voor je op een rij! 
 

Kweldercentrum Noarderleech

Kweldercentrum Noarderleech

Het Kweldercentrum Noarderleech is de uitvalsbasis voor het maken van lange wandelingen, boeiende excursies en mooie wadlooptochten. Een ontmoetingsplek voor verhalen en belevenissen uit het kwelderland en rustplaats voor fietsers langs de dijk. 
 

Poort van de provincie

De 32 kilometer lange Afsluitdijk verbindt Friesland met Noord-Holland en houdt het aldoor stijgende Noordzeewater tegen. De dijk is bijna 100 jaar oud en de Friezen zijn trots op deze poort. Over de bouw wordt gekscherend gezegd dat de Friezen harder werkten dan de Hollanders, want ‘ons’ stukje dijk is net wat langer. Ontdek het hele verhaal en beleef het Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de vismigratie en de vernieuwde, toekomstig Afsluitdijk in het Afsluitdijk Wadden Center!

Plan je bezoek!

Maak je beleving compleet en overnacht in één van deze unieke locaties op en aan het wad

Lekker ite

Oerverse oesters, knapperige zeekraal, zilt lamsoor en heerlijke vis… Wie dacht dat het Waddengebied niet álles levert voor culinaire hoogstandjes, heeft het mis. Het zilte gebied inspireert lokale boeren en koks om unieke smaken neer te zetten. Wie goed oplet, ontdekt hier steeds weer nieuwe smaken. Proef het schorrenkruidgras dat smaakt naar uitgewaaide koriander. Of pluk de felrode bitterzoete cranberries van Terschelling, proef potige zilte aardappelen uit de Friese klei en geniet – uiteraard – van de verste vis uit de zee.

Ontdek de smaken van 't Wad

Ga zelf op pad en ontdek de verschillende smaken van 't Wad

Uitgespeeld aan de waddenkust? - Ontdek dan de Waddeneilanden!

 • Schiermonnikoog

  Een met de natuur op Schiermonnikoog

 • Terschelling

  Rijk aan natuur & cultuur

 • Vlieland

  Verlangen naar Vlieland

 • Ameland

  Elk-seizoen-eiland

 • Texel

  Eiland polders en vogels

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!

Ontdek de andere landschappen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens