Ga naar inhoud
Favorieten 0

De Waddenkust en eilanden van Friesland

De eilanden

De eilanden

De Waddenkust

De Waddenkust

De Waddenzee

De Waddenzee

Het grootste getijdengebied ter wereld en Unesco Werelderfgoed, onze Waddenzee. Hier vind je de groene kust met haar dijken en kwelders waar de vogels uit de hele wereld komen om te broeden. Maar ook de uitgestrekte zee die tijdens eb in een eindeloze vlakte verandert waar je jezelf kan kwijtraken én weer vinden. Dit is dé plek om te genieten met als kers op de taart de parels van eilanden waar je kan fietsen, wandelen en zwemmen in de Noordzee. 

Welk eiland wil jij ontdekken?

De waddenkust: dit moet je gezien hebben

Tegenwoordig zie je niet veel meer van de strijd tegen het opkomende water. De dijken staan er nog en de vruchtbare kleigrond maakt het gras hier groener dan waar dan ook. Hier vind je moderne kust, eigenzinnige dorpjes, het visserijverleden en natuurlijk de terpen met de trotse kerken. 

het ziltepad

Beleef de Friese Waddenkust op een unieke wijze met het Ziltepad. Dit pad neemt je mee door de tijd, cultuur en adembenemende natuur van Friesland en Groningen. Ideaal voor wandelaars en fietsers die het authentieke noorden willen ontdekken. Elk stuk van de route belooft een nieuwe verrassing, waarbij je de ware essentie van het noorden ervaart.

Bekijk de route >

eilandverhalen

Ontdek de Waddeneilanden met échte eilanders, het hele jaar door. Niet alleen in de zomer, juist in de koudere maanden van de herfst, winter en lente. Gedurende deze seizoenen wordt het landschap betoverd door winterse sferen, worden de elementen intenser beleefd en schitteren de nachten met ontelbare sterren. Negen eilanders nemen je mee op pad voor een unieke ervaring.

Meer informatie >

wadlopen

Waadrinnen noemen de Friezen het. Het lijkt ook waanzin om urenlang door de natte modder te banjeren in een niemandsland, maar het is een ervaring die je nooit meer vergeet. Je zult versteld staan van de rijkdom aan leven, de stilte die doorklieft wordt door de wind. Het ritme van je stappen die je steeds een beetje dichter bij de horizon brengen. Pak je gympen, boek een gids en ga wadlopen in Friesland. 

Een andere manier om dit te ervaren is door ‘droogvallen’. Zo heet het als een boot met een platte bodem voor anker gaat en wacht tot het eb is. Dan kan je van boord en loop je op de bodem van de zee. Na 12 uur is het hoog water en drijft de boot weer meters boven de zeebodem. Een absoluut unieke ervaring. 

Kom wadlopen of droogvallen >

NAAR DE EILANDEN

De veerdiensten van Wagenborg en Rederij Doeksen brengen je naar de Friese Waddeneilanden en weer terug natuurlijk. De boottijden zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, er gaat meerdere keren per dag een boot over.

> Boottijden en overtocht informatie

vogelspotten

Vogelspotten in het Waddengebied is thuiskomen met nieuwe vinkjes in je vogelboek. Boompiepers, tjiftjafs, nachtegaaltjes, zomertortels... Maar ook de minder voorkomende bladkoninkjes en vuurgoudhaantjes zijn hier te vinden. Het is een kleine greep uit de lijst van vogels die naar het Waddengebied komen. Wil je écht wat bijzonders zien, kom dan naar Zwarte Haan waar elk jaar rond augustus een zwerm roze flamingo’s neerstrijkt.

> Bekijk de vogelkijkhutten in Friesland

Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

Routes langs de waddenkust

Ontdek de Waddenzee

unesco werelderfgoed

Deze titel krijg je niet zomaar. Unesco's Werelderfgoedverdrag richt zich op de bescherming en het beheer van monumenten, archeologische vindplaatsen, historische stadscentra, cultuurlandschappen en natuurgebieden die van uitzonderlijke en universele waarde zijn voor de mensheid.  

De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Het reikt van Denemarken en Duitsland tot het uiterste westen van Nederland. Het gebied heeft getijdengeulen, zeegras-weiden, mosselbanken, zandbanken, wadden, zoutmoerassen, stranden en duinen. Er komen een groot aantal planten- en diersoorten voor en is de broedplaats en het overwinteringsgebied voor 10 tot 12 miljoen vogels per jaar. Het gebied is een van de laatst overgebleven droogvallende ecosystemen waar natuurlijke processen blijven functioneren. 

> Ontdek Visit Wadden

duurzame waddenzee

We willen zorgvuldig omgaan met dit unieke natuurgebied, maar we willen het ook kunnen delen met de bezoekers die hier zo graag komen. Het zijn kleine stappen die we zetten voor een groot effect. Ga bijvoorbeeld strandjutten om het strand en duinen schoon te houden van aangespoeld afval.

Of laat de auto aan de wal staan en kies voor groener transport zoals de benewagen of de (elektrische) fiets. Veel restaurants gebruiken zoveel mogelijk ingrediënten die op het eiland te vinden zijn. En de eilanders zelf zijn al eeuwen trots op het feit dat ze zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Alleen al kiezen voor een vakantie in eigen land of dichterbij huis is duurzamer dan een vliegvakantie. Wad doe jij? 

> Doe eens wad

Blogs over de Wadden

Misschien vind je dit ook leuk

De pracht van de eilanden

De Wadden, een term die bij velen direct beelden oproept van uitgestrekte stranden, unieke natuur en een gevoel van vrijheid. Deze parels in de Waddenzee, erkend als UNESCO Werelderfgoed, bieden een ontsnapping aan de drukte van alledag. 

4 eilanden vol verrassingen
Of je nu de veerboot neemt naar Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog, elk eiland heeft zijn eigen charme en karakter. De waddenkust en de zeedijk bieden ongeëvenaarde uitzichten en zijn de poort naar een wereld waar de tijd lijkt stil te staan. Friesland, met zijn rijke historie en cultuur, vormt de perfecte achtergrond voor een ontdekkingsreis langs de wadden. De reis naar de Waddeneilanden begint vaak met een tocht per veerboot. Deze overtochten zijn meer dan alleen een manier om van A naar B te komen; ze zijn een ervaring op zich. Terwijl je de kustlijn van Friesland achter je laat, voel je de zilte zeelucht en zie je de horizon langzaam veranderen. De veerboten bieden verschillende faciliteiten om je reis zo comfortabel mogelijk te maken.

Waddenkust: unieke ervaring
Langs de waddenkust vind je een verscheidenheid aan flora en fauna. De zeedijk, die de Waddenzee scheidt van het land, is een perfecte plek voor lange wandelingen en fietstochten. De waddenkust is niet alleen belangrijk voor toerisme, maar speelt ook een cruciale rol in de bescherming tegen de krachten van de natuur. De Waddenzee zelf is een dynamisch landschap waar eb en vloed het ritme van de dag bepalen. Dit unieke natuurgebied is de thuisbasis van zeehonden, vogels en een rijkdom aan zeeleven. Het belang van dit gebied wordt onderstreept door de status als UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan de Waddeneilanden- en kust is een must voor iedereen die op zoek is naar een bijzondere ervaring. Of je nu kiest voor een actieve vakantie of een ontspannen verblijf, de mogelijkheden zijn eindeloos