Ga naar inhoud
Favorieten 0

Het Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog dankt haar naam aan de middeleeuwse cisterciënzermonnikken en hun grijze pijen. Schier betekent grijs en oog betekent eiland. In het Fries zeg je Skiermûntseach maar de eilanders zeggen Schiermonnikeig of gebruiken de bijnaam Lytje Pole. Wil je echt kort zeg je Schier. Het eiland is in zijn geheel een Nationaal Park en daarom mag je ook hier je auto aan de wal laten staan en komen genieten van de fiets-en wandelpaden. Geniet van het diverse landschap van Schier. 

Dit mag je niet missen op Schiermonnikoog

nationaal park

Nationaal Park Schiermonnikoog, een van de meest ongerepte plekken in Nederland, is gevormd door krachtige zeestromen, sterke winden en stuivend zand. De natuur op dit eiland blijft in beweging. Op de Oosterkwelder en het strand volgt de natuur haar eigen gang, zonder menselijke inmenging. Dergelijke plekken zijn zeldzaam in Nederland, maar de flora en fauna gedijen hier juist door de invloed van wind, water, zand en zout. Als gast ben je welkom zolang je alleen voetsporen in het zand achterlaat.

vuurtorens

Het eiland herbergt twee vuurtorens in haar duinen. De Noordertoren en Zuidertoren staan slechts een kilometer uit elkaar. Beide torens werden halverwege de 19e eeuw gebouwd op bevel van koning Willem III. In die tijd had een vuurtoren een vast licht, wat het lastig maakte voor schepen op zee. Daarom werd een tweede vuurtoren gebouwd. Na vijftig jaar kreeg de rode Noordertoren een draaiend licht en werd de witte Zuidertoren overbodig, maar mocht ze blijven als watertoren.

de balg

De Balgexpres brengt je naar de uiterste oostpunt van Schiermonnikoog: De Balg. Door nabijgelegen diepe geulen spoelen er allerlei bijzondere schelpen aan en is het een ideale plek om schelpen te zoeken. Prachtige wulken en als je geluk hebt zelfs een noordkromp vind je hier. Daarnaast is de Balg dé plek om zeehonden te spotten. Tijdens eb liggen ze op de zandbank aan de overkant of komen nieuwsgierig langs zwemmen.

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Schiermonnikoog

Praktische informatie voor jouw verblijf op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog op de kaart

Ongerepte schoonheid op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, een parel in de Waddenzee, is een bestemming die natuur, rust en avontuur samenbrengt. Dit eiland, onderdeel van het Nationaal Park Schiermonnikoog, biedt een unieke ervaring voor iedereen die de drukte van het dagelijks leven wil ontvluchten.

Perfecte bestemming
Vanaf het moment dat je de veerboot opstapt, voel je de verbinding met de natuur. De overtocht zelf is al een ervaring, met de kans om zeehonden te spotten en de frisse zeelucht in te ademen. De boottocht biedt een moment van bezinning en de kans om even helemaal los te komen van het vasteland. Eenmaal aangekomen op het eiland, word je verwelkomd door uitgestrekte stranden, duinlandschappen en pittoreske dorpjes. De Balgexpres neemt je mee naar de verste uithoeken van het eiland, waar je de Balg kunt ontdekken, een plek van pure schoonheid en stilte. De historische vuurtorens, de Zuidertoren en de Noordertoren, bieden een blik op het rijke maritieme verleden van het eiland.

 

Flora en fauna
Schiermonnikoog is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een toevluchtsoord voor flora en fauna. Als onderdeel van het Nationaal Park, herbergt het eiland een diversiteit aan levensvormen. Het is een broedplaats voor talloze vogelsoorten en een habitat voor zeldzame planten. Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen aan de vele paden die door de duinen en bossen slingeren. Bezoek bijvoorbeeld de Balg en ervaar de serene rust, of beklim de Zuidertoren of Noordertoren voor een panoramisch uitzicht. WIl je een unieke eilandervaring? Maak dan een tocht met de Balgexpres. Deze activiteiten bieden een onvergetelijke ervaring waarbij je volledig opgaat in de natuurlijke omgeving van het eiland.