Ga naar inhoud
MAP

Friesland: dé culturele hotspot

Kunstzin. We hebben er allemaal wel een beetje last van. We willen eruit. Ontmoeten. Zien. Horen. Voelen. Kunst.

We stappen bewuster door de deur naar buiten. We kijken anders naar hoe we in onze omgeving voortbewegen. We zoeken naar ruimte en een ander uitzicht. Dit jaar stond in het teken van 100 dagen kunst- en cultuurprogramma: Arcadia. We staan stil en kijken vooruit, zodat we ook over 50 jaar nog kunnen zingen, dichten, schilderen en dansen in het landschap. Ontdek hier de mogelijkheden voor jouw bezoek aan Friesland.

verhalenavond

verhalenavond
18 November 2022

Iedereen heeft wel een verhaal. Op Verhalenavond is er voor elk verhaal een luisterend oor. Je hoeft echt geen literaire vertellingen te houden, maar gewoon een verhaal zoals je die aan een ander vertelt. Dingen die gebeurd zijn, die je hebt meegemaakt, die je weet over de omgeving, of iets wat niet iedereen weet.

Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden

Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden
Vanaf 10 september 2022

De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de middeleeuwen. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven.

lichtkunst in sneek

lichtkunst in sneek
14 t/m 22 oktober 2022

Lichtkunstfestival LUNA tovert dit najaar de binnenstad van Sneek om naar een podium voor gerenommeerde lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland! In de waterstad vind je in het centrum en het Wilhelminapark prachtige lichtkunstwerken rondom thema's die de stad haar karakter geven: water, handel, reizen en diversiteit.

explore the north

explore the north
14 t/m 16 oktober 2022

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober zwerf je tijdens het festivalweekend weer door de binnenstad van Leeuwarden voor een spannend programma vol muziek, literatuur, wetenschap, theater en verhalen, op onontdekte plekken.

festival overmorgen

festival overmorgen
2 september t/m 2 oktober 2022

Ontdek vijf theatervoorstellingen die reizen langs vijf plekken met elk een eigen festivalweekend met naast de vijf voorstellingen een aanvullend randprogramma. Ook Café Overmorgen en het Verhalen Kunstwerk van Eva Koopmans reizen mee. Te zien in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek en Franeker.

Musea in Friesland

In Friesland vind jij op iedere hoek van straat een museum. Groot of klein. Er zit altijd wel één voor jou tussen. Ga de grote stad in of zoek een museum in één van de vele dorpen. Verlaat Friesland met een bak aan kennis en ervaring. We zien je in één van onze musea.

Ontdek alle musea in Friesland
Foto's ontvangen van Janke Vlas n.a.v. de museumpagina onder 'Cultuur'. Akkoord in de mailbox van Wouter Hoekman.

Deze exposities mag je niet missen!

Tips voor jouw cultuurtrip naar Friesland

11Fountains

Zoals vroeger de oude lindeboom in de stad de centrale plek van samenkomen vormde, zo vormen de 11 fonteinen nu deze plek in ‘hun’ eigen stad. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars geven Friesland een heel nieuwe Elfstedentocht: de 11fountains. Ga op ontdekkingstocht in de grootste beeldentuin van Europa en waan je in mist, ijs, stoom en zeewater.

Ontdek de grootste beeldentuin van Europa
Jong stel staat onder de fontein in Workum

Overnachten met karakter

Vissers, schilders of tegelbakkers, ze hebben allemaal hun voetsporen achtergelaten in de Friese cultuur. Door de jaren heen zijn de gebouwen goed behouden en ademt het nog de sfeer van het beroep.  Overnacht in één van de opengestelde kerken of kies voor één van de monumenten. Waar je ook voor kies een overnachting met karakter is snel gevonden in het Friese landschap.

Vind jouw favoriet!