Ga naar inhoud
Favorieten 0

Cultuur in Friesland

Fryske kultuer

Fryske kultuer

Kunst

Kunst

Historie

Historie

Cultuursnuiven

Cultuursnuiven

Er is iets veranderd in Friesland. Die verandering begon in 2018, toen de provincie en haar haadstêd Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa waren. Het jaarlange feest liet niet alleen de wereld, maar ook de Friezen zelf zien dat cultuur in ons bloed zit. Cultuur bestaat uit tradities, moderne en stokoude gebouwen, musea en kunstwerken, zang, dans en theater. Maar het is ook het omarmen van kunstenaars en waar zij hun plek vinden om zich te uiten. Keunst doet wat met je. Ontdek het zelf, voel, hoor, zie en ontmoet. 

Zie, hoor, voel, ruik en proef keunst in Friesland

Tijdelijke, niet te missen exposities of een eeuwenoud erfgoed; in Fryslân vind je de hoogtepunten van culturele belevingen voor alle leeftijden

Ontdek alles over Fryske kultuer

Fryske kultuer

Fryslân kent als geen andere provincie een eigen kultuer [cultuur] die diepgeworteld is in mens en natuur. Ons leven met water als vriend en vijand, onze eigen taal, volkslied en tradities die minstens zo oud zijn als de welbekende vlag, zijn de grondleggers van de eigenzinnigheid die bezoekers zo waarderen. 

11 feitjes over friesland

11 feitjes over friesland

Wist je dat het Fryske alfabet maar uit 24 letters bestaat? Dat en meer lees je in onze top elf Friese feitjes.

Proef de smaak van Friesland: koffie en koek

Proef de smaak van Friesland: koffie en koek

Bij koffie hoort natuurlijk een lekkernij, naast de populaire oranjekoek heeft Friesland nog veel meer eigenzinnige koeken. Wist je dat Douwe Egberts koffie in het Friese plaatsje Joure is ontstaan? In dit blog lees je daar meer over én welke Fryske koeken je bij je koffie moet proberen.

leer een woordje frysk

leer een woordje frysk Landmark Italië. Gemaakt door Patricia Klomp (2019)

In Friesland hoor je een andere taal, de tweede taal van Nederland. We laten je er maar wat graag kennis mee maken!

de elf steden van friesland

de elf steden van friesland

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Er zijn er elf voor op je bucketlist.

fries in 5 stappen

fries in 5 stappen Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

Je hebt niet zoveel nodig om te leven als een Fries. Volg deze vijf stappen, en je bent binnen no-time ingeburgerd!

wjerspegelje

wjerspegelje

‘Wjerspegelje’ is een project van Merk Fryslân en Leeuwarden UNESCO City of Literature. Ontdek gedichten op meer dan 200 locaties over de hele provincie in de gastvrijheidsector, bibliotheken, scholen en gemeentehuizen.

Kunst in Friesland

Ontdek de Friese historie

geschiedenis

Als muren konden praten, dan hoefde je geen geschiedenisboek meer open te slaan. De historie van tsjerken, staten, stinzen en monumenten is echter minder verborgen dan je denkt. Kom koese in een kerk, dwaal door een monument en stap in de voetstappen van de koninklijke familie. 

oude kerken op een terp

oude kerken op een terp Beeldbank 3667.

Friesland heeft een grote rijkdom aan mystieke middeleeuwse godshuizen, die veelal op nóg oudere terpen te vinden zijn. In deze blog tippen we een aantal kerken met een bijzonder verhaal of een speciale functie. 

staten en stinzen

staten en stinzen

Toerend door Friesland, kom je regelmatig statige huizen en prachtige landgoederen met schitterend aangelegde tuinen tegen. In Friesland worden ze 'staten en stinzen' genoemd.

overnacht in een monument

overnacht in een monument Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

Verblijf in één van de vele karakteristieke gebouwen die Friesland rijk is. Van een pittoreske visserswoning tot een gotische kerk.

hofstad leeuwarden

hofstad leeuwarden

Ontdek in Leeuwarden sporen van de zeven Friese stadhouders van Nassau.

Cultuursnuiven in Friesland

Van de lente tot in de diepe winter is er in het Friese landschap volop ruimte voor kunst in de buitenlucht. Je hart ophalen aan cultuur gaat hand in hand met je hart sneller later kloppen door wandelen en fietsen. Tijd voor een frisse neus.