Friesland & Leeuwarden: dé culturele hotspot

Cultuur in Friesland

De ware cultuursnuiver voelt zich in Friesland als een vis in het Friese water. Theater in de buitenlucht, internationale kunst op de pleinen, wedstrijden op het water en wereldberoemde bouwwerken op onverwachte plekken... En dan hebben het nog niet eens gehad over de eigen taal. Geen wonder dat Friesland met hoofdstad Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa was.

Dé highlights van cultuur in Friesland

Voorstellingen en podia

EMBARGO. Alleen gebruik Merk Fryslân. Beeldbank 2984.

EMBARGO. Alleen gebruik Merk Fryslân. Beeldbank 2984.

© Tom Coehoorn

Culturele bezienswaardigheden

Tips voor jouw cultuur trip naar Friesland

Sense of Place

Sense of Place

Van Niels Lahuis ontvangen op 24-6-2020 in mailbox van Wouter Hoekman in overleg met Karin Hofmeijer. ^WH

© Jonathan Doornenbal

Het Waddengebied als openluchtmuseum. Kunstenaars, architecten, bewoners, onderzoekers, natuurbescherming en landschapsbeheer kleden onze kust aan met unieke landschapskunst.

Leeuwarden Hofstad

Leeuwarden Hofstad

Wist je dat Leeuwarden een Hofstad was van de Friese Nassaus? Willem Carel Hendrik Friso was tot 1747 stadhouder van Leeuwarden. Hierdoor zijn er een tal van sporen terug te in Leeuwarden. 

Festivals in Friesland

Festivals in Friesland

© Renske van Foeken

Popliefhebber, theaterfan, klassieke muziek-luisteraar, dansfanaat of een beetje van alles? Het Friese festivalseizoen heeft voor ieder wat wils.

11fountains wandelroutes

11fountains wandelroutes

Leer de 11 fonteinen kennen aan de hand van deze prachtige nieuwe stadswandelingen.

Ask a Local

Ask a Local

Stop die gids maar in je tas. Onze locals kunnen je het allerbeste vertellen wat je écht niet mag missen tijdens je bezoek aan Friesland.

Friesland met kids

Friesland met kids

Verzonden via Wetransfer door Mijke Bos naar Karin Hofmeijer. ^WH

© Mijke Bos

Kom je met de kleine naar Friesland? Wat een feest! Dankzij speelparken, kidsvriendelijke musea en natuurgebieden hebben kinderen hier de tijd van hun leven.

Blog: 3 redenen voor bezoek aan Princessehof

Blog: 3 redenen voor bezoek aan Princessehof

© Ruben van Vliet

Het Princessehof is één van de verborgen culturele parels van Friesland. Verborgen in de binnenstad van Leeuwarden bevind zich een museum met een band met Escher en Marijke Meu. Lees de blog over het bezoek aan Princessehof.

Passe-Partout Friese Musea nu verkrijgbaar

Passe-Partout Friese Musea nu verkrijgbaar

Maak met het Passe-Partout Friese Musea voordelig kennis met het uitgebreide aanbod aan exposities en collecties in Friesland en op de Waddeneilanden. Kom cultuursnuiven in Friesland!

Vlogs: Cultuurweekend

Vlogs: Cultuurweekend

Eind juni is My Daily Shot of Culture naar Friesland geweest in het kader van Thuismuseum.nl. Jip is onder andere langsgeweest in Leeuwarden en Hindeloopen. Benieuwd naar de culturele hotstpots? Bekijk de vlogs!

Blog: Odulphuspad in Friesland

Blog: Odulphuspad in Friesland

Verkregen via 11Fountains (Yob Rooks).

© Johan Creten via 11Fountains

Hoofdredacteur Claudia van Nouveau tipt de bijzondere wandelroute 'Odulphuspad' in haar lifestyle blog. Volg haar wandeling langs bijzondere plekjes in Zuidwest Friesland.

Over Culturele Hoofdstad LF2018 & LF2028 - Terugblik en de toekomst

LF2028

Mensen in beweging krijgen door middel van cultuur. Dat is wat LF2028 wil bereiken. Dat doen ze met het terugkerende Arcadia. In deze triënnale werkt LF2028 honderd dagen lang met kunstenaars en bewoners aan bijzondere projecten die de focus leggen op de Friese buitengebieden. Als Culturele Hoofdstad van Europa, City of Literature en strijdend om de titel van European Green Capital 2025 zijn de Friezen nog lang niet klaar met jagen op een goede toekomst. Ze zijn pas net begonnen.

Lees meer over LF2028

Terugblik LF2018

Leeuwarden en Friesland waren in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar dat haast uit zijn voegen barstte van kunst, cultuur en innovatie. Zestigduizend Friezen hebben zich ingezet om door middel van ruim 1200 grote en kleine projecten te werken aan de toekomst. Een enorm succes, dat nu nog doorklinkt in het vervolg: LF2028.

Bekijk het programma