Ga naar inhoud
MAP

Friesland & Leeuwarden: dé culturele hotspot

Kunstzin. We hebben er allemaal wel een beetje last van. We willen eruit. Ontmoeten. Zien. Horen. Voelen. Kunst.

We stappen bewuster door de deur naar buiten. We kijken anders naar hoe we in onze omgeving voortbewegen. We zoeken naar ruimte en een ander uitzicht. Dit jaar brengen we een ode aan het landschap. We staan stil en kijken vooruit, zodat we ook over 50 jaar nog kunnen zingen, dichten, schilderen en dansen in het landschap. Ontdek hier de mogelijkheden voor jouw coronaproof bezoek aan Friesland.

Tips voor jouw cultuur trip naar Friesland

Kunst&cultuurmagazine najaar 2021

Kunst&cultuurmagazine najaar 2021 Kunstwerk "Wachten op hoog water" onder de sterrenhemel bij Holwerd

We hebben er allemaal wel eens last van. We willen eruit. Ontmoeten. Zien. Horen. Voelen. Kunst. En dat kan gelukkig! Ook in het najaar. In dit magazine delen we een greep uit al het moois dat Friesland te bieden heeft, zodat jij alvast de mooiste belevingen in je agenda kunt zetten.

Musical De Tocht

Musical De Tocht

16-09-2022 – 20-11-2022

De Tocht vertelt het verhaal van afzien, doorzetten en de kracht van vriendschap. Vijf jeugdvrienden sluiten een pact: “Later als we groot zijn, rijden we samen de Elfstedentocht”. In de winter van 2022 maakt belofte schuld, zeker nu één van de vrienden een geheim bij zich draagt en er meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje.

hulde aan de horizon

hulde aan de horizon

Visit Friesland vroeg jou deze zomer om je mooiste horizon uit de provincie in te sturen via huldeaandehorizon.nl. Ruim 1500 inzendingen kwamen binnen en vormen samen de langste, kleurrijkste en diverse horizon van FrieslandOngeveer 1000 foto's worden tentoongesteld over een lengte van 150 meter en vormen mienskip kunst die de langste en meest diverse horizon van Friesland laat zien. Kom je ook even kijken?

Passe-partout Friese Musea

Passe-partout Friese Musea

Maak voordelig kennis met het uitgebreide aanbod aan exposities en collecties in Friesland en op de Waddeneilanden.

9 oude kerken op een terp

9 oude kerken op een terp

Friesland heeft een grote rijkdom aan mystieke middeleeuwse godshuizen, die veelal op nóg oudere terpen te vinden zijn. Behoefte aan bezinning? Visit Friesland is graag jouw reisgids. Hieronder tippen we een aantal kerken met een bijzonder verhaal of een speciale functie. 

Leeuwarden Hofstad

Leeuwarden Hofstad

Wist je dat Leeuwarden een Hofstad was van de Friese Nassaus? Willem Carel Hendrik Friso was tot 1747 stadhouder van Leeuwarden. Hierdoor zijn er een tal van sporen terug te in Leeuwarden. 

Stadsgezichten

Stadsgezichten

Iedere Friese stad heeft iets eigens. Wie de tijd neemt om haar te leren kennen en de verhalen eigen te maken, ontdekt de stad pas echt. De stad vol verhalen krijgt een gezicht. Een stadsgezicht.

Pelgrimeren in Friesland

Pelgrimeren in Friesland

Er zijn maar liefst vier verschillende pelgrimstochten die door heel Friesland kruisen. Van noord naar zuid en van oost naar west; geen plek bleef uit handen van de monniken. 

11fountains wandelroutes

11fountains wandelroutes Persoon in pak staat onder een gouden paraplu bij de fontein in Franeker

Leer de 11 fonteinen kennen aan de hand van deze prachtige nieuwe stadswandelingen.

Musea in Friesland

In Friesland vind jij op iedere hoek van straat een museum. Groot of klein. Er zit altijd wel één voor jou tussen. Ga de grote stad in of zoek een museum in één van de vele dorpen. Verlaat Friesland met een bak aan kennis en ervaring. We zien je in één van onze musea.

Ontdek alle musea in Friesland
Foto's ontvangen van Janke Vlas n.a.v. de museumpagina onder 'Cultuur'. Akkoord in de mailbox van Wouter Hoekman.

11Fountains

Zoals vroeger de oude lindeboom in de stad de centrale plek van samenkomen vormde, zo vormen de 11 fonteinen nu deze plek in ‘hun’ eigen stad. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars geven Friesland een heel nieuwe Elfstedentocht: de 11fountains. Ga op ontdekkingstocht in de grootste beeldentuin van Europa en waan je in mist, ijs, stoom en zeewater.

Ontdek de grootste beeldentuin van Europa

Overnachten met karakter

Vissers, schilders of tegelbakkers, ze hebben allemaal hun voetsporen achtergelaten in de Friese cultuur. Door de jaren heen zijn de gebouwen goed behouden en ademt het nog de sfeer van het beroep.  Overnacht in één van de opengestelde kerken of kies voor één van de monumenten. Waar je ook voor kies een overnachting met karakter is snel gevonden in het Friese landschap.

Vind jouw favoriet!

Arcadia: 100 dagen kunst en cultuur in Friesland in 2022

De organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 (de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018) brengt in 2022 de eerste editie van de triënnale Arcadia. Dit vervolg op LF2018 bestaat uit een 100 dagen durend cultureel programma, waarmee de organisatie aandacht vraagt voor de toekomst van mienskip (maatschappij), landschap en erfgoed. Arcadia 2022 duurt van 7 mei tot en met 7 augustus 2022.

Ontdek het programma

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens