Ga naar inhoud
MAP

Friesland & Leeuwarden: dé culturele hotspot

Kunstzin. We hebben er allemaal wel een beetje last van. We willen eruit. Ontmoeten. Zien. Horen. Voelen. Kunst.

We stappen bewuster door de deur naar buiten. We kijken anders naar hoe we in onze omgeving voortbewegen. We zoeken naar ruimte en een ander uitzicht. Dit jaar brengen we een ode aan het landschap. We staan stil en kijken vooruit, zodat we ook over 50 jaar nog kunnen zingen, dichten, schilderen en dansen in het landschap.

Ode aan het landschap: Arbeid & adel

Zowel arbeiders als adel hebben hun sporen achtergelaten in de natuur. Dit is een van de vijf thema`s die je meenemen in het verhaal van het Friese landschap.

Ga op in het aanbod

Tips voor jouw cultuur trip naar Friesland

hulde aan de horizon

hulde aan de horizon Kunstwerk "Wachten op hoog water" onder de sterrenhemel bij Holwerd

Help mee aan onze Ode aan het Friese landschap! Stuur jouw foto van de Friese horizon in en werk mee aan één lange kleurrijke horizon die je de verbeelding te boven gaat.

Wadopera Peter Grimes

Wadopera Peter Grimes Meegeleverd met het persbericht. ^WH

Opera in de openlucht. En niet zomaar een lucht; het decor van de opera wordt gevormd door het steeds veranderende landschap dat schuilgaat achter de dijk in het noordelijkste puntje van Friesland. Bestel nú je kaarten voor het spektakel in september.

Nassauzomer

Nassauzomer

Het rijke Nassauverleden van Leeuwarden komt deze zomer weer tot leven. Ontdek diverse culturele activiteiten en stap in de voetsporen van Maria Louise en ontdek de fascinerende Nassaugeschiedenis van Leeuwarden.

Passe-partout Friese Musea

Passe-partout Friese Musea

Maak voordelig kennis met het uitgebreide aanbod aan exposities en collecties in Friesland en op de Waddeneilanden.

Stadsgezichten

Stadsgezichten

Iedere Friese stad heeft iets eigens. Wie de tijd neemt om haar te leren kennen en de verhalen eigen te maken, ontdekt de stad pas echt. De stad vol verhalen krijgt een gezicht. Een stadsgezicht.

Pelgrimeren in Friesland

Pelgrimeren in Friesland

Er zijn maar liefst vier verschillende pelgrimstochten die door heel Friesland kruisen. Van noord naar zuid en van oost naar west; geen plek bleef uit handen van de monniken. 

Festivals in Friesland

Festivals in Friesland

Niet alleen de musea mogen hun deuren weer openen, ook de festivalorganisatoren weten met wat aanpassingen in de komende maanden mooie producties neer te zetten. Het is even aanpassen, maar ook zeker genieten geblazen! Houdt wel even de officiële websites in de gaten voor de laatste ontwikkelingen m.b.t. de coronamaartregelen.

11fountains wandelroutes

11fountains wandelroutes Persoon in pak staat onder een gouden paraplu bij de fontein in Franeker

Leer de 11 fonteinen kennen aan de hand van deze prachtige nieuwe stadswandelingen.

Leeuwarden Hofstad

Leeuwarden Hofstad

Wist je dat Leeuwarden een Hofstad was van de Friese Nassaus? Willem Carel Hendrik Friso was tot 1747 stadhouder van Leeuwarden. Hierdoor zijn er een tal van sporen terug te in Leeuwarden. 

Wjerspegelje

Wjerspegelje

Friese gedichten op spiegels. ‘Wjerspegelje’ benut het verplichte 20-seconden-handenwasmoment om Friese dichters een nieuw podium te geven op een spiegel. 

Musea in Friesland

In Friesland vind jij op iedere hoek van straat een museum. Groot of klein. Er zit altijd wel één voor jou tussen. Ga de grote stad in of zoek een museum in één van de vele dorpen. Verlaat Friesland met een bak aan kennis en ervaring. We zien je in één van onze musea.

Ontdek alle musea in Friesland
Foto's ontvangen van Janke Vlas n.a.v. de museumpagina onder 'Cultuur'. Akkoord in de mailbox van Wouter Hoekman.

11Fountains

Zoals vroeger de oude lindeboom in de stad de centrale plek van samenkomen vormde, zo vormen de 11 fonteinen nu deze plek in ‘hun’ eigen stad. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars geven Friesland een heel nieuwe Elfstedentocht: de 11fountains. Ga op ontdekkingstocht in de grootste beeldentuin van Europa en waan je in mist, ijs, stoom en zeewater.

Ontdek de grootste beeldentuin van Europa

Overnachten met karakter

Vissers, schilders of tegelbakkers, ze hebben allemaal hun voetsporen achtergelaten in de Friese cultuur. Door de jaren heen zijn de gebouwen goed behouden en ademt het nog de sfeer van het beroep.  Overnacht in één van de opengestelde kerken of kies voor één van de monumenten. Waar je ook voor kies een overnachting met karakter is snel gevonden in het Friese landschap.

Vind jouw favoriet!

Arcadia: 100 dagen kunst en cultuur in Friesland in 2022

De organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 (de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018) brengt in 2022 de eerste editie van de triënnale Arcadia. Dit vervolg op LF2018 bestaat uit een 100 dagen durend cultureel programma, waarmee de organisatie aandacht vraagt voor de toekomst van mienskip (maatschappij), landschap en erfgoed. Arcadia 2022 duurt van 7 mei tot en met 7 augustus 2022.

Ontdek het programma
  • Voorstellingen en podia

    Band is aan het optreden op een podium tijdens Explore the North in Leeuwarden
  • Culturele bezienswaardigheden

    Het Woudagemaal onder stoom in Lemmer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens