Ga naar inhoud
Favorieten 0

11fountains: Een midweek Zuidwest Friesland

Dag 1 & 2

Dag 1 & 2

Bolsward & Workum

Dag 3 & 4

Dag 3 & 4

Hindeloopen & Stavoren

Dag 5

Dag 5

Sloten

Ontdek de betoverende regio Zuidwest Friesland en laat je verrassen door de rijke geschiedenis en de prachtige bezienswaardigheden die het te bieden heeft. Een absolute must-see in deze regio is het unieke kunstproject 11Fountains. Deze fascinerende serie van fonteinen, verspreid over elf historische steden in Friesland, brengt kunst, geschiedenis en water op een unieke manier samen. Beleef een midweek vol avontuur en ontdekking terwijl je door het adembenemende landschap van Zuidwest-Friesland reist. Of je nu een liefhebber bent van kunst, geschiedenis, natuur of gewoon op zoek bent naar een unieke vakantie-ervaring, deze regio zal je zeker betoveren.

Dag 1: Bolsward

Monumentale gebouwen, gezellige terrasjes, en wat ooit ontstond op drie terpen… wolkom in Hanzestad Bolsward! Waar je heerlijk kunt wandelen en rondwalen door historische straten. Heb je één van de pareltjes van de stad al gespot? Het rijkversierde voormalige stadhuis in Bolsward dat tussen 1614 en 1617 werd gebouwd is het bezoeken meer dan waard.

Zelf even in de spotlights staan? De Broerekerk is dé plek voor een mooie fotoshoot. De oude kloosterkerk die in 1980 een ruïne werd door uitslaande brand, kreeg in 2006 een nieuw leven door een grote glazen overkapping op het dak waardoor het een perfecte lichtinval kreeg. Word jij wellicht de nieuwe Doutsen Kroes? Vergeet ook vooral niet een selfie met de Vleermuis fontein te maken die zich naast de kerk bevindt!

Ben je na al het geslenter toe aan een echt Fries drankje? Neem dan een kijkje bij de distilleerderij van Sonnema en proef de enige echte Friese Berenburg!

Dag 2: Workum

Opzoek naar stad en strand? Op naar Workum! Boek een les kitesurfen en beweeg jezelf over de golven van het IJsselmeer. Wil je het toch liever iets rustiger aan doen? Nestel jezelf dan in op het 800 meter lange strand It Soal of neem een kijkje op het uitzichtplateau en geniet van het uitzicht over de Workumer Buitenwaard.

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het Jopie Huisman Museum waar verschillende exposities van de Friese autodidacte meester schilder te zien zijn. Wist je dat er in 1984 drie schilderijen van Jopie zijn gestolen uit een galerie in Nuenen? De schilderijen zijn tot op de dag van vandaag nooit teruggevonden… Naast Jopie Huisman zijn de twee leeuwen, die op het stadswapen van Workum te zien zijn, de hoofdrolspelers van de stad. Wil je ze in levenden lijve ontmoeten? Breng dan een bezoekje aan de fontein “De Woeste Leeuwen van Workum” en maak kennis met hun spuwende waterstralen.

Dag 3: Hindeloopen

Hindelopen, de stad van de stijlvolle klederdracht en schilderkunst! De rokken en overjassen die de Hindelooper vrouwen maakten van wol en linnen waren een waar begrip totdat hun schepen in de late 17e en 18e eeuw thuiskwamen met katoen uit India. Echte trendsetters werden de vrouwen door hun nieuw gemaakte kledij met kleurrijke bloemen en exotische motieven. Helaas verdween de klederdracht aan het eind van de 19e eeuw, maar gelukkig is de prachtige klederdracht nog altijd te zien in Museum Hindeloopen.

Naast de klederdracht, is de opvallende schilderkunst ook in Museum Hindeloopen te bewonderen. Zie je het al voor je? Prachtige zwierige bloemen en dieren, gecombineerd met uitgesproken kleuren, in Hindeloopen kan het allemaal! Dezelfde schilderkunst is ook te zien op de fontein Flora en Fauna van ontwerpster Shen Yuan. Met als inspiratiebron de levensboom op het stadswapen, straalt de fontein levensenergie uit.

Dag 4: Stavoren

Het Kopenhagen van Friesland, oftewel Stavoren! Deze kleurrijke stad, omringt door water, geeft je een heerlijk vakantiegevoel. Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden, en tevens ‘het stadsgezicht van de stad’, is het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren, dat herinnert aan de legende van de rijke koopvrouw die door haar hebzucht alles verloor.

Heb je de merkwaardige Visfontein ook al gespot? De fontein is een populaire attractie voor zowel toeristen als locals. Vooral op warme zomeravonden is het een geliefde plek om te ontspannend en te genieten van het verfrissende water wat uit de bek van het enorme beest spuwt. Volg vanaf hier de 11fountains stadswandeling en ontdek nog meer over de interessante Hanzestad!

Dag 5: Sloten

Het pittoreske stadje Sloten, gelegen aan de rand van het Slotermeer, is de kleinste stad van de elf Friese steden. De stad staat bekend om zijn historische charme en gezellige sfeer en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Erg bijzonder aan Sloten is de stadsmuur, die nog steeds gedeeltelijk intact is en de oude stadskern omringt. Hier vind je ook de stadspoorten en de molen De Kaai, die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Een andere must-see is het Museum Sloten, gehuisvest in het oude stadhuis uit de 18e eeuw. Hier leer je alles over de geschiedenis van Sloten en de belangrijke rol die het heeft gespeeld als handelsstad en vistingsstad. Voor de actievelingen is Sloten ook de perfecte bestemming als het om watersport gaat. Zeilen, surfen, kanoën en vissen, noem de mogelijkheden maar op! Waar water de bron van Sloten is, is het ook de bron van het leven, dat wijst naar de Kievit fontein. De fontein wijst op onze samenleving die overvloedig beschikt over water, maar waar het elders in de wereld niet vanzelfsprekend is.