Ga naar inhoud
MAP

Vestingstad Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister voor wie de sleur wil ontsnappen. De binnenstad met zijn oude, prachtige woonhuizen en vestingwerken waar je een kanon kan horen afgaan geven het een charme die je nergens anders vindt.

Tien keer genieten in Sloten

Kanongebulder, korenmolen en magie

Een uitje

De vesting rond om de stad werd ontworpen en gebouwd door de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn. We weten niet zeker of hij de vorm bewust heeft gekozen, die heeft veel van een ui. Sloten wordt daarom ook wel de sipelstêd (uienstad) genoemd. De stadbewoners hebben zelfs de jaarmarkt ernaar genoemd, de sipelsneon. De kenner van de Friese taal weet dat die op een zaterdag gehouden wordt. Op de vesting vind je een werkend kanon die er de hele zomer lang op los knalt. Op vrijdagavond verzamelt de schutterij zich bij het kanon, propt het vol met buskruit en stro en knalt de avond in.

Sleutel van de stad

Op het bastion van Sloten draaien de wieken van een molen. Deze heeft als taak om van koren meel te maken, waar de bakkers dan weer brood en koekjes van bakken. Best een belangrijk korenmolen dus. Het is dan ook vreemd dat hij pas in 2005 een naam kreeg. De Kaai past als naam heel goed bij de stad Sloten, want zoals op ieder potje een deksel past, heeft elk slot zijn sleutel. Kaai is het friese woord voor sleutel.

Toveren met licht

Op de toverzolder in Sloten vind je de verzameling van toverlantaarns die Peter Bonnet gedurende zijn leven opknapte en koesterde. Uit zijn passie is het museum ontstaan waar je nu nog steeds kan genieten van de voorloper van de diaprojector en daarmee ook de fotocamera, filmprojector en uiteindelijk dus ook onze gekoesterde smartphones. Plaatjes kijken met een groep mensen is blijkbaar tijdloos. Dit zijn de tik-toks, reels en boomerangs van de 19e eeuw.

Maak kennis met alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens