Ga naar inhoud
Favorieten 0

Vestingstad Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten, Sleat. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister voor wie de sleur wil ontsnappen. De binnenstad met zijn oude, prachtige woonhuizen en vestingwerken waar je een kanon kan horen afgaan geven het een charme die je nergens anders vindt.

Lekker genieten in Sloten

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Sloten!

Kanongebulder, korenmolen en magie

Een uitje

De vesting rond om de stad werd ontworpen en gebouwd door de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn. We weten niet zeker of hij de vorm bewust heeft gekozen, die heeft veel van een ui. Sloten wordt daarom ook wel de sipelstêd (uienstad) genoemd. De stadbewoners hebben zelfs de jaarmarkt ernaar genoemd, de sipelsneon. De kenner van de Friese taal weet dat die op een zaterdag gehouden wordt. Op de vesting vind je een werkend kanon die er de hele zomer lang op los knalt. Op vrijdagavond verzamelt de schutterij zich bij het kanon, propt het vol met buskruit en stro en knalt de avond in.

Sleutel van de stad

Op het bastion van Sloten draaien de wieken van een molen. Deze heeft als taak om van koren meel te maken, waar de bakkers dan weer brood en koekjes van bakken. Best een belangrijk korenmolen dus. Het is dan ook vreemd dat hij pas in 2005 een naam kreeg. De Kaai past als naam heel goed bij de stad Sloten, want zoals op ieder potje een deksel past, heeft elk slot zijn sleutel. Kaai is het friese woord voor sleutel.

Toveren met licht

Op de toverzolder in Sloten vind je de verzameling van toverlantaarns die Peter Bonnet gedurende zijn leven opknapte en koesterde. Uit zijn passie is het museum ontstaan waar je nu nog steeds kan genieten van de voorloper van de diaprojector en daarmee ook de fotocamera, filmprojector en uiteindelijk dus ook onze gekoesterde smartphones. Plaatjes kijken met een groep mensen is blijkbaar tijdloos. Dit zijn de tik-toks, reels en boomerangs van de 19e eeuw.

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezicht Trea, die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Evenementen in Sloten

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Vestingstad Sloten, Sleat

Welkom in Sloten, het kleinste stadje van de Elfstedentocht en een pittoreske parel in het zuidwesten van Friesland. Sloten staat bekend om zijn historische charme en is een geliefde bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en gezelligheid.

Stadshistorie
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Sloten is de stadswal met zijn karakteristieke poorten en wallen. Het is een prachtig voorbeeld van de goed bewaard gebleven vestingwerken die de stad vroeger beschermden. Het stadje heeft een schilderachtig centrum met smalle straatjes, oude bruggetjes en historische panden. Een wandeling door de sfeervolle straatjes geeft je het gevoel dat je in een andere tijd bent beland. Sloten heeft ook een levendig cultureel leven met diverse evenementen en festivals gedurende het jaar. Het is een geweldige plek om te genieten van lokale tradities en folklore.

Maritiem verleden
Sloten staat bekend om zijn watersportmogelijkheden. Met de nabijgelegen Friese meren en kanalen is het een ideale plek om te varen, zeilen en kanoën. Het stadje heeft een rijk maritiem verleden, wat te zien is in het plaatselijke museum. Hier kun je meer leren over de scheepvaart en visserij die vroeger zo belangrijk waren voor de stad. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, watersport, cultuur of gewoon wilt ontspannen in een charmante omgeving, Sloten heeft voor elk wat wils. Kom en ontdek zelf de unieke sfeer van dit prachtige stadje en geniet van alles wat Sloten te bieden heeft.