Ga naar inhoud
MAP

Dokkum: de Noordelijke ster van Friesland

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis, maar staat met twee benen in de klei. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling. Met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied als natuurrijke achtertuin, is een week al snel te kort om vanuit Dokkum alle uitstapjes te maken die dit Hoge Noorden te bieden heeft. Het ligt niet aan het einde van de wereld, maar je kunt het vanaf daar wel zien.

Tien keer genieten in Dokkum

Bierbrouwen, Prediken en Bolwerken

Middeleeuws bronwater

Als water niet te zuipen is, maak je bier. Bier was in de Middeleeuwen veiliger dan het vervuilde stedelijke water en voedzamer, want in graan en gist zitten vitamine B en voedingstoffen. Een middeleeuws mensch sloeg zo`n 300 liter bier per jaar achterover. Tegenwoordig houden we het bij een bescheiden 80 liter per persoon. Maar dat bier is dan ook spesjaal bier en bevat iets meer alcohol dan zijn voorganger. Het brouwen gaat echter nog steeds volgens dezelfde ambachtelijke methodes, maar met een vleug moderne kennis en een snuf liefde en passie. Daag je zintuigen uit met een bezoek aan de brouwerijen van Dokkum. Ruik, proef en luister hoe de ketels graan en mout omtoveren tot een gouden drankje. Bezoek de bierpaal, de mirco-brouwerij Bonifatius745 in het stadcentrum, of neem een Kâld kletske in het proeflokaal. Tsjoch!

Man met een missie

Bonifatius wordt vaak in één adem genoemd met Dokkum. Dit was namelijk de plek waar hij letterlijk de geest gaf. De Engelse missionaris reisde naar Friesland om de Friezen te bekeren. Een eitje, want zijn eigen Angelsaksische taal leek op het Oudfries, dus aan miscommunicatie kon het niet liggen. De reis naar Dokkum had iets weg van een parade toen de hoogbejaarde Bonifatius in 754 met zijn gevolg naar Friesland trok. Voor de Friezen deed de bekeringsexpeditie echter denken aan een oprukkend leger.Ze grepen in, blokkeerden de weg en maakten korte metten met het gezelschap. Volgens hun eigen wetten uit de Lex Frisionum, hadden de Friezen het volste recht om ‘tempelschenners en de aantasters van heiligdommen met een openlijk gewapend treffen te confronteren’. De rest is geschiedenis. Gelukkig word je als moderne pelgrim met open armen ontvangen. 

Zeshoekig blokje om

Rondom de noordelijkste stad van Nederland ligt een zeshoekig, puntgaaf verdedigingswerk. Het Bolwerk werd gemaakt in opdracht van Prins Willem van Oranje. Zes uitspringende verdedigingswerken, een gracht van 24 meter breed en ruim vijf meter hoge vestingwallen moesten Dokkum beschermen tegen de vijand. Maar de vijand kwam niet. Dokkum was misschien te ver weg of leek onneembaar door die bolwerken. Het levert ons tegenwoordig een heerlijke wandeling op langs de molens Zeldenrust en De Hoop, vier toegangspoorten, kanonnen uit de negentiende eeuw en enkele prachtige doorkijkjes. Zorg dat je op tijd begint, want dit blokje om kent een finishtijd. Om 21.50 uur luidden de klokken zoals ze vroeger deden: “Over 10 minuten gaan de stadspoorten dicht!”. Gelukkig kun je binnen de bolwerken van Dokkum ook heerlijk overnachten.

Ontdek alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens