Ga naar inhoud
MAP

Dokkum: de Noordelijke ster van Friesland

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis, maar staat met twee benen in de klei. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling. Met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied als natuurrijke achtertuin, is een week al snel te kort om vanuit Dokkum alle uitstapjes te maken die dit Hoge Noorden te bieden heeft. Het ligt niet aan het einde van de wereld, maar je kunt het vanaf daar wel zien.

Tien keer genieten in Dokkum

Bierbrouwen, Prediken en Bolwerken

Middeleeuws bronwater

Als water niet te zuipen is, maak je bier. Bier was in de Middeleeuwen veiliger dan het vervuilde stedelijke water en voedzamer, want in graan en gist zitten vitamine B en voedingstoffen. Een middeleeuws mensch sloeg zo`n 300 liter bier per jaar achterover. Het brouwen gaat nog steeds volgens dezelfde ambachtelijke methodes, maar met een vleug moderne kennis en een snuf liefde en passie. Daag je zintuigen uit met een bezoek aan de brouwerijen van Dokkum. Ruik, proef en luister hoe de ketels graan en mout omtoveren tot een gouden drankje.

Man met een missie

Bonifatius wordt vaak in één adem genoemd met Dokkum. Dit was namelijk de plek waar hij letterlijk de geest gaf. De Engelse missionaris reisde naar Friesland om de Friezen te bekeren. Een eitje, want zijn eigen Angelsaksische taal leek op het Oudfries, dus aan miscommunicatie kon het niet liggen. De reis naar Dokkum had iets weg van een parade toen de hoogbejaarde Bonifatius in 754 met zijn gevolg naar Friesland trok. Voor de Friezen deed de bekeringsexpeditie echter denken aan een oprukkend leger. Ze grepen in, blokkeerden de weg en maakten korte metten met het gezelschap.

Zeshoekig blokje om

Rondom de noordelijkste stad van Nederland ligt een zeshoekig, puntgaaf verdedigingswerk. Het Bolwerk werd gemaakt in opdracht van Prins Willem van Oranje. Zes uitspringende verdedigingswerken, een gracht van 24 meter breed en ruim vijf meter hoge vestingwallen moesten Dokkum beschermen tegen de vijand. Het levert ons tegenwoordig een heerlijke wandeling op langs de molens Zeldenrust en De Hoop, vier toegangspoorten, kanonnen uit de negentiende eeuw en enkele prachtige doorkijkjes. Om 21.50 uur luiden de klokken zoals ze vroeger deden: "Over 10 minuten gaan de stadspoorten dicht!".

Overnachten in Dokkum

Stadsgezicht Marije

Wie de tijd neemt om Dokkum te leren kennen en de verhalen eigen te maken, ontdekt de stad pas echt. De stad vol verhalen krijgt een gezicht. Een stadsgezicht. Ons stadsgezicht Marije laat je Dokkum en de bijzondere IJsfontein zien!

Ontdek meer

Ontdek alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens