Ga naar inhoud
Favorieten 0

Havenstad Harlingen

Harlingen, Harns, is de enige zeehavenstad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een roemrijk, nautisch verleden ontdekken hier de prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens en sfeervolle straatjes.

Lekker genieten in Harlingen

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met Tourist Info Harlingen!

Ruwe bolsters met pit

Zeestad Harlingen telde vroeger vier hellingen vanwaar tientallen oorlogsschepen het ruime sop kozen. Zo ook het schip van de Friese zeeheld Tjerk Hiddes de Vries. De jonge Tjerk begon zijn carrière als dekzwabber in de koopvaart en werkte zich op tot kapitein en bevelhebber van de Fries-Groningse vloot met ruim veertig schepen. In de praktijk bleef hij meestal varen als koopvaarder. Tegenwoordig vertrekken moderne zeehelden uit één van de maar liefst elf havens die Harlingen rijk is. Ze varen uit om vis te vangen, zetten eilandbewoners of bezoekers over of bevaren de vrachtroutes met hun goederen.

Schatrijke stad

In het verleden stond Harlingen, gelegen op een bogtigen uithoek der kust, in de schaduw van de universiteitsstad Franeker. Die ligging aan zee gaf de stad echter een belangrijke handelspositie en zo verkreeg ze in 1234 al stadsrechten. Eerder dan Leeuwarden en ruim 100 jaar eerder dan Franeker. Door de eeuwen heen nam de welvaart toe, wat je terugziet in de meer dan 500 monumentale panden die Harlingen rijk is. Nergens anders in Nederland vind je zoveel gerestaureerde monumenten per vierkante meter. 

Friese witjes uit de tegelfabriek

Harlingen ligt op een kleiafzetting. En laat dat nu de basisgrondstof zijn voor de tegels die zich vanuit deze Friese havenstad wereldwijd verspreidden. Diezelfde havens zorgden ervoor dat de andere grondstoffen ook gemakkelijk binnenvoeren. Zoals het tin-glazuur waar nijvere handen de gebakken klei mee beschilderen. De huidige tegelfabriekstampt, plakt, snijdt en drukt de tegels nog steeds met de hand, zoals men dat in de zestiende eeuw deed. Zijn we best trots op, binne we grutsk op.

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezichten Tiedo en Lolet, die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Havenstad Harlingen heeft veel te bieden

Welkom in Harlingen, een karakteristieke havenstad aan de Waddenzee, gelegen in het noordwesten van Friesland.

Maritieme geschiedenis
Harlingen heeft een rijke maritieme geschiedenis en is een belangrijke havenstad met een levendige sfeer. De stad is de toegangspoort tot de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. De historische binnenstad van Harlingen kenmerkt zich door schilderachtige grachten, oude pakhuizen en monumentale gebouwen. Slenter door de gezellige straatjes en ontdek de rijke maritieme erfenis van de stad. Een van de hoogtepunten van Harlingen is de mogelijkheid om met de veerboot naar de nabijgelegen Waddeneilanden te reizen. Harlingen heeft ook een bruisende visserij- en jachthaven, waar je kunt genieten van verse vis en schelpdieren in de gezellige restaurants aan de kade. Proef de smaken van de zee en geniet van het uitzicht op de voorbijvarende schepen.

Waddenzee
Voor cultuurliefhebbers zijn er diverse musea en historische bezienswaardigheden te ontdekken in Harlingen, waaronder het Hannemahuis en het Harlinger Aardewerk Museum. Voor natuurliefhebbers biedt Harlingen ook volop mogelijkheden om te genieten van het Waddengebied, dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Wandel over de Waddenzeedijk en ontdek de unieke flora en fauna van dit bijzondere gebied. Of je nu geïnteresseerd bent in maritieme geschiedenis, cultuur, culinaire ervaringen of natuurlijke schoonheid, Harlingen heeft voor elk wat wils. Kom en ontdek zelf de charme van deze prachtige havenstad en geniet van alles wat Harlingen te bieden heeft.