Ga naar inhoud
MAP

Havenstad Harlingen

Harlingen is de enige zeehavenstad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een roemrijk, nautisch verleden ontdekken hier de prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens en sfeervolle straatjes.

Tien keer genieten in Harlingen

Zeehelden, schatkamers en gebakken klei

Ruwe bolsters met pit

Zeestad Harlingen telde vroeger vier hellingen vanwaar tientallen oorlogsschepen het ruime sop kozen. Zo ook het schip van de Friese zeeheld Tjerk Hiddes de Vries. De jonge Tjerk begon zijn carrière als dekzwabber in de koopvaart en werkte zich op tot kapitein en bevelhebber van de Fries-Groningse vloot met ruim veertig schepen. In de praktijk bleef hij meestal varen als koopvaarder. Tegenwoordig vertrekken moderne zeehelden uit één van de maar liefst elf havens die Harlingen rijk is. Ze varen uit om vis te vangen, zetten eilandbewoners of bezoekers over of bevaren de vrachtroutes met hun goederen. De zeilende charterschepen van de bruine vloot wachten hier om bezoekende landrotten hun zeebenen te laten ontdekken.

Schatrijke stad

In het verleden stond Harlingen, gelegen op een bogtigen uithoek der kust, in de schaduw van de universiteitsstad Franeker. Die ligging aan zee gaf de stad echter een belangrijke handelspositie en zo verkreeg ze in 1234 al stadsrechten. Eerder dan Leeuwarden en ruim 100 jaar eerder dan Franeker. Door de eeuwen heen nam de welvaart toe, wat je terugziet in de meer dan 500 monumentale panden die Harlingen rijk is. Nergens anders in Nederland vind je zoveel gerestaureerde monumenten per vierkante meter. Eat your heart out, Amsterdam! Van pakhuizen tot pastorie en kantongerecht tot vuurtoren: ze zijn allen een herinnering aan het rijke verleden van de stad aan die uithoek der kust.

Friese witjes uit de tegelfabriek

Harlingen ligt op een kleiafzetting. En laat dat nu de basisgrondstof zijn voor de tegels die zich vanuit deze Friese havenstad wereldwijd verspreidden. Diezelfde havens zorgden ervoor dat de andere grondstoffen ook gemakkelijk binnenvoeren. Zoals het tin-glazuur waar nijvere handen de gebakken klei mee beschilderen. De huidige tegelfabriek stampt, plakt, snijdt en drukt de tegels nog steeds met de hand, zoals men dat in de zestiende eeuw deed. Je vindt het Harlinger handwerk internationaal terug in historische kastelen en restaurants, maar ook in gewone keukens en badkamers. Zijn we best trots op.

Ontdek alle elf steden van Friesland

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens